Aloys: 1965 – 1975

De Sint Antoniusschool (Mulo, vanaf 1968 Mavo) vlakbij de Veemarkt in Zwolle.1965
Op vrijdagavond 20 augustus tegen 19.00 uur zakt mijn vader (43), de kok van ons hotel-restaurant, getroffen door een hartaanval achter zijn fornuis in elkaar. Hij overlijdt ter plaatse.

1967
In augustus begin ik op de Sint Antonius Mulo.

1968
Naar klas 2.

1969
Bij gebrek aan motivatie blijf ik zitten in klas 2.
In 1968 is de Mammoetwet ingevoerd en door te blijven zitten kom ik van klas 2 Mulo in klas 2 van de Mavo.

1970
Naar klas 3

De Mavo-afdeling van het Thomas a Kempis aan de Bagijnesingel.1971
De derde klas Mavo werd ook geen succes, ik doubleer opnieuw. De Sint Antonius Mavo (en de Sint Theresia Mavo) fuseren met het Thomas a Kempis tot een brede VO-school met Mavo, Havo, Vwo en Gymnasium. We verhuizen naar het gebouw aan de Bagijnesingel.

1972
Na 5 jaar sluit ik af met een Mavo-3 diploma. Ik solliciteer bij de Marechaussee maar word bij selectie afgewezen als Mavo-3’er.
Van het Thomas a Kempis mag ik niet naar klas 4 van de Mavo (“dat haal jij toch niet”) waarop ik opeens een werkloze jongere ben met een bijstandsuitkering van circa Fl. 45 per week. 
Na de zomer begin ik in Mavo-4 van het IJsselcollege, het volwassenenonderwijs.

1973
Na 6 jaar heb ik dan eindelijk ook mijn Mavo-4 diploma (en mijn rijbewijs). Mijn verzoek aan het Thomas a Kempis om te worden toegelaten tot Havo-4 wordt gehonoreerd. Ik begin in Havo-4!
De zomervakantie met moeder, stiefvader ‘ome Gerrit’, zus Eugeni en mijn beste vriend Gert van der Sluis brengen we door in Torremolinos (Spanje).

Het Thomas a Kempis aan de Schuurmanstraat.1974
In 4-Havo van het Thomas a Kempis aan de Schuurmanstraat in Zwolle ben ik (als inmiddels 19-jarige) de voorzitter van de Havoraad, eindredacteur van de schoolkrant én zanger in de schoolband. Aan het eind van het schooljaar, zomer 1974, blijf ik echter weer zitten. De voorwaarde tot toelating was dat ik over zou gaan, dus ik moet het Thomas a Kempis verlaten…

In deze zomervakantie ga ik met Gert naar het Gardameer in Italië. Gert heeft een auto met trekhaak, een Autobianchi Primula C65, ik heb een speedbootje op een aanhanger.
Na de zomer laat de Thorbecke Scholengemeenschap mij wél toe en daar begin ik, op mijn negentiende, voor de tweede keer aan Havo-4.
Inmiddels werk ik sinds mei enkele avonden per week bij de PTT (nu Post.nl). Sinds het najaar rijd ik in een eigen Volkswagenbusje, type 2b.

1975
Een hectisch jaar. Op het Thorbecke krijg ik in februari ’75 verkering met Femma Kuiper. Daar zijn moeder en ome Gerrit het niet mee eens, we krijgen er een knallende ruzie over en ik ‘pak mijn koffer’ en verlaat de ouderlijke woning. De eerste 2 weken mag ik logeren bij Femma’s oma in haar flatje aan de Pieter Steynstraat in Zwolle. Dan vind ik een kamer aan de Hoogstraat.

Het combineren van 4-Havo overdag, de kost verdienen ‘s avonds bij de PTT en het wonen op kamers valt niet mee. Aan het eind van het schooljaar kom ik een fractie tekort voor de overgang naar Havo-5: ik word een ‘bespreekgeval’. De leraren beslissen, gezien mijn leeftijd en omstandigheden, dat ik beter kan gaan werken. Ik verlaat de Thorbecke Scholengemeenschap.