Femma en Aloys: 1975 – 1985

1975
Wij hebben elkaar leren kennen in Havo-4 van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle.
Rond augustus 1975 zijn we gaan samenwonen in de flat van Femma’s moeder aan de Ruusbroecstraat 51 in Zwolle. Moeder vertrok zelf voor een jaar naar Nijkerk. Toen ze tegen de zomer van 1976 terugkwam zijn we snel op zoek gegaan naar een eigen flatje.

1976
Femma en ik wonen aan de Dollard 361 in de Aalanden in Zwolle. We blijven hier tot voorjaar 1981.
Aloys, de Havo niet afgemaakt, vindt achtereenvolgens werk in een kippenslachterij (één week) en gaat daarna als kelner aan de slag bij De Stadsherberg in Kampen. Na een half jaartje besluit ik om bij moeder in hotel/restaurant de Vries te gaan werken, aan de Willemskade 8 in Zwolle. Daar blijf ik 2 jaar, dat levert me vrijstelling op van militaire dienst wegens persoonlijke onmisbaarheid.
Met mijn zus Eugeni en haar vriend Herman in Amsterdam.In de avonduren gaan Femma en ik naar het IJsselcollege, de avond-havo. We willen tóch de Havo afmaken.

Met mijn zus Eugeni en haar vriend (en echtgenoot sinds 1980) Herman Piepenbroek gaan we in de winter van ’76/’77 naar een concert van de groep Chicago in Amsterdam (foto).

1978
Met Jan en Ria naar Italië.Na onenigheid met mijn stiefvader verander ik van betrekking: ik ga bij gemeente Zwolle aan het werk op de afdeling Openbare Werken. Dit is een aanstelling voor 6 maanden, aansluitend vind ik een baan bij de Overijsselse Landbouw Maatschappij OLM waar we als AK713 (Administratie Kantoor 713) werken voor het het Ministerie van Onderwijs.
Femma stopt na 2 jaar avondonderwijs, 3 avonden per week. Gecombineerd met een drukke baan op kantoor bij de elektriciteitsproducent IJsselmij wordt het haar wat teveel. Een jaar later doet ze toelatingsexamen voor een HBO-opleiding en slaagt glansrijk.
Deze zomer gaan we met onze vrienden Jan en Ria in een gehuurde Volkswagen T2-camper naar het Gardameer in Italië (foto).

1979
In dit jaar haal ik (eindelijk) mijn Havo-diploma en schrijf me in bij de NLO Ubbo Emmius (Nieuwe Leraren Opleiding) in Leeuwarden voor de vakken aardrijkskunde en maatschappijleer. Helaas word ik uitgeloot: 120 belangstellenden voor 40 plaatsen. Ik ben nr. 47 op de lijst.
Omdat ik nog in het ritme zit van 3 avonden per week naar school stap ik van Havo-5 over naar Vwo-6. De hele zomervakantie zit ik vakken als economie, wiskunde etc. op te halen zodat ik in één jaar mijn Vwo-diploma erbij kan halen. Na 6 weken in Vwo-6 komt er een brief van de lerarenopleiding: er zijn 7 kandidaten afgevallen, als ik snel beslis kan ik nog starten!
Vanaf dat moment combineer ik mijn werk bij de Overijsselse Landbouw Maatschappij OLM met het eerste jaar van de lerarenopleiding. In december neem ik afscheid bij de OLM.
Op 27 december 1979, na ruim 4 jaar samenwonen, zijn Femma en ik getrouwd.
Het avond-Vwo laat ik verder schieten: alleen mijn beste vakken, Nederlands en Engels, blijf ik doen. Daarvoor krijg ik in 1980, na een geslaagd Vwo-eindexamen, twee deelcertificaten.

Op een waddeneiland, waarschijnlijk in de zomer van 1980. Ik ben dan 25 jaar.1980
Ik reis elke dag met de trein en een OV-jaarkaart op-en-neer naar Leeuwarden. Net voor de zomer slaagt Femma voor haar HBO-toelatingsexamen. Vanaf begin september reizen we samen op en neer naar Leeuwarden: ik naar “Ubbo”, Femma naar de AAF, de Agogische Academie Friesland waar ze aan de HBO-opleiding begint voor maatschappelijk werkende.

1981
Dit voorjaar kunnen we dankzij woningruil verhuizen naar Leeuwarden. Het gepensioneerde echtpaar Smit wil hun 5-kamer huurwoning wel verruilen voor onze 4-kamerflat aan de Dollard in Zwolle. We hebben nu een eengezinswoning aan de Koerierstersespel 135 in Leeuwarden.