2013 SAC-contest CW

In september 2013 had ik geen tijd voor de jaarlijkse Scandinavian Activity Contest in telegrafie, SAC cw-contest. Op zaterdag was er de jaarlijkse HF-dag in Apeldoorn, op zondag zouden we met onze anderhalf jaar oude logeerhond Santos naar de clubmatch in de omgeving van Arnhem.
Omdat mijn hulp daarbij niet de gehele nodig zou zijn, stelde Femma voor dat ik een zender mee zou nemen. Dat was wel een leuk idee. Kon ik toch nog een beetje meedoen met de SAC-cw!

Antenne op magneetvoetDus een laptopkoffertje ingepakt: de kleine FT817nd mocht mee, aansluitkabeltje voor spanning uit het dashboard van de auto, een telegrafie-sleutel (Mini Palm Keyer), een magneetvoet voor de antenne, op het dak. En tot slot een antenne.
Omdat ik wat wilde proberen in de 20meterband, werd het de kleine Backpacker-antenne, een sprietje met spoel, minder dan  2 meter lang. Het was de vraag of ik überhaupt wel een verbinding met Scandinavië zou maken met dit mini-stationnetje…

Het was pas rond half één dat ik er even tussenuit kon knijpen, gauw naar de auto op het parkeerveld. Zender uit het koffertje, kabel eraan, sleutel aangesloten, magneetvoet op dak en de antenne op lengte instellen. De SWR was verre van optimaal, maar vooruit, beter kreeg ik het niet. De spanning erop!

De FT817nd met dwars erbovenop de minimale-sleutel.Dat viel niet tegen: dikke s9++ signalen in de 20meterband. De eerste de beste was OH0R op de Ålandseilanden-eilanden tussen Zweden en Finland. Eén keer PA3DAT seinen en hebbes! Rapporten uitgewisseld, de eerste verbinding staat in het mini-logboekje.
Dan de smartphone er maar eens bijgepakt: op welke frequentie zit SJ2W, onze vrienden in Noord-Zweden? Op 14.050 rond, meldt dxsummit.fi op internet. Ik draai naar 14.050 en zie: CQ test SJ2W! Ik sein mijn call én even blijft het stil… Ik word herkend door (waarschijnlijk) Per aan de andere kant en een nieuwe verbinding staat in het log. Prachtig!

Hierna in goed een half uur tijd nog 6 verbindingen met Finland en Zweden. Dan moet ik terug naar de hondenwedstrijd om Femma te assisteren. Maar wat een voldoening, 8 perfecte verbindingen met dit “stationnetje van niks”!
Amateurradio: mooi man! 🙂