2017 September: nóg een weekje weg!

Onderweg naar Rech, pauze op P-plaats de Wuust bij Venray. Met 146km precies op de helft. Omdat het zulk mooi weer blijft willen we nóg een paar dagen ‘op reis’. We vertrekken morgen, woensdag 27 september, en hebben 6 dagen de tijd. Richting? De Eifel, Ahrtal. Fietsen door het dal over een oud treintracé. Door tunneltjes en zo. Dus ook de fietsen mogen weer mee!

Woensdag 27 september 2017
Om 13.00 uur rijden we Kampen uit, richting Apeldoorn, Nijmegen, Venlo. Vervolgens over de A61 naar Bad Neuenahr-Ahrweiler. Daar rijden we dan het Ahrdal in naar Rech, één van onze oudste camperplekjes van eind jaren ’80. Een rustig en mooi plekje aan het riviertje de Ahr.

Pauze langs de snelweg. Dan moeten de fietsen er even uit.Maar eerst nog een pauze, tussen half drie en 3 uur. Femma heeft vanochtend vis meegenomen van de visboer, dat gaat er wel in. Grappig is dat de P-plaats langs de snelweg bij Venray volgens de navigatie exact halverwege is: 146km gereden, en nog 146 te gaan. Dat worden er in de praktijk echter toch iets meer vanwege een mooiere route.

Eten met uitzicht op het riviertje én het dorp.Bij aankomst in Rech blijken er al een stuk of vijf campers te staan, maar er is nog plek genoeg. Met de schuifdeur dicht en de achterdeuren open is het niet te koud en eten we met een aardig uitzicht op het riviertje. En ik ben nog even door het dorp gefietst, kijken waar de we onze fietstocht morgen beginnen!
Vandaag gereden 303 km, totaal 303 km. Overnachting € 5,00.

De camperplek tussen wijngaarden en de Ahr in Rech.Donderdag 28 september 2017
De bedoeling: stroomafwaarts fietsen door het dal tot in Ahrweiler, een mooi ommuurd middeleeuws stadje. Vervolgens stappen we daar op de boemeltrein naar Ahrbrück, een half uur rijden stroomopwaarts.
Vanuit Ahrbrück fietsen we dan, via Altenahr en Bad Mayschoss, terug naar Rech. Via het oude treintracé met een aantal tunneltjes. We gaan het zien!

Om kwart over tien zitten we op de fiets en zijn op weg. De route loopt meteen mooi langs de wijngaarden, waar nog druk wordt geplukt. Sommige gedeelten zijn al ‘leeg’, andere hangen nog vol blauwe druiven.

In de wijngaarden wordt nog druk geplukt.  Er hangt nog genoeg!  De oudste Ahrbrug van het hele dal.
Onderweg komen we langs een ‘Vinotheek Dagernova‘, een grote wijnwinkel. Een coöperatie, Winzergenossenschaft, in dit geval. We gaan even binnenkijken. Met prijzen vanaf € 6,50 per fles is de Duitse Ahrwein niet een van de goedkoopste wijnen. Duitse wijnen zitten nog steeds in de lift?

De vinotheek Dagernova in Dernau.  Van binnen een ruim en modern opgezette wijnwinkel.  Vanuit de winkel kun je nog wel de wijnkelders inlopen.
Via kleine straatjes fietsen we Ahrweiler binnen.Daarna fietsen we het laatste stuk naar Ahrweiler. Ahrweiler is een bijzonder mooi oud stadje en nog volledig ommuurd. Echt een aanrader, we zijn er al vaak geweest. Het heeft veel vakwerkhuizen, levendige winkelstraatjes en een mooi marktplein met de St. Laurentiuskerk in het midden.

Een korte pauze...Op het marktplein, de bankjes voor de St. Laurentius, houden we even pauze. We lossen een raadseltje op waarmee we een geo(multi)cache kunnen vinden en drinken koffie met een hapje erbij. Vervolgens gaan we die cache zoeken, want we willen wel om half twee met de trein naar Ahrbrück.

In de trein mét de fietsen.De cache blijkt vlak om de hoek bij het stationnetje en is redelijk snel gevonden. Kwart over één, we gaan naar de kaartjesautomaat om kaartjes te kopen. De automaat kent ook Nederlands, de menu’s zijn duidelijk en na het pinnen rollen er zowaar twee kaartjes uit van € 4,70. Wij de trein in, en een half uurtje later in Ahrbrück er weer uit.

Vanuit Ahrbrück rijden we terug naar Rech. Daarbij volgen we, voor een deel, het treintracé. Vroeger lag er een dubbel spoor, met dubbele tunneltjes. Nu is het enkel, het andere spoor is omgebouwd naar fietspad. Mét tunneltjes, als extra attractie!

Mooi landschap, bij het verlaten van Ahrbrück.  De eerste fietstunnel!  De grote tunnel bij Mayschoss, onder de kasteelruïne door...
In de tunnel tussen Mayschoss en Rech.De tunnels zijn goed verlicht en behalve fietsers gaan er ook wandelaars door. Het is wel meteen een stuk killer, buiten de tunnel is het 20 graden met een zonnetje (zo nu en dan). Toch wel apart, fietsen door een voormalige treintunnel.

De oude spoorbrug, zo'n 25 jaar geleden een bouwval zonder hekjes...Meteen bij het verlaten van de tunnel fietsen we over een oude spoorbrug. We herinneren ons nog dat we hier eind jaren ’80 eens lopend naar toe zijn gegaan, maar dat de tunnel toen was dichtgespijkerd.
Nog ruim een kilometer fietsen en dan zijn we weer terug, om 16.00 uur, bij de camper.
Vandaag gereden: 0 km, (21 km gefietst), totaal 303 km. Overnachting € 5,00.

Vrijdag 29 september 2017
We zijn vanochtend op tijd op en om 09.15 uur klaar om te vertrekken. Qua weer belooft het de beste dag van de week te worden met zon en 23/24 graden! We gaan op weg naar Bad Münstereifel, binnendoor over Altenahr en langs de middeleeuwse Burg Kreuzberg, dan over de L76 door het intieme, stille Sahrtal.

Om een uur of 11, klaar om te vertrekken!Aan het eind van het Sahrtal gaan we met echte haarspeldbochten, door de hellingbossen terug naar boven, naar het plateau. Daar passeren we de enorme Effelsberg Radiotelescoop voordat we afdalen naar de ommuurde middeleeuwse stad Bad Münstereifel.

Om 10.00 uur komen we aan op de camperplaats van Bad Münstereifel (foto). We vinden een aardig plekje in de hoek, lijkt een beetje op Brüggen, vorige week. De prijs is € 9,00 inclusief toeristenbelasting én stroom. De kabel dus maar eens uitgerold.

Rond 11 uur vertrekken we op de fiets naar Euskirchen, iets van 17 km. De bedoeling is een mooie fietsroute heen en met de trein terug. Vanaf de camperplaats moeten we eerst door Bad Munstereifel, waar het behoorlijk druk is op deze zomerse dag.

Zomerse drukte in het voetgangersgebied van Bad Münstereifel.  Fraaie oude huizen.  Een korte pauze onderweg naar Euskirchen.
Na wat tegenslag (we moesten terug en compleet omrijden omdat een deel van de fietsroute was opgebroken) zijn we tegen twee uur in Euskirchen. Daar kunnen we de geocache niet vinden en Femma is moe. We besluiten eerst bij het station te gaan informeren naar de trein terug. We nemen straks die van half vier en fietsen nu eerst een stukje de stad in om op een terrasje koffie te gaan drinken.

Een geocache zoeken bij binnenkomst in Euskirchen. Femma is moe...  Lekker even zitten met een goede kop koffie!  Met de lift naar het juiste perron in Euskirchen...
Lekker even bijkomen!Na een half uurtje in de trein komen we aan op het station in Bad Münstereifel. We rijden meteen door naar de camperplaats: stoeltjes buiten, tafeltje, een glas koude witte wijn en wat te knabbelen! Hè hè… 🙂
Vandaag gereden: 32 km, totaal 335 km. Gefietst 21 km.
Overnachtingskosten € 9,00.

Zaterdag 30 september 2017
Nadat het de hele nacht heeft doorgeregend, en ‘s ochtends nog steeds regent, zijn we maar wat langer in bed blijven liggen. Zo wordt het kwart over twaalf wanneer we klaar zijn bij de supermarkt in Bad Münstereifel en we, nog steeds in de regen, vertrekken richting Nettersheim.

De route van vandaag. Bij de rode puntjes werd onze positie doorgegeven aan internet. De doorgetrokken blauwe strepen laten zien waar het contact met internet wegviel. Op het traject met de lange blauwe streep waren we gedurende ruim 15 minuten internet kwijt. De kortere blauwe streep rechts was het Sahrtal, 8 minuten geen contact met internet.Een mooie route, slechts 15 km, maar in Nettersheim regent het nog steeds. We eten wat, drinken koffie en vullen op de camperplaats twee van de vier watertanks. We besluiten terug te rijden naar Rech, in het Ahrdal.
Een regenachtige zaterdag op de camperplaats in Rech.Om 15.15 uur komen we daar aan. Die regen houdt vandaag niet meer op. Jammer voor de vele bezoekers in Mayschoss want daar blijkt het wijnfeest te zijn…

Wij maken het ons gezellig, lezen wat, werken het blog bij achter de laptop, we maken zelfs een foto met zelfontspanner en statief!
Wellicht gaan we straks wat eten in het wijnrestaurantje hier op de hoek.
Vandaag gereden: 64 km, totaal 399 km. Overnachting € 5,00.

Wandelaars op de camperplaats. Het is mooi weer!]Zondag 1 oktober 2017
Vandaag zonder meer fantastisch weer! Niet zo warm als eergisteren met 24 graden, maar pakweg 20 graden en volop zon. Dat doet een verregende dag als gisteren snel vergeten!

Nog niet zó druk, maar dat wordt het vanzelf met dit mooie weer!Dit blijkt het eerste weekend te zijn in een serie van vijf: de ‘oktober wijnfeesten’ in Mayschoss. Mayschoss is het volgende dorp, ruim 3 km over de weg, amper 2 km via de tunnel.
De wijnfeesten beginnen om 12 uur, dus tegen die tijd stappen we op de fiets en we gaan eens kijken/proeven/eten en drinken… 🙂

Op het pleintje in Mayschoss.
Dat wordt dus gewone bratwurst, bratwurst vom wildschwein, rode Ahrwijn, witte Ahrwijn. Ik doe wat rustig aan, ik moet nog rijden vandaag. Rond 14.00 uur zijn we terug bij de camper en maken we ons klaar om te vertrekken. We gaan in de richting van de Rijn.

Met de veerboot over de Rijn, van Remagen naar Linz Am Rhein.Met de veerboot steken we over van Remagen naar Linz am Rhein. Leuk tochtje, over deze grote, drukbevaren rivier. Een historische plek, hier vlakbij is de Brug van Remagen ten onder gegaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Op die plaats is nu een museum. Daar komen we een andere keer graag nog eens voor terug.
In Linz kijken we even bij de camperplaats aan de Rijn. Jammer, maar die staat vol. Ook het stadje Linz een andere keer dan maar.

Erpel, een pittoresk middeleeuws dorpje.Slechts drie kilometer verderop ligt het leuke middeleeuwse dorpje Erpel. Zeer pittoresk en bekend van de Erpel Piepshow, foto’s volgen nog!! 🙂
Erpel is de moeite waard, niet in het laatst vanwege de Erperler Ley, een 191 meter hoge heuveltop vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het Rijndal.

Uitzicht over de Rijn vanaf de Erpeler Ley.Natuurlijk ook wij even naar boven, over de smalle en steile weg met de nodige haarspeldbochten. Bijna ‘single track’ maar dat zijn we nog wel gewend van Schotland. Het uitzicht is in ieder geval groots!

We rijden door naar de camperplaats van Königswinter, maar nee, dat is het niet. We rijden door naar Bonn en vinden daar een plek op de camperplaats. Het is half zes, tijd voor een glaasje wijn en een warme maaltijd.
Rond acht uur zijn we klaar met de afwas en hebben twijfels over deze camperplaats bij een park in een grote stad. Er komt veel ‘vreemd spul’ langslopen, al dan niet met een grote fles bier in de hand. Zouden onze fietsen er morgen nog staan? We besluiten te vertrekken.

Een uurtje later zijn we op een ons bekende camperplaats in Paffendorf (bij Bergheim) naast het kasteel. Plek voor minstens zes campers maar er staan er maar drie. We schuiven aan en maken koffie. Het is nu half 11, wanneer ik dit intik. Mooi geweest, morgen weer een dag!
Vandaag gereden: 132 km, totaal 531 km. Overnachting gratis.

De camperplaats in Paffenburg, nadat er al een aantal 'buren' zijn vertrokken.Maandag 2 oktober 2017
Prima geslapen en lekker de tijd genomen voor het ontbijt. Hoe verder?
We staan nu middenin het gebied met de grote bruinkoolgroeven, vanuit geografisch perspectief enorm interessant. Uit een honderden meters diep gat worden duizenden tonnen aan bruinkool opgegraven. Dit monsterlijke gat, de bruinkoolgroeve, verplaatst zich langzaam en ‘eet’ daarbij het complete landschap op: heuvels en weiden, beekjes en riviertjes, bomen, ja zelfs hele bossen verdwijnen. En uiteraard de wegen, eeuwenoude weggetjes, complete dorpen, sommige honderden jaren oud! De dorpen worden compleet afgebroken en elders nieuw opgebouwd, zelfs het kerkhof verhuist mee…

Uitzicht over de immense groeve Garzweiler.We besluiten eerst nog eens te gaan kijken bij het uitzichtspunt van de groeve Garzweiler (N51.045570, E006.463333).
Hierna gaan we nog een kijkje nemen in het gebied waar de komende tientallen jaren de bruinkool zal worden afgegraven. Leeglopende dorpen met dichtgetimmerde huizen. Over dit onderwerp maak ik een apart blog met kaartjes en foto’s.

Het Duitse deel van de route, het Nederlandse deel was Kampen-Venlo v.v.We verlaten het bruinkoolgebied rond 14.00 uur en komen tegen half vijf aan in Kampen. Mooi op tijd voor nog een paar boodschappen, dan eten we vandaag weer ‘gewoon thuis’.
Vandaag gereden: 299 km, totaal 830 km.

Comments

 1. ” Daar passeren we de enorme Effelsberg Radiotelescoop voordat we afdalen naar de ommuurde middeleeuwse stad Bad Bentheim. ” heb je geschreven, is dit wel juist?
  Ken maar één Bad Bentheim en dat is vlak over de grens bij De Lutte.
  Verder een leuk verslag en veel plezier gewenst.

  • Dat had ik inmiddels ook gezien! Ik dacht he, wat staat daar nou? We zijn heel vaak in Bentheim geweest, die combinatie Bad + Bentheim zit er schijnbaar nogal ingeramd! 🙂
   Wel bedankt voor het meelezen!

 2. Zo af en toe denk ik, even op de site van Alois kijken. en iedere keer wordt ik weer verrast door de leuke reisverslagen. Hier gaan wij binnenkort ook weer eens heen..

Speak Your Mind

*