2017: voorjaarsvakantie

Nog snel even wat boodschappen bij een buurt-AH.Het was een beetje dubben: waar gaan we heen? De camper staat op de oprit, dus het is inpakken en wegwezen. Maar het is redelijk warm, in de Alpen. En matig warm in Zuid-Frankrijk…

De route vanaf Kampen naar Gundersheim (bij Worms).We volgen de weersberichten tot op het laatste moment, de woensdagavond, en besluiten dan toch richting Zuid-Duitsland/Oostenrijk af te reizen. De skies gaan mee (en de stokken, de helmen, skischoenen, skikleding etc.) 
Maar is het er een dooiboel, in de Alpen, dan steken we gewoon door naar de Provence. We zijn op alles voorbereid! 

Donderdag 16 februari 2017
Om 08.00 uur opgestaan. Douchen/aankleden, ontbijten en de krant lezen. Het is zomaar half tien. Toch hebben we rond 12.00 uur de camper compleet ingepakt, inclusief water, gas en de accu’s vol. We gaan!
Nog een paar boodschappen bij AH, diesel in de tank en rond half één laten we Kampen achter ons.

Een toiletstop onderweg langs de A61 in Duitsland. Het is druk, veel vrachtverkeer.  Overnachten tussen de druivenranken. Die zijn nog wel érg kaal in februari :-)  Het is half zes, we drinken eerst nog een glaasje van onze eigen wijn. Het internet loopt probleemloos, nu we T-Mobile Go Unlimited hebben!
Om 18.00 uur gaan we lopend op weg naar het restaurantje van de wijnboer, in het dorp. Het is Strauswirtschaft, een eenvoudige vorm van horeca: de wijnboer serveert eenvoudige gerechten met zijn eigen wijnen. Lekker!

Een korte wandeling door het dorp.  We zijn er!  Wat zal ik eens nemen...   De salade als groente bij het hoofdgerecht wordt altijd als eerste geserveerd.  
Vandaag gereden: 452 km.
Overnachting: € 5,00.

De tweede dag, van Gundersheim (bij Worms) naar Memmingen.Vrijdag 17 februari 2017
Half acht opgestaan, lekker ontbijten, wat Campersite/forum-dingen doen en even de krant lezen! Met mijn onbeperkt internet in heel Europa halen we gewoon op beide iPads de volledige Volkskrant op.

Rond half tien vinden we bij de rand van het dorp nog een tweetal geocaches, en is het tijd om op weg te gaan richting Ulm.


Een zonnige vrijdagochtend. Er is vannacht zelfs nog een camper bijgekomen, een Laika 595. Mooie compacte half-integraal.  Een oude druivenpers aan de rand van het dorp zou een geocache verbergen...  Gevonden! Het magnetische buisje (een 'petling') even tegen het metaal geplakt (links).

Tijd voor de lunch! Het worden crackers met roomboter en gerookte forelfilet. Het kon slechter ;-)Na de A61 komen we op de snelweg naar Basel. Wij gaan slechts tot Karlsruhe, daar zwaaien we eraf richting Stuttgart en Ulm. Hier en daar wordt er aan de weg gewerkt en komen we in (langzaam rijdende) files terecht. Heel veel Nederlandse auto’s komen ons voorbij, volgepakt, skies op dak. Die moeten haast wel vannacht al zijn vertrokken!

Om 14.15 uur rijden we Ulm binnen. Meteen de tank maar even volgooien. Inclusief verwarming van de camper (op diesel uit de tank) rijden we toch zuiniger dan 1 : 10, dus dat is netjes. Kruissnelheid op de cruise-control 105 km/uur (volgens de navigatie), dat is 115 km op de teller.

Blik op de Donau in Ulm.  De stadsmuur langs de Donau in Ulm.  In de oude binnenstad.  In de oude binnenstad.
De Ulmer Münster, de hoogste kerk ter wereld.  Het interieur van de Ulmer Münster.  Detail van de zware deuren van de kerk.

We rijden Ulm binnen richting de altstadt. We willen wat tijd nemen om in Ulm rond te wandelen. Het is goed weer en we vinden zowaar een parkeerplaats op een pleintje in de altstadt en vlak bij de Donau! Dan ben ik altijd weer blij dat we een bescheiden camper hebben en geen toeringcar…

Ziet er dreigend uit, maar het blijft zonnig!Na Ulm besluiten we door te rijden naar de camperplaats in Memmingen. We komen er rond 17.30 uur aan. Tijd voor een glas wijn en eten maken. Na het eten bekijken we het NOS-journaal op de iPad, dat werkt perfect! We hebben nu toch unlimited internet 🙂

Vandaag gereden: 323km. 
Overnachting: € 5,00.

Op de camperplaats in Memmingen. Op de voorgrond het "sani-station" waar je water kunt tanken en je toilet en afvalwatertank kunt legen. Zaterdag 18 februari 2017
Na het ontbijt (en het toilet legen) verlaten we tegen half 11 de camperplaats. Eerst een supermarkt vinden, om wat boodschappen te doen voor het weekend.
De route van Memmingen, via Kempten, Unterjoch en Sonthofen naar Oberstdorf.Dat wordt een Nettomarkt, met van die leuke winkelwagentjes waarmee je zo de camper binnenrijdt!

Onze vrienden Wiebe en Hetty blijken ook in de buurt! Femma en Hetty.Vervolgens rijden we door naar Unterjoch, een leuk dorpje met een kleine (maar fijne) piste. We zijn er rond 12 uur, parkeren op amper 40m van de kassa en wanneer wij de prijzen staan te bekijken worden we herkend door Hetty van der Hoek!

Hetty en Wiebe zijn vanuit Schattwald in het Oostenrijkse Tannheimertal naar Unterjoch gelanglaufd, Wiebe is vervolgens hetzelfde traject teruggegaan om de auto weer op te halen. Hetty zou in Unterjoch op hem wachten. In de camper aan de koffie dus, in afwachting van Wiebe!

Aan de koffie met Wiebe en Hetty. Omdat de dinette buiten gebruik is, het bed ligt plat, heb ik voor Wiebe even een extra zitplaats geregeld.   De skipiste van bovenaf gezien. Druk is het niet!   Femma, voor het eerst in 2 jaar weer op de skies.

Rond kwart voor twee vertrekken Wiebe en Hetty weer met de auto, wij maken ons op om te gaan skiën. Een halvedag-kaart kost € 8,50 p.p. En dan kunnen we nog tot 16.00 uur. Het is fantastisch weer en deze makkelijke piste is ideaal om na 2 jaar weer eens even te skiën.

Mijn laatste afdaling even voor vieren...

Rond half vijf besluiten we om door te gaan naar Oberstdorf, een kleine 30km verderop. We vinden nog net een plekje op de grote camperplaats bij het centrum, maar het is erg druk en vol. We staan nogal dicht op elkaar en dat is jammer, minder leuk.
Vandaag gereden: 104km
Overnachting: € 17,20 (zonder stroom)

Op de camperplaats in Oberstdorf. De hoofdwinkelstraten liggen letterlijk 'om de hoek'. Zondag 19 februari 2017
Weer een stralend zonnige dag. Lekker uitgeslapen, straks eerst maar eens even het dorp in, dat is alweer 2 jaar geleden.

Er blijken al vroeg campers te vertrekken en ik ga op zoek naar een mooier plekje. Dat vinden we, zie de foto hiernaast, op een wat ruimere rij. In de hoek van het terrein is een uitgang voor voetgangers, 100m verderop sta je in één van de twee hoofdwinkelstraten.

Prachtig weer, overal mensen op terrasjes.  Femma passeert een groepje op een terras. Ze zittten gezellig in hun t-shirtjes op het terras, aan de pizza met een groot glas bier.  Wijzelf ook even aan de koffie!  De Nebelhornbahn brengt je met gondels, in drie etappes, naar de top van de berg op 1932 meter boven zeeniveau.
We blijven vandaag in Oberstdorf, dus 2 nachten hier. We gebruiken de douches, vullen de watertank bij en legen het toilet nog maar eens. Beter te vaak dan… 🙂
Vandaag gereden: 0 km
Overnachting: € 19,20 (incl. stroom)

Teamwork in onze ruime keuken!Maandag 20 februari 2017
Vandaag rond de middag weer een stukje verder, het Oostenrijkse Kleinwalsertal in naar de camping in Riezlern. Riezlern ligt vlakbij Mittelberg, dat afgelopen week het NOS-journaal haalde vanwege de vele sneeuw die er gevallen was.

Eerst wil Femma echter nog graag een paar boodschappen doen in Oberstdorf, dus nog even het stadje in. we nemen gelijk een kop koffie bij het klassieke (of gedateerde?) café Franziskus.

De foto rechts (en die hieronder) zijn nog van gisteravond. Spaghetti koken én eten. Ik vond ze wel aardig en heb ze maar bij vandaag gezet.

Aan de maaltijd op de voorstoelen. De dinette is deze reis buiten gebruik omdat we het bed laten liggen.   Café Franziskus, tijd voor een kop koffie!  Wordt het een espresso, gewone koffie of een cappuccino?
Vanuit Oberstdorf naar het zuiden, Oostenrijk in tot Baad. Dan terug naar Duitsland, naar Obermaiselstein.Op de camping in Riezlern is tóch geen plek (en ik had nog gebeld) dus gaan we nog een stukje verder: via Oberstdorf naar Obermaiselstein, Een aardig dorpje met een camperplaats met alles erop-en-eraan. Vanavond maar eens verder plannen voor de komende dagen.
Vandaag gereden: 57 km
Overnachting: € 15,00 (incl. Kurtax)

Op de camperplaats in Obermaiselstein.Dinsdag 21 februari 2017
Gisteravond nog een wandeling naar (en door) het dorp gemaakt en wat gedronken bij Hirsch, een traditioneel café-restaurant. Grote gelagkamer, alles van hout: vloer, wanden, plafonds. Een computergestuurde bar, dat dan weer wel…

De weg binnendoor van Obermaiselstein naar Oberstdorf. Voor ons ligt een kloof, waar we doorheen rijden.Prima geslapen, maar het heeft de hele nacht geregend. En het blijft vandaag ook regenen, is de voorspelling. Straks eerst maar een toeristisch stukje binnendoor terug naar Oberstdorf en dan wat boodschappen doen bij de V-Markt. Daar scoor ik dan meteen even een kilo(!) zwarte peperkorrels voor € 15,99. Kan ik weer een jaartje vooruit!

Onderweg, even aan de wandel in Rottenburg. Nee, geen geocaches, helaas...We besluiten vervolgens een stuk van de Deutsche Alpenstrasse én de Romantische Strasse te rijden. Een aardige route door het Beierse landschap, via Füssen en Schwangau. Langs het wereldberoemde slot Neuschwanstein. We hebben het al meermalen bezocht, dus dat gaan we vandaag niet nog eens doen. We zien wel een bus vol Japanners, of zijn dat Chinezen tegenwoordig? 🙂

De route van vandaag. Let op: we rijden nu van beneden naar boven, naar het noorden!In de hoek van de camperplaats in Augsburg, aan de Wertach.We eindigen deze namiddag in Augsburg op een camperplaats dicht bij het centrum. Morgenochtend de altstadt, het historisch centrum van Augsburg eens bekijken.
Na het eten doen we een kleine wandeling, maar het regent nog steeds. Hopelijk morgen beter!
Vandaag gereden: 193 km
Overnachting: € 8,00 (24 uur)

Woensdag 22 februari 2017
Wanneer we de krant uit hebben vertrekken we tegen half elf naar de binnenstad voor ons bezoek aan Augsburg. Hieronder een aantal foto’s, als je erop klikt zie je onder de foto meer informatie. We bezochten in ieder geval de ommuurde Fuggerei, ‘s werelds oudste vorm van sociale woningbouw die nu nog bestaat.

We wandelen dooor de Lessinghof. Modern uitziende flats volgens de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Gebouwd in... 1930/31!  In de altstadt van Augsburg.  Veel heftig stromende zijarmen van de rivier de Lech, in het oude centrum. Oude watermolens.  Aan de koffie bij de 'Fuggerei'.
Straatje in de ommuurde wijk 'Fuggerei', de oudste nog werkende vorm van sociale woningbouw ter wereld.  Bewoonde huisjes in de ommuurde wijk 'Fuggerei', de oudste nog werkende vorm van sociale woningbouw ter wereld.  Een doorkijkje in de ommuurde wijk 'Fuggerei', de oudste nog werkende vorm van sociale woningbouw ter wereld.
De camperplaats in Dinkelbühl, met alle voorzieningen. Even later zouden er nog 2 campers bij komen.Tegen half drie zijn we terug bij de camper, rond 15.00 uur vertrekken we in de richting van het prachtige stadje Rothenburg ob der Tauber. Onderweg komen we echter terecht in Dinkelsbühl, volgens de borden de “mooiste altstadt van Duitsland”…
We vinden zelfs nog een camperplaats op amper een paar honderd meter van de stadspoort. Ideaal, hier blijven we vandaag!

Interieur van het restaurant Weib's Brauhaus.We willen uit eten, en dat is hier geen makkelijke opgave: teveel keuze. Via internet vinden we Weib’s Brauhaus, een restaurant annex bierbrouwerij met een ‘brouwmeesteres’ aan het hoofd 😉
Telefonisch reserveren we een tafeltje en we gaan op pad!
Vandaag gereden: 107 km
Overnachting: € 6,00

Donderdag 23 februari 2017
Een ochtendwandeling in/door Dinkelsbühl. Op tijd vertrokken, kris-kras door Dinkelsbühl. Het is prachtig weer, het wordt vandaag 16 graden. Een geocache hebben we niet gevonden maar daardoor wel het toeristenkantoor én het gratis toegankelijke ondergrondse cellencomplex voor de heksen, alvorens die werden verbrand…

De hoofdingang van het stadje, wanneer je van de camperplaats komt.  Doorkijkje.  In de altstadt van Dinkelsbühl.  Winkeltjes...
In de altstadt van Dinkelsbühl.  Koffiepauze!  In de altstadt van Dinkelsbühl.  Mijn favoriete foto van Dinkelsbühl.  Eén van de vele torentjes.

De route van Dinkelsbühl over de A6 richting west.Rond 13.00 uur verlaten we het stadje met als doel de Deutsche Weinstrasse. Daartoe nemen we de A6 naar het westen. Een stukje van minder dan 200km, dus dat valt wel mee.

In de loop van de middag rijden we een deel van de Weinstrasse, bekijken een paar camperplaatsen bij wijnboeren en eindigen rond 17.30 uur bij Weingut Rebenhof, vlak onder Neustadt a/d Weinstrasse.
Vandaag gereden: 236 km
Overnachting: € 8,00 (incl. stroom en douchen)

Ochtendgloren in de wijngaard...Vrijdag 24 februari 2017
We zijn gisteravond al vroeg naar bed gegaan. Na een dag met prachtig weer is het buiten gaan stormen met heftige regenbuien. De ochtend is echter weer mooi: het is droog en de zon schijnt volop!

De route van vandaag gaat binnendoor richting Hunsrück, via stadjes als Wolfstein en Idar-Oberstein. We hebben nog even gekeken in Katzenloch bij de camping waar we ‘vroeggah’ (20-30 jaar geleden?) nog wel eens kwamen.

De route van de Weinstrasse, via de Hunsrück en de Moezel, naar de Eifel en het Ahrtal.Van hieruit verder naar Bernkastel-Kues aan de Moezel. We rijden een stukje langs de Moezel voor we afzwaaien de Eifel in: we gaan naar Rech in het Ahrdal. Daar overnachten we wel vaker, en met een beetje geluk is er wel een restaurantje open om nog even lekker te gaan eten!

Op een vertrouwd plekje in Rech in het Ahrdal.Zo parkeren we aan het eind van de middag in ‘ons eigen hoekje’ van de camperplaats in Rech, pal aan de wild stromende rivier de Ahr.
Het restaurant is op 150m afstand, dat is nog te overzien wanneer je na het nuttigen van de nodige glazen wijn terug moet naar de camper… 🙂

Vandaag gereden: 274 km
Overnachting: € 5,00

Alles wit bevroren na een koude nacht...Zaterdag 25 februari 2017
Omdat gisteravond het pin-apparaat in het restaurant dienst weigerde, gaan we nu eerst geld halen uit een automaat 2km verderop om daarna de rekening alsnog te voldoen. We hadden (gelukkig) bij voorbaat gevraagd of we konden pinnen, dat zou geen probleem zijn. Wel dus.

Het heeft vannacht gevroren, in het Ahrdal. De natuur ziet wit en er hangen ijspegeltjes aan ons zonnescherm. Gek, we hebben dit vaker meegemaakt hier. In de winter wat kouder, volgens een wijnboer die zijn hond uitlaat bij de camperplaats, in de zomer wat warmer. Dat is dan weer goed voor de druiven.

De laatste etappe: vanuit het Ahrdal terug naar huis...Van hieruit is het minder dan 300km naar huis. Het is nu 10.15 uur, Femma is hier in Bad Neuenahr nog even de DM, een Duitse drogisterij, in voor een paar boodschappen. We verwachten rond een uur of twee vanmiddag thuis te zijn.
Vandaag gereden: 314 km
Totaal gereden: 2060 km.

Comments

 1. Ina van Dijk zegt

  He, leuk… Jullie zijn weer op-pad! Goede reis en fijne vakantie gewenst! Wij genieten vanaf de zijlijn mee!
  Groetjes uit Groningen!
  Peter en Ina v Dijk.

 2. Ina van Dijk zegt

  Heerlijk genoten van jullie reisverslag van deze vakantie. Zo leuk om jullie telkens te volgen. Dank dat jullie ons laten meegenieten! Wel thuis!!

  Gr. Peter en Ina

 3. Leuk dat jullie meekeken. Het zit er weer op, zo’n weekje is ook zó weer om.

 4. marja verburg zegt

  …en hier nog een dankbare meelezer die weer leuke ideeen heeft opgedaan..
  Op naar het volgende verslag!

 5. Dag Aloys,

  Hebben jullie winterbanden voor zo’n soort rondtripje?
  Het lijkt ons ook leuk om zo’n soort rondtocht te maken.

  • Ja, dat moet wel in Duitsland. Helemaal als je richting wintersportgebieden gaat, in de winter. Ik heb 2 sets wielen, de originele met zomerbanden en een extra set met winterbanden.

 6. Hans de Graaf zegt

  Zo te lezen hebben jullie je wel vermaakt, leuke plaatjes erbij. zo genieten wij ook een beetje.

Speak Your Mind

*