2017: weekendje Duitsland in september

Op de bekende camperplaats in Goch, achter Nijmegen.Een nazomer-weekend, we gaan er even 5 dagen uit. Te beginnen donderdagmiddag, na de tandarts, t/m maandag. Dinsdag heeft Femma enkele afspraken, dan moeten we weer thuis zijn. Duitsland wordt het, en de fietsen gaan mee.

Donderdag 21 september 2017
Tegen 17.00 uur zijn we beiden klaar in Zwolle en gaan we richting snelweg, naar Goch (Duitsland). Dat is toch nog een 150km en het is spitsuur. Onderweg naar Arnhem op de A50 wat langzaamrijdend verkeer, evenals op de A12. Maar écht file, dat valt wel mee. Om 19.00 uur draaien we in Goch de camperplaats op.

We eten onze zelfgemaakte Lasagna van thuis, glaasje wijn erbij, het is weer net vakantie! Morgen verder…
Vandaag gereden: 164 km, in totaal 164 km. Overnachting € 5,00.

Vrijdag 22 september 2017
Op tijd op, we gaan eerst een paar caches doen in de omgeving van Goch. Op de fiets dus, het is nog fris maar prachtig weer! Een paar foto’s hieronder.

Klaar om te vertrekken!  de eerste cache, gevonden!  De tweede cache, even het logboekje invullen...  Volop zon erbij, een mooi tochtje!
Aan het eind van de ochtend zijn we weer terug bij de camper, fietsen er weer in, tijd om te vertrekken. Nog even naar de grote, nieuwe Edeka-supermarkt voor wat boodschappen en dan op weg.

We kiezen de mooie route, via Siebengewald naar de Maas (in Nederland). Dan langs de Maas richting Venlo. Je komt dan door dorpjes als Bergen, Well en Arcen, bekend van de kasteeltuinen en de brouwerij Hertog Jan.

Aan de barbecue...Via Venlo rijden we door naar het stadje Brüggen (in Duitsland), onze volgende bestemming. De camperplaats dicht bij het centrum wordt druk bezocht maar gelukkig is er nog een plaatsje voor ons. Helemaal achteraan, in de hoek, lekker vrij.
We gaan onze partygrill/barbecue weer eens aansteken!
Vandaag gereden: 78 km, totaal 242 km. Overnachtingskosten € 5,00.

De fietsen staan al klaar voor de tocht!Zaterdag 23 september 2017
Vandaag op tijd op, we gaan een fietstocht doen door het Schwalmtal langs talloze oude watermolens, de Mühlentour. Op tijd op weg, we nemen het ontbijt mee voor op een mooi plekje.

Eén nadeeltje; het wordt weliswaar mooi weer vandaag, maar voorlopig is het nog behoorlijk mistig. Geeft niet, tussen negen en halftien zijn we vertrokken!

Een klein stukje rail als aandenken aan de spoorlijn naar Brüggen (tot 1986).Eigenlijk begint de route al in een hoekje van de camperplaats, dus dat is lekker makkelijk. We zijn meteen en-route!

De tocht gaat door het groen, totdat we een stukje spoorrails tegenkomen met informatie. Geen geocache hier, maar wel wordt ons duidelijk dat het stuk van de camperplaats tot hier vroeger (tot 1986) de spoorbaan naar Brüggen was.
Verder, door het Schwalmtal. Lang watermolens en meertjes. Voorlopig nog een beetje in nevelen gehuld.

De eerste oude watermolen die we passeren.  Uitzicht over het meer...  Een 'kasteeltje' aan het meer, nu een uitspanning.
Onderweg doen we ook een aantal geocaches, in totaal komen we vandaag op 12! Een behoorlijke oogst, voor ons. Het meegebrachte ontbijt bleef tot nu toe nog in de fietstas, de mist nodigt niet echt uit tot picknicken. Tot rond 11 uur de zon er voorzichtig begint door te komen, terwijl we net een picknickset passeren! Tijd voor de brunch, inmiddels. Dus met gekookte eieren, crackers met Franse kaas, koffie. 🙂 

Een eenvoudige brunch, koolhydraat-arm uiteraard!
Geocache gevonden bij een oud kerkje in Lüttelforst.En verder gaat de reis. Soms door een dorpje, dan weer langs de Bach, de Schwalm. Regelmatig onderbroken door een kleine pauze om even een geocache te zoeken.
Zoals op de foto rechts, bij het oude kerkje in Lüttelforst. Nooit van gehoord? Nee, wij ook niet, tot vandaag…

Om een lang verhaal kort te maken: veel caches dus, én uitstekende Italiaanse koffie gedronken op een terras op het marktpleintje van Waldniel. Dan nog een mooie, lange terugtocht door de natuur. Door bos en weiden, langs beekjes enz. Zo komen we tegen vijf uur, moe maar voldaan, weer bij de camper terug. ‘Thuis’, als het ware. Tijd voor wijn, kaas, worst en pinda’s!

Grappig kruisbeeldje onderweg...  Op het terras in Waldniel.  Thuis, op de camperplaats. De wijn staat al op tafel.  Het uitzicht vanuit ons eigen hoekje.
Vandaag gereden: 0 km (33 km gefietst), totaal 242 km. Overnachtingskosten € 5,00.

De Sonntags-Markt. Niet de moeite waard...Zondag 24 september 2017
Er moet ook een ‘trödelmarkt’ (vlooienmarkt) zijn in Brüggen, op zondag. Dus we gaan met de fiets op onderzoek uit. Die vlooienmarkt hebben we gevonden (bij de Tourist Information wisten ze van niets) maar het stelde dan ook bar weinig voor. Daar waren we gauw klaar mee.

De oude watermolen in Brüggen.Verder heeft Brüggen een oude burcht, deels uit 1286, en een oude watermolen. Ook uit die tijd, hoewel die er een ietsje moderner uit ziet. En een voormalig klooster (nu gemeentehuis), een paar middelmatige winkelstraatjes en gezellig veel terrasjes. Dat wel. Maar we waren er snel klaar mee, terug naar de auto.

Rond half twaalf verlaten we de camperplaats. We hebben water genoeg, toilet en afvalwatertank leeg, op naar het noord-oosten.

De oudste eik van Duitsland...Het doel is Hamaland, een gebiedje vlak boven het Ruhrgebied. Grofweg tussen Enschede, Münster in het oosten en Dorsten in het zuiden. We hebben daar een toeristische route van, alleen nu niet zóveel tijd meer. We willen morgen nog even bij familie langs in Enschede. Ligt wel goed op de route dus!

Rond half twee een korte lunch op een oninteressant pleintje in Weser. Niets bijzonders, we gaan snel weer verder. Onderweg in Erle bekijken we de -waarschijnlijk- oudste eik van Duitsland. Deze grillig gevormde boom, voor zover je de stukken en stronken nog zo kunt noemen, is tussen de 1300 en 1500 jaar oud. Hij wordt aan alle kanten gestut maar heeft nog blaadjes! Uiteraard zoeken en vinden we hier meteen even een geocache…

De camperplaats tegenover de camping in Gross Reken.De camperplaats die we op het oog hebben gaat helaas niet door: op het terrein is vandaag een oldtimer-treffen, auto’s in dit geval, geen gepensioneerden. Op anderhalve kilometer afstand vinden we een uitstekende vervanger. Een fraai aangelegde (gemeentelijke) camperplaats mét voorzieningen, tegenover de camping. Hier blijven we, morgen verder.
Vandaag gereden: 125 km, totaal 367 km. Overnachtingskosten € 6,00.

Maandag 25 september 2017
De fietsen kunnen weer naar binnen...We houden het Hamaland, onderdeel van de regio Münsterland, maar even voor gezien. Wanneer we vertrekken kiezen we voor een route binnendoor naar Enschede. Wel nog even een tussenstop in Gronau, Femma wil nog wat (Duitse) boodschappen doen.

Zo zijn we rond 13.00 uur bij Eef en Geertje in Enschede. Dat is weer heel gezellig, dus zo snel zijn we daar niet weer weg; we vertrekken om 16.00 uur richting Kampen waar we tegen half zes aankomen.
De gereden route, 532km verspreid over 5 dagen.Vandaag gereden 164 km, in totaal 531 km. Totale overnachtingskosten € 21,00.

Het was leuk maar kort, en het blijft mooi weer de komende week. Femma heeft morgen een paar cliënten, ik morgenavond verenigingsavond van de radioamateurs. Als we nou eens op woensdagochtend gewoon weer vertrekken…?
Dat gaan we doen! 🙂

Speak Your Mind

*