2018: Herfstvakantie Eifel, Ardennen en Luxemburg

Het dorp Dernau in het Ahrdal. Verderop ligt Rech, waar we overnachten.We hebben álle tijd, uiteraard, maar tussen de afspraken en weekenden door gaan we er nog even een weekje op uit met de camper. Het weer verslechtert, we laten de fietsen thuis. We zien wel waar we terechtkomen, we gaan een beetje op de bonnefooi.

Dinsdag 23 oktober 2018
Om 12.45 uur rijden we Kampen uit. We besluiten richting Venlo te gaan, via Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Dat verloopt spoedig, geen files of oponthoud.
Al bijna 30 jaar één van onze favoriete overnachtingsplekken; Rech in het Ahrdal.Onderweg overleggen we over de bestemming voor vandaag. Het wordt een bekend plekje: het wijndorpje Rech aan de Ahr, gelegen in het Ahrdal. Om 16.15 uur staan we er.

Het is droog met een beetje zon. We doen een wandeling door het dorp en drinken een glas wijn bij een wijnhuis, de enige gelegenheid die niet “Ruhetag” heeft op dinsdag. Tegen zessen zijn we terug bij de auto, we gaan eten maken!
Vandaag gereden 290km, totaal 290km. Overnachting € 5,00.

We vertrekken voor een wandeling langs de rivier.Woensdag 24 oktober 2018
Om kwart voor tien vertrekken we voor een wandeling langs de Ahr in de richting van het dorpje Dernau. Uiteraard staat er een geocache op het programma.
Onderweg tussen wijngaarden en het riviertje.Het is afwisselend droog maar bewolkt of het miezert een beetje. Motregen kun je het amper noemen, maar je wordt er op den duur wel nat van. Zo nu en dan probeert de zon door te breken, maar dat lukt nog niet echt.

Femma met een hand vol walnoten. Uiteindelijk hadden we een kilo!Behalve een geocache vinden we op deze route veel walnoten. Al snel tovert Femma een plastic zak te voorschijn en tegen de tijd dat we bij de camper terug zijn, om kwart voor twaalf, hebben we een kilo walnoten verzameld!
In het dorp blijkt de horeca nog grotendeels gesloten, zodat we tegen twaalven weer in onze eigen auto aan de koffie zitten.

Op de camperplaats Pronsfeld, met WiFi. Het antennetje staat op de stroompaal, rechts. Dus een uitstekende ontvangst!We vertrekken door het Ahrdal naar Altenahr en vandaar richting Adenau. Bij Adenau pakken we een mooie route binnendoor naar Gerolstein. De bestemming is een camperplaats in Pronsfeld, Am Alten Bahnhof.
Dat blijkt een uitstekend plekje mét WiFi, en desgewenst stroom, water en de mogelijkheid om het toilet te legen. Met WiFi, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Als “klap op de vuurpijl” is er een klein spoorweg-openlucht-museumpje bij, vrij toegankelijk.

Een deel van het spoorweg "openlucht museum".   Veel informatie over deze opgeheven spoorbaan.
Vandaag gereden 108km, totaal 398km. Overnachting € 6,00.

Femma heeft de cache gevonden!Donderdag 25 oktober 2018
Het is bewolkt maar droog, en niet koud. Voor we hier vertrekken doen we eerst een geocache aan de ander kant van het dorp, een stukje de berg op. Hij heeft niet voor niets Panorama.

Uitzicht over Pronsfeld vanaf de cache-locatie.Een aardige wandeling; we volgen het tracé van de oude spoorweg. Pronsfeld had ooit een behoorlijk station met meerdere banen. Wij volgen de baan die het dorp uit loopt, linksaf richting Bleialf. Al snel komen we bij een bordje Aussichtspunkt waar de ‘beklimming van de berg’ begint. Bovenaan gekomen vinden we de cache én een uitzicht over het dorp.

Terug bij de auto maken we ons gereed voor vertrek: we tanken 25 liter water, dan zitten de tanks weer vol, gooien het (af)waswater weg en maken het toilet leeg. We kunnen er weer tegen!

Onderweg...De route gaat verder over de 410 richting Dasbourg-Pont: de brug over de Our, de grensrivier tussen Duitsland en Luxemburg. Een prachtige route! We volgen de Our tot die overgaat in de Saur. Het blijft een dal, smal en intiem, met vaak steile wanden. En het is rustig op de weg. Een doordeweekse dag, maar er is bijna geen verkeer.

We passeren Luxemburgse stadjes als Vianden, Echternach, Grevenmacher en Remich. We gooien de tank vol voor € 1,16 (€ 1,43 in Duitsland). De Saur is inmiddels uitgestroomd in de Moezel en de rivier én het dal zijn nu een stuk breder. We gaan in de richting van de Franse grens. Ons doel is een Franse kaasboer in het dorpje Kirsch-les-Sirck, lid van France Passion, waar we mogen overnachten.

Bij de kaasboer in Kirsch-les-Seirck (Frankrijk).We komen er aan rond vier uur en installeren ons op een grasveldje. Het dorp is niet bijzonder, de plek ook niet, maar goed genoeg voor een nachtje. Morgen verder.
Vandaag gereden 148km, totaal 546km. Overnachting gratis.

Een supergroot winkelcentrum met Carrefour supermarkt.Vrijdag 26 oktober 2018
Vanochtend op tijd vertrokken richting Thionville. Femma had een grote E.Leclerc-supermarkt uitgezocht, maar de navigatie stuurde ons langs een giga-groot Carrefour winkelcentrum, dus zijn we daar maar naar binnen gegaan.

Om 12 uur zijn we er weer uit, meerdere Franse kazen en liters wijn rijker. Verder richting Boismont, onder de zuidwestpunt van het Groothertogdom Luxemburg. Daar is een France Passion auberge waar we vanavond zouden willen gaan eten en overnachten.
Ter plekke valt dat nogal tegen. Het restaurantje ziet er niet aantrekkelijk uit en ook de parkeerplaats trekt ons niet voor een overnachting. Eerst maar eens lunchen met Franse kaasjes!

Een mooie plek, ruim 500m boven zeeniveau, om aan de radiowedstrijd deel te nemen.Het is inmiddels half drie en we besluiten dan nu al vast maar door te rijden naar camperplaats Fuussekaul bij Heiderscheid in Luxemburg, 79km verderop. Door drukte in het grensgebied en wat files (het is vrijdagmiddag) komen we daar rond half vijf aan. Plekje gezocht, hier blijven minstens een etmaal, misschien tot zondag.

De antenne staat al vast!Morgen wil ik (Aloys) een aantal uurtjes meedoen aan één van de grootste radiowedstrijden van het jaar. Als één van de weinige radioamateurs vanuit Luxemburg ben ik aantrekkelijk voor stations van over de hele wereld die met zoveel mogelijk verschillende landen verbinding willen maken. Met de toevoeging LX aan mijn callsign (LX/PA3DAT) ben ik eenvoudig herkenbaar als Nederlander vanuit Luxemburg. Meteen maar de antenne opzetten!

Close-up van het "rondje Luxemburg" met de overnachtingsplaatsen.Vrijdagavond vast even getest en verbindingen gemaakt met onder meer Spanje, IJsland, Rusland, Servië, Italië, Polen, Noorwegen, Griekenland, Japan, Engeland, Zweden en 2 keer de Verenigde Staten.
Het werkt dus wel… 🙂
Vandaag gereden 143km, totaal 689km. Overnachting € 10,00.

Zaterdag 27 oktober 2018
De zaterdag van de CQWW DX-contest. Die is vannacht al om 02.00 uur begonnen, maar toen sliepen we nog. De wedstrijd eindigt in de nacht van zondag op maandag, om 01.00 uur. Maar dan zijn we al weer een stukje verder.

De 24 antennes in 6 masten van LX7I, 3,5km bij ons vandaan.Welnu, de contest gaat wel aardig maar het is niet leuk genoeg om hier de hele zaterdag te blijven staan. Dus we besluiten voor in de middag te vertrekken, Duitsland weer in richting Pronsfeld. Het leuke plekje van woensdagavond, met WiFi. Gaan we gewoon nog een nachtje staan.

Maar eerst brengen we een bezoekje aan LX7I, een groot contest-station met 24 antennes in 6 masten. Ze zijn slechts zo’n 3,5km van ons verwijderd, we waren er op de heenweg al langs gekomen. Ik tref er zowaar een bekende: Zoli, HA7AG, een vriend van Michael SJ2W in Zweden.

Camperplaats Pronsfeld in het donker...Iets na half vier zijn we op de camperplaats in Pronsfeld. Ik zet meteen de antenne weer op en begin nog eens opnieuw in de contest: nu als Duits station DL/PA3DAT in plaats van LX/PA3DAT.
Het is al gauw tijd voor een glaasje wijn, de warme maaltijd waarna we nog een wandeling maken naar het dorp in het donker. Terug bij de auto maakte ik bijgaande foto.
Vandaag gereden 66km, totaal 755km. Overnachting € 6,00.

Op het kerkpleintje van Stadtkyll.Zondag 28 oktober 2018
Zondagochtend. Uitslapen, ontbijten, lezen (Femma) en wat verbindingen maken (Aloys). Dat houden we vol tot kwart voor één, maar toen zijn we dan ook vertrokken. Binnendoor naar Bad Münstereifel. Via Stadtkyll, vroeger een populaire overnachtingsplaats voor ons, bij het zwembad. Maar het zwembad is dicht en staat er troosteloos bij. Een deel van de parkeerplaats is ook afgesloten.
We doen er eeen geocache en gaan verder.

De camperplaats in Bad Münstereifel.Om kwart voor drie zijn we op de parkeerplaats achter het zwembad van Bad Münstereifel. Morgenochtend zwemmen, nu eerst lekker verder met niets doen. Moet ook kunnen op zondag. Ik heb wel even weer de antenne opgezet! 🙂
Vandaag gereden 76km, totaal 831km. Overnachting € 9,00.

De entree van het Eifelbad in Bad Münstereifel.Maandag 29 oktober 2018
Vroeg op! Femma wil Fruhswimmen, net als thuis, en dat is van 07.00 tot 08.00 uur. Geen probleem, om kwart over 6 ben ik eruit. We hebben geluk: eigenlijk is Fruhswimmen alleen voor mensen met een speciale 10-badenkaart. Maar we mogen er toch in. En we zijn niet de enigen in dat grote zwembad: buiten ons zijn er nog 3 mensen. En twee badjuffrouwen, natuurlijk!

Walnoten zoeken langs de Ahr.Rond half negen rijden we via een mooi uitgezochte route terug naar Rech. Dat is niet ver en Femma wil nog graag walnoten zoeken. We doen de lange wandeling naar de geocache van afgelopen woensdag dus nog eens over.
Met weinig succes: schijnbaar zijn hier afgelopen weekend hele volksstammen met kinderen langs getrokken om walnoten te zoeken. Ze liggen niet meer voor het oprapen, met goed zoeken vinden we uiteindelijk nog een 0,7 Kg…

Halverwege de wandeling: een eeuwenoude brug over en langs de andere kant terug.   Zo komen we het dorpje Rech weer binnen.
Wel een mooie wandeling, die eindigt iets na twaalven in een restaurant aan de lunch. Pompoensoep, mét een glas rode Ahrwein.

Hoe verder? We willen hier niet de rest van de dag blijven, en de vooruitzichten qua weer zijn bar slecht: koud, stormachtig en veel regen. We gaan naar Essen, overnachten en lekker eten bij de bierbrouwerij DampfE! En dan morgen op huis aan.
Na veel file-gezeur zijn we rond 16.00 uur in Essen. We reserveren meteen maar een tafeltje, daarna nemen we vast een glaasje wijn van onszelf.
Vandaag gereden 217 km, totaal 1.048 km. Overnachting gratis.

Ander plekje dan anders vanwege Halloween.Dinsdag 30 oktober 2018
Het heeft vannacht flink geregend. We staan op een ander plekje binnen het brouwerij-terrein dan anders: waar we ‘normaal’ staan zijn ze het een-en-ander aan het opbouwen voor een Halloweenparty. Maar dat is woensdag pas, dan zijn wij al lang thuis!

De gereden route deze week.We doen een aantal Duitse boodschappen bij verschillende supermarkten. Met name zaken waar thuis moeilijk aan te komen is zoals koolhydraat-arm amandel bakmeel. Dan de snelweg op naar huis. Met een kleine omweg langs Oldebroek waar familie recent een nieuwe woning heeft betrokken.
Vandaag gereden 197km, totaal 1.245km.

Comments

 1. Gaan jullie niet wandelen in Luxemburg?
  Er zijn mooie routes genoeg langs de riviertjes.

  • Hé zwager, ook een reactie! 🙂
   Wandelen doen we vooral ‘s ochtends, meestal nog vóór het ontbijt. Goed voor Femma’s diabetes. En wanneer we in de loop van de middag op een camperplek zijn aangekomen. Verder wandelen we tijdens het geocachen. En we rijden mooie routes!

 2. Hans de Graaf zegt

  Jullie zijn sportief genoeg. De leeftijd in aanmerking genomen ha.ha. Hebben jullie genoeg wijn ingeslagen?
  Mooie herfstkleuren bij jullie? Welkom thuis en tot gauw

 3. Hallo Aloys en Femma
  Prettig leesbaar blog, terwijl ik lees ben ik aan het rekenen wanneer ik met pensioen ga, nog 6 jaar (hier in CH met 65). Ik blijf gewoon jullie blogs lezen, niet in de laatste plaats vanwege onze radio hobby en geniet natuurlijk op de vrije dagen van de Zwitserse natuur en soms onze radio hobby. Hoop je binnenkort weer op de frequentie te spreken.
  Groeten. Jeroen. HB9FXF

Speak Your Mind

*