Radioweekend Ommen 2018

Joeri had vrijgenomen en was er ook al donderdagmiddag.Het jaarlijkse weekend op de camping in Ommen met de radioamateurs van de afdeling Veron Zwolle en VRZA IJsselmond. Een lang weekend, wij vertrokken vast op donderdag. Een mooi en gezellig weekend ook, met veel deelnemers. 

Joeri's Cobweb-antenne voor de banden 10 t/m 40m.Gepakt en gezakt naar Ommen vertrokken rond de middag. Rob en Carmen waren er al, met de caravan en hadden zich al geïnstalleerd. Ook Joeri was er al, die was me net voor. Femma volgde later op de middag met eigen auto.
Een hete middag, veel zon en weinig wind. Joeri en ik zetten vast een paar antennes op. Aan het eind van de middag lekker grillen, met zijn drieën. Joeri, Femma en ik.

Mijn dipooltje voor de 4m-band, geplaatst op een hengel.Vrijdag 8 juni 2018
Vrijdagmorgen is het bewolkt en ja, van de weeromstuit gaat het regenen. Op een gegeven moment is alles grijs, de lucht zit potdicht en het regent aardig door. Joeri, met een grote regencape om zich heen, werkt driftig door aan de opbouw van zijn grote Cobweb-antenne. Een deel van de tijd zitten we onder de luifel en wachten we af. Balen is het wel…
Halverwege de middag klaart het wat op en zowaar, het wordt droog. We kunnen verder met de antennes! 

In de loop van de vrijdag komen alle deelnemers aan op de camping, en er verschijnen steeds meer antennes. Zoveel hebben we er nog niet eerder gehad. 

De 4-elements Yagi voor de 6 meterband, op de stalen mast 7,5m hoog.Femma is vrijdagmiddag naar een bijeenkomst in Emmeloord, die komt pas tegen de avond terug. Ze neemt dan gelijk spullen mee om te grillen, doe we dat gewoon nog een keertje. En morgenavond barbecueën met zijn allen. 

Zaterdag 9 juni 2018
Het is erg gezellig op de camping, het weer klaart op, het wordt weer zomers! Er worden verbindingen gemaakt, maar het is ook (vooral) een gezellig sociaal gebeuren.

Geplukt van internet: de QSL-kaart van S01WS in Westelijke Sahara.Nu ik mijn IC-7300 mee heb, zowat de enige zender die ook kan zenden in de 4 meterband (70MHz) wil ik daar graag mijn eerste verbinding maken. De antenne is een super simpele halvegolf-dipool op een hengel: 2 stukjes draad van ca. 1 meter lang. Op 10m hoogte ongeveer, dat dan weer wel!
Het lukt: in de loop van de zaterdagmiddag hoor ik een station in Afrika bezig in morse/telegrafie. Ik pak gauw mijn morsesleutel en probeer met hem in contact te komen. Gelukt: mijn eerste verbinding op 4 meter met S01WS: de Sahrawi Amateur Radio Club in Tifariti, Westelijke Sahara! 🙂

Om 16.00 uur begint de vossenjacht. Arbo, de organisator van dit weekend, heeft van Dick PA0DFN een set mini-zendertjes geleend met een bereik van minder dan 100 meter plus een behoorlijke hoeveelheid ontvangertjes met ingebouwde antenne én koptelefoons. Arbo heeft vervolgens een route uitgezet, onderweg 12 zendertjes verstopt en die mogen wij nu gaan opzoeken. De zendertjes zenden een pieptoontje uit dat sterker wordt naarmate je dichterbij komt. Door met je ontvanger/antenne heen en weer te zwaaien kun je ongeveer vaststellen uit welke richting het signaal komt. Om de 3 of 4 minuten mag er iemand (of een team) vertrekken. 

Een compleet gezin campinggasten onderweg! (Foto Arbo PH0AS)We krijgen een plattegrond mee waarop de zendertjes (ongeveer) staan ingetekend. Een zendertje is niet meer dan een onopvallend staafje (soort asperinebuisje) met een draadje eraan en een kniptang. Met de tang kun je bij elke vos een uniek figuurtje knippen in de hokjeskaart die we ook meekrijgen. Bij binnenkomst wordt gekeken of je alle figuurtjes hebt geknipt in je kaart én de tijd wordt genoteerd. Prachtig weer, een prachtige wandeling deels door het bos en een bijzonder leuke bezigheid! Zelf kom ik als vierde binnen in de categorie ‘radioamateurs’, ik heb er 2 minuten langer over gedaan dan Wilko die derde wordt.

Vos nr. 6: kniptang en zendertje verstopt achter een boom. (Foto Arbo PH0AS)  Twee van de oudste deelnemers (campinggasten). (Foto Arbo PH0AS)  Twee van de jongste deelnemers met de knipkaart. (Foto Arbo PH0AS)  Joeri. Miste onderweg één vosje en verloor... (Foto Arbo PH0AS)  Jan Reint en Hans met veel plezier onderweg. (Foto Arbo PH0AS)
Een geweldige vondst van Arbo: de categorie ‘gasten’. Arbo heeft een a4’tje met uitleg én uitnodiging om mee te doen uitgedeeld onder de overige campinggasten. En daar is goed gevolg aan gegeven. Van meerdere campers en caravans kwamen teams, soms complete gezinnen, meedoen aan de vossenjacht.
Gezellig natafelen, na de barbecue...Arbo had zelfs kleine gegraveerde bekers geregeld voor de nummers 1, 2 en 3 in elke categorie. Een zeer geslaagd evenement!

Zo werd de zaterdag afgesloten met een fijne barbecue en konden we dankzij het fraaie weer nog lang buiten zitten. 

Zondag 10 juni 2018
De zondagochtend begon wat bewolkt maar al snel kwam de zon er weer door. Rond de middag beginnen de eerste op te ruimen, in te pakken. Langzaam verdwijnen er meer antennes. Zelf hebben we niet zo’n haast, wij hoeven niet naar de baas op maandagochtend… Rob en Carmen, die er het eerst waren, blijven zelfs nog een dag langer. En Herman en Inge laten hun caravan staan, zij komen volgend weekend terug op de camping. Femma vertrekt bij ons het eerst, ik word om 16.40 uur uitgezwaaid door de achterblijvers.
Arbo en Janita bedankt! En graag volgend jaar weer! 🙂

Deelnemers, in de volgorde van plaats en opstelling, met de klok mee:
6. Joeri PE5JW
7. Femma PA3DWK en Aloys PA3DAT
8. Arbo PH0AS en Janita
9. Hans PC9F
9. Jan Reint PA3DNA
9. Wilko PA8KW
10. Rob PA0RBL en Carmen
Herman PD0HF en Inge
Remco PD0Z en Willemijn

Speak Your Mind

*