2019: Wintervakantie

Zuid-Duitsland kerst 2019. Geocachen bij gebrek aan sneeuw.Dit jaar niet een paar dagen naar Goch om het melkbusschieten op oudejaarsavond te ontlopen. Nee, we gaan 3 weken richting Oberstdorf (zuid-Duitsland)! Geen appartement maar ‘gewoon’ met de camper, dat was de wens van Femma. En niet primair om te skiën, maar de skies gaan wel mee!


Meer foto’s in Femma’s fotoblog.

Klaar voor vertrek! De Volkswagen blijft thuis...Woensdag 18 december 2019
We vertrekken rond 11 uur. Het is de dag van de wilde acties van bouwers en boeren, verspreid door Nederland. Wij rijden via Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Venlo en hebben er gelukkig geen last van!
Om 13.00 uur parkeren we in een buitenwijk van Mönchengladbach voor een historisch gebouw voor koffie en een (koolhydraatarme) boterham. Er is ook een supermarkt, en Femma haalt nog een paar boodschappen.

Mooi weer en relatief rustig op de Duitse autobahnen...
Om 14.00 uur gaan we verder. Het is relatief rustig op de weg en prachtig weer, volop zon. Het schiet lekker op en om 16.30 uur komen we aan in Gundersheim bij wijnboer Huppert. Hier blijven we vannacht, en we gaan eten in de weinstube in het dorpje.
Vandaag gereden: 454 km, totaal 454 km. Overnachting gratis.

Een vochtige en koude ochtend bij de wijngaarden...Donderdag 19 december 2019
Vroeg naar bed, vroeg er weer uit. Goed geslapen, wassen/aankleden, koffie en weer op pad richting Oberstdorf. Nog 383 km te gaan…

Om 08.35 uur verlaten we Gundersheim, de snelweg weer op. Het is (nog) niet druk en dat zal gelukkig zo blijven, tot Oberstdorf. Er komen ook nog maar weinig Nederlandse auto’s voorbij, met van die koffers op dak.

De route Kampen-Oberstdorf.Om 10.35 uur zijn we 195 km verder, dus al weer over de helft, en stoppen we voor een kleine brunch met koffie en wat fruit. Femma doet nog snel wat inkopen bij de Edeka supermarkt, ook aan deze parkeerplaats. We staan voor een volledige gerenoveerde voormalige textielfabriek uit 1905, een mooi gebouw. Helaas, geen foto.

Aangekomen in Oberstdorf om 13.15 uur zoeken we eerst een mooi plekje op de camperplaats. Nieuw is dat de plekken worden aangewezen door een assistent van de beheerder. Het is al behoorlijk druk! We mogen kiezen, het wordt een plek tussen twee “witte dozen” aan het kanaaltje naar de watermolen. Kort bij het toiletgebouw, dat is ook wel makkelijk!

Onze plek aan het kanaaltje. 's Ochtends zwemmen verplicht, volgens de assistent-beheerder...  Onze plek gezien vanaf de andere kant van het kanaaltje. We blijven hier "de rest van het jaar"!  Bij avond, we hebben wat feestverlichting opgehangen. Mooi? We twijfelen er zelf nog wat aan...
Nadat we ons op de plek geïnstalleerd hebben vertrekken we weer: we rijden op reserve dus de dieseltank moet vol (want daar loopt ook onze kachel op!) en we willen nog even wat boodschappen doen bij de V-markt aan de rand van Oberstdorf. De diesel is weer 11 cent goedkoper dan thuis: € 1,229.

En het weer, in deze wintersportplaats? Volop zon, blauwe lucht, ruim 17℃. Lekker hoor! 🙂
Vandaag gereden 400 km, totaal 854 km. Overnachtingen € 19,70 (incl. stroom).

Eigenlijk hoort hier sneeuw bij he? En skies onder die wagen!Vrijdag 20 december 2019
Prima geslapen, lekker uitgebreid ontbeten en dan wandelend het dorp/stadje in. Langs een paar winkels, geld gepind, een nieuw SD-kaartje gekocht voor de camera (het aantal foutmeldingen nam toe…)

Zo, de antenne staat! Goed voor alle kortegolfbanden van 10 t/m 40 meter.Nu terug op de camperplaats, een wat late lunch en ik zet vast mijn antenne op, voor de komende dagen. De 6 meter lange hengel achterop de auto trekt het nodige bekijks, maar dat gaat vanzelf over.
We zijn ook nog even gaan kijken bij de Norma supermarkt naast de camperplaats. Valt tegen, het is een erg goedkope supermarkt met een tegenvallend assortiment. De Neukauf, die hier vroeger zat, was écht beter. Maar goed, beter iets dan niets…

Over het weer: het was vandaag zwaar bewolkt en maar liefst 16 graden. Maar morgen wordt het kouder, 10 graden eraf om te beginnen, en voor de dagen erna is sneeuw voorspeld! We gaan het zien. Wordt het een witte kerst?

Beneden regent het, hoger op de berg valt verse sneeuw.Zaterdag 21 december 2019
Het regende, het grootste deel van de nacht. En ook vanochtend nog. Dus lekker uitgeslapen en op ons gemak ontbijten. Tegen het eind van de morgen de capuchons opgezocht die horen bij onze ski-jassen en lopend het dorp in. Naar een betere supermarkt dan die hele goedkope hier om de hoek.

Pittoreske oude boeren woningen, ook in het centrum van Oberstdorf!Onderweg in de winkelstraat hebben we voor mij een nieuw rugzakje aangeschaft. Handig, volgens Femma, dan kan ik straks een deel van de boodschappen dragen, op mijn rug! Aan de koffie met extraatjes...Na de supermarkt zijn we via een andere route teruggelopen en hebben we onderweg een kop koffie gedronken. Zo’n luxe, met een glaasje water, een kleintje advocaat met slagroom en een chocolaatje erbij…

Achter de zender met een glaasje wijn en kleine hapjes...Tegen het eind van de middag heb ik nog wat telegrafie-verbindingen gemaakt. Veel ‘oostblok’ en Russen, weinig DX (lange afstand). Wel een glaasje wijn erbij en een plankje van Femma! 🙂

Het kaartje laat zien wat ik allemaal ontvang op 40m, het ballonetje onderaan is van de Zuidpool waar men mij heeft ontvangen!Toevoeging: tóch nog een leuke verbinding vanuit het dal met mijn korte antenne: Venezuela (Zuid Amerika) in de 40m-band.
En mijn digitale FT8-signaal op 40m is ontvangen over een afstand van meer dan 13.200 km op de Zuidpool door het Duitse Neumayer III wetenschappelijk onderzoeksstation!

Zondag 22 december 2019
Vanochtend op tijd op, er is droog weer voorspeld maar vanmiddag kan het gaan regenen. Daarom vanochtend een wandeling buiten het dorp, op zoek naar een geocache. We lopen langs het stadion het stadje uit.

De onderkant van de dalafdaling: bij voldoende sneeuw kom je op skies van bovenaf de berg tot hier.  Langs de weg naar het skistadion: winnaars van het skispringen.  De grote skischans van opzij gezien. Volgende week is het weer zover!
Dit stadion is volgende week weer op televisie, ook in Nederland. Op 29 december vindt hier de eerste wedstrijd plaats van het beroemde Vier Schanzen Toernooi, skischansspringen. De tweede wedstrijd is op Nieuwjaarsdag, in Garmisch-Partenkirchen.

Vanaf de geocache heb je een mooi uitzicht over Oberstdorf.Het is inderdaad droog weer, enkele graden boven nul, goed wandelweer. Hoewel, een zonnetje (en wat sneeuw? 🙂 ) was mooier geweest. Voorbij het stadion is het niet ver meer naar de geocache. Een plek met mooi uitzicht over Oberstdorf.

We lopen verder, het berglandschap in om via een andere route naar het dorp terug te keren. Rond de middag zijn we terug bij de auto. Voor vanmiddag staat er niets op het programma.

Een gepikt plaatje van het zwembad...Maandag 23 december 2019
Weer een regendag… Hier, op 850m regent het, een paar honderd meter hoger valt het als sneeuw!
Dus heerlijk uitgeslapen en daarna, met de auto, vertrokken naar tropisch zwemparadijs” Wonnemar in Sonthofen. Heerlijk gezwommen, en op zo’n band de glijbaan af. Net kinderen… 🙂

Boodschappen gedaan bij de V-Markt.Op de terugweg boodschappen gedaan bij de V-markt (spreek uit: Vauw-markt) voor de komende dagen. Hebben we weer van alles “in huis”.
Vandaag gereden: 31 km, totaal 885 km.

Dinsdag 24 december 2019
Heiligenabend in Duitsland, een belangrijke dag. Na 14.00 uur is zo’n beetje alles gesloten, wat later op de middag zelfs de horeca. Duitsers vieren Heiligenabend én de eerste kerstdag, de tweede kerstdag lijkt veel minder belangrijk. ‘t Lijkt droog, wij wandelen nog even het centrum in.

Vele Concordes op een rijtje...Wanneer we over de camperplaats lopen in de richting van de voetgangersuitgang naar het centrum, dan passeren we de “grote jongens”. Campers van tegen de 10 meter lang, dik over de 3,5 Ton (dus voor groot rijbewijs). Zij staan graag bij elkaar, op de rij.

Het is druk in het centrum! Veel volk op straat, het centrum van Oberstdorf is autovrij. We kopen nog een paar dingen, luisteren naar enkele jongeren met saxofoon, waldhorn(?) en trombone en kijken even in de kerk naar de kerstversiering. Geen stalletje.

Drukte in de straten van Oberstdorf.  Stemmige kerstmuziek op straat.  Interieur van de Katholieke kerk in het centrum van Oberstdorf.
Voor we weer “op huis” aangaan (ons campertje is ons thuis, in den vreemde 🙂 ) drinken we nog koffie bij Café Franziscus. Een wat ouderwetse, jaren ’50 aandoende gelegenheid. Het is er druk, na de koffie vertrekken we richting camperplaats.

Als het vanavond een beetje droog is gaan we om 21.30 uur kijken bij de grote kerstboom, naast het kerkje. Daar staat dan het voltallige kerkkoor kerstliederen te zingen. Sfeervol, de moeite waard!
Maar nu (15.00 uur) regent het weer behoorlijk…

We wensen iedereen fijne Kerstdagen!

Fijne Kerstdagen!

Even op de foto klikken, dat geeft meer warmte! 🙂

Comments

 1. Zie dat jullie weer op route zijn. Geniet ervan en alvast een goede jaarwisseling (Guten Rutsch). Op naar weer een jaar vol (veilige) camperkilometers!

 2. Hans en Sini de Graaf-Groothuis zegt

  Hallo Femma en Aloys van Harte Gefeliciteerd met jullie 40jarig huwelijk.
  Jullie 25jarig huwelijksfeest zullen we nooit vergeten, het was geweldig.
  Zodra jullie terug zijn spreken we iets af.
  Een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2020.
  Veel liefs Hans en Sini

 3. Mario PA3BAI (Satzat( zegt

  Aloys en Femma, nog gefeliciteerd met jullie 40 jarig huwelijk. Ik volg jullie reis ook ditmaal weer.

  In april afgelopen jaar op weg naar Italië en Republiek San Marino hebben wij ook enkele van jullie bestemmingen bezocht en aangedaan. Op jullie route naar het noorden ligt vlak bij Marktbreit het prachtige ommuurd stadje Iphofen met een gratis (vernieuwde) camperplaats. Alle voorzieningen aanwezig en ook toiletten. Je kunt daar het hele stadje langs de stadsmuur rond wandelen. Misschien is dit een leuke tip.

  Fijne vakantie verder en veilige kilometers,
  Mario PA3BAI

Speak Your Mind

*