Contesten met de Elecraft KX1

kx1Ik had al een klein kortegolf telegrafie zendontvangertje, de TenTec R4020. Maar het werd tijd voor wat anders. Dus de TenTec in de verkoop en nu heb ik een ‘nieuw’ zendontvangertje, de Elecraft KX1 met ingebouwde antennetuner én aangeschroefde elektronische sleutel. Zo klein als een sigarendoosje, en het werkt uit de kunst!


In de huiskamer
Puntjes uitdelen in een contest, vanuit de huiskamer.Om ‘m eens uit te proberen heb ik ‘m aangesloten in de huiskamer, doorgekoppeld naar de 40m lange FD4-draadantenne. Er was een contest (internationale radiowedstrijd) in telegrafie (morse) en die gelegenheid heb ik gebruikt om wat verbindingen te maken. En dat ging goed, erg goed!
Achtereenvolgens heb ik onder meer gewerkt met Polen, Wit-Rusland, Rusland, Aziatisch Rusland, Lithouwen én… VO1MP in Canada!

N1MM-contest software, de KX1 staat op 14.047,5 KHz.Het transceivertje op het bureau en de laptop ernaast met N1MM-contest logging software. De KX1 op zijn ingebouwde batterijen, output (zendvermogen) ca. 2Watt.
Dat betekent dus dat een klein beetje energie, minder nog dan van een fietslampje, zich over de gehele aardbol verspreidt. En een ‘ietsie pietsie’ daarvan wordt opgevangen door een collega radioamateur in Canada! En dat is dan voldoende voor een prima radioverbinding. It’s magic! 🙂


Een kleine demonstratie van de KX1 door Mike K5AW:

Nieuwe antenne
Daarvoor heb ik wel een behoorlijke antenne gebruikt: mijn nieuwe, 40m lange Fritzel FD4 Windom-draadantenne. Deze hangt nu ook een stuk beter dan voorheen: niet langer de 13m draad vlak over het dak naar de voorkant van de garage en de 27m draad over de tuin, door de boom en laag over het garageblok aan de achterkant. Nee, ik heb de boel omgedraaid, met medewerking van overbuurman Herman.
De 27m lange draad gaat op een hoogte van 9m over het woonerf en eindigt op een katrolletje met hijslijn in de nok van de overbuurman. Het 13m lange deel eindigt boven mijn eigen achtertuin. En het werkt, uit de kunst! De SGV (staande golf verhouding) is op alle banden 1:1,5 of beter.

Hieronder een paar foto’s van de ophanging van de FD4 en een overzicht van mijn antennes, situatie juni 2015.

Hijslijntje met katrol aan de gevel van Herman en Riet, onze overburen.   Het uiteinde van de 27m lange draad, een Fritzel FD4-windom antenne, totale lengte 40m. De antenne wordt gebruikt voor de 10, 12, 17, 20, 30, 40 én 80m. band.   Mijn antennes, situatie juni 2015.

Speak Your Mind

*