Contesten in december 2018

De nieuwe mast, nu voorzien van de grote 3 elements richtantenne (ook wel beam of yagi genoemd) voor de 10meter-band. De afgelopen weken met enkele contesten meegedaan. Eerst was daar de CQWW DX-contest, alleen telegrafie. Geen geweldige score, door computerproblemen.
Daarna de jaarlijkse ARRL 10m-contest, ook telegrafie. Ondanks de 3 elements beam (foto links) slechts 34 verbindingen…

Mijn ruim 30 jaar oude en zelfgemaakte draaibare dipool in de mast.De CQWW DX cw-contest
De contesten waren niet zo bijzonder; in de CQWW maakte ik 300 verbindingen. Een 48-uurs contest, maar op zaterdagmiddag viel mijn hobbycomputer uit. Pas op zondagmiddag kon ik weer verder, anders had ik zeker meer verbindingen gemaakt!
Dankzij mijn nieuwe kantelbare mast kon ik echter wel een draaibare dipool bovenin zetten, voor het eerst in jaren (foto rechts)! 

De ARRL 10m CW-contest
Vervolgens de 10m-contest van de ARRL, de Amerikaanse vereniging van radioamateurs. Anderhalve week voor de contest kocht ik (voor slechts drie tientjes) een gebruikte HyGain LJ 103ba, een 3 elements beam speciaal voor de 10m-band. Er bleek echter wel het een en ander mee mis te zijn en aan te ontbreken. Maar nadat ik de antenne had ‘gerestaureerd’ was zowel de aanpassing perfect als ook de werking (foto boven).

De mast met daarin de draaibare dipool voor de 10,15 en 20meter-banden. Hier tijdens het overeindtrekken door buurman Herman. De dipool hangt aan een klapscharnier en gaat automatisch horizontaal hangen wanneer de mast weer overeind staat.   De 3-elements beam voor de 10meter-band, klaar om overeindgetrokken te worden!
Helaas leverde mij deze contest in een heel weekend niet meer dan 34 verbindingen op… 
We zitten nu bijna in het minimum van de 11-jarige zonnecyclus en dan gaat het dus bar slecht op 10 meter (28MHz). De donderdag voor de contest waren er nog wel wat openingen en werkte ik met Burkina Faso in Afrika en Sint Helena, het eilandje in de zuidelijke Atlantische Oceaan. In het weekend echter waren de Faeröer-eilanden ten noorden van Schotland het maximaal haalbare.

Overzicht contesten in 2018
In 2018 heb ik (officiëel) aan maar liefst 26 contesten deelgenomen. In werkelijkheid waren het er meer, omdat die niet meetellen voor de afdelingscompetitie: de IOTA-contest vanuit Noorwegen, de CQWW DX ssb vanuit Luxemburg én Duitsland alsmede enkele VHF- en UHF-contesten.
Ruim 2900 verbindingen, goed voor 90 punten voor onze afdeling (Zwolle). Binnen de afdeling was ik de nummer 1. De afdeling staat hiermee landelijk op de 22e plaats, waarschijnlijk onze hoogste notering ooit!
Volgend jaar nóg beter mijn best doen… 🙂

Overzicht contesten binnen onze afdeling.

Speak Your Mind

*