Drie dagen York

Etalages in kerstsfeer...Een ANWB-aanbieding: goedkoop met de boot naar York. Op donderdagavond heen vanuit Hoek van Holland naar Hull mét hut aan boord, de vrijdag in York en ‘s avonds weer terug. Klinkt leuk!
En waarom ook niet? 🙂

Donderdag 3 december 2015
Aan het begin van de middag vertrekken we, nu eens niet met de camper maar met onze “gewone” VW bus, richting Hoek van Holland. Weinig files, de reis verloopt spoedig. Alles ingepakt in 2 kleine rugzakken want we moeten het morgen meenemen York in. Dat is foutje nummer 1: het schip blijft in York en we hebben twee nachten dezelfde hut. Dus mag je daar een deel van je bagage achterlaten.

Auto geparkeerd, slechts een klein stukje lopen naar de vertrekhal op de achtergrond.Foutje nummer 2 is de rit naar Hoek van Holland. Het schip ligt niet in Hoek van Holland maar bij Europoort: we hadden in Rotterdam de brug over gemoeten! Ach, 30km verkeerd maar wat geeft het: we hebben tijd zat. Het vertrek is om 21.00 uur, we wilden inschepen om 19.00 uur en nu staan we hier om 16.45 uur.

Een hapje eten is wat lastig, hier is bijna niets! Maar wat blijkt: we mogen het schip al op, vanaf 17.00 uur zijn we welkom. Na een strenge controle zijn we aan boord, we vinden onze hut en besluiten het buffet plus ontbijtbuffet te boeken. In de categorie “slecht/redelijk/goed/uitstekend” beoordelen we het buffet met “goed”.
De hut is ook goed: een stapelbed en een badkamer met eigen douche en toilet. Meer heb je toch niet nodig op zo’n korte reis? En we hebben, ook bij een zuidwesterstorm met windkracht 8 op de terugreis, uitstekend geslapen!

De receptie bij binnenkomst op het schip.   Onze mini-hut aan boord, met stapelbed (nog niet uitgeklapt, bovenin).   De badkamer met douche en toilet.   Onze hut is bijna helemaal voorin met nummer 10140.

Vrijdag 4 december 2015
Aan de ontbijttafel. Ze hebben tafelnummers die corresponderen met je leeftijd (volgens Femma...)We verslapen ons een beetje… De telefoon was automatisch overgeschakeld naar de Engelse tijd, maar door het openen van een internet-verbinding via T-Mobile werd de klok weer teruggezet! Dus zouden we een uur te laat wakker zijn geworden, ware het niet dat je ook door de omroepinstallatie wordt gewekt. Daardoor helaas wat minder tijd om uitgebreid van het ontbijtbuffet te genieten ;-).

Van boord gaan in Engeland kost ook nog een boel tijd. We mogen in groepjes van 20 de boot verlaten, in de aankomsthal wordt ieders paspoort minutieus onderzocht en ingetikt in de computer. Achter die controles staan 4 agenten in kogelvrije vesten met elk 2 handwapens: eentje op de heup en eentje op de borst. Indrukwekkend is het wel.

Femma stapt als laatste uit de minibus (voor de foto).We hebben onze bus snel gevonden: een Mercedes minibusje. Met wat files en verkeersdrukte zijn we ruim een uur later in York. Daar worden we afgezet aan de rand van het centrum, op dezelfde plaats worden we ‘s middags om 16.00 uur (17.00 uur NL tijd) weer opgehaald. We hebben in totaal zo’n zes uur de tijd, in York.

Eerst een wandelingetje naar het westen: Bishophill Garden. Daar is een geocache die groot genoeg moet zijn om een travelbug-poppetje, afkomstig uit Engeland, in achter te laten. Dat hebben we de eigenaar beloofd, dus dat gaan we proberen! Onderweg moet Femma nog naar het toilet en waar vind je nu een mooier toilet dan in een duur Grand Hotel waar de portier nog de deur voor je openhoudt? Sjieke boel hoor!

Ik vind de geocache onderaan een boom op het oude kerkhofje.De geocache is snel gevonden: eentje van type broodtrommel (small) in een waterdichte camouflagezak aan de voet van een boom. En dat op een klein eeuwenoud kerkhofje dat tegenwoordig ook in gebruik is als parkje voor de omwonenden. We loggen ‘m, ook meteen op internet met de app op de telefoon, en laten het popje Dolly Molly hier achter.

Hoog water in de rivier de Ouse, die dwars door York stroomt.Dan nu: op naar het centrum! Een mooi wandelingetje, we ontmoeten onderweg nog interessante mensen. Zo is er de Franse vrouw die ook Nederlands spreekt en ons vertelt over het wonen in York aan de rivier met zijn hoge waterstand. Dat is goed te zien, straatjes langs de rivier staan een beetje onder water. De jonge vrouw, die haar boodschappen van de fiets laat vallen voor een stadsbus. We houden de stadsbus tegen en helpen haar de spullen weer bij elkaar te rapen.
Het is mooi weer, de zon schijn en het is droog. Wat wil je nog meer?

In het oude centrum van York dwalen we door middeleeuwse straatjes, zoals de Shambles. We vinden het leuke cafeetje terug, The Earl Grey Tearooms, waar we in 2009 een high tea hadden op vakantie in Engeland en Schotland. Nu hebben we daar geluncht. Winkeltjes, artiesten, (beetje) kerstsfeer. Nog een tweede geocache in een zijstraatje van de Shambles en uiteindelijk een “pint of Guinness”, zo’n groot glas zwart bier. Wél lekker koud, gelukkig!

Met "Moaring Lisa" op de foto...We bezoeken nog een winkel waar Femma graag wat wil kopen. En we komen een rondwandelende Moaring Lisa tegen, met wie ik even op de foto ga. Grappig, net als de man met de vioolspelende marionet (zie de foto’s onderaan).

Tegen het eind van de middag gaan we richting bushalte. Om 16.00 uur vertrekt de bus, en we moeten 10min. van te voren aanwezig zijn. We zijn mooi op tijd, maar we zijn wel de enigen…?
Het wordt 4 uur, en de tijd kruipt verder. Ik besluit de busmaatschappij maar eens te bellen. Opnieuw verwarring over Engelse en de Middel Europese tijd: de bus komt om 5 uur! Dan nog maar even de kroeg in 😉

Femma leest op haar iPad-mini, op de terugweg in het busje.Om 16.50 uur is het busje er weer en vertrekken we naar Hull voor de terugreis. Het wordt al snel donker en het is gelukkig niet zo druk op de weg als vanochtend.

Tegen 18.30 uur zijn we terug op de boot. We gaan naar onze hut, tijd voor een glaasje wijn en een hapje. De ingekochte lekkernijen, een keur aan kleine pie’s smaken uitstekend!
Laat maken we het niet: Femma kruipt er al al vroeg in, ze is moe. Ik loop een tijdje rond aan boord en maak nog wat foto’s, onder meer van de live-muziek. Een trio (gitaar, bas en drum) spelen hits uit de jaren ’70 en ’80.


Femma in de sfeervolle cafézaal van Hotel New York.Zaterdag 5 december 2015
We zijn op tijd op en nemen al vroeg ons ontbijt aan boord bij Starbucks: koffie en een paar broodjes. Tussen 09.00 en 09.30 uur mag iedereen van boord. De controle gaat redelijk vlot, tegen 10 uur zijn we terug bij de auto.

We gaan naar Rotterdam: eerst een kop koffie en een boodschapje bij Hotel New York (foto rechts), daarna een bezoek aan de splinternieuwe Rotterdamse markthal.
Daarna op huis aan, aan het eind van de zaterdagmiddag waren we weer thuis!

Hieronder foto’s uit York maar ook van de Markthal in Rotterdam.

Speak Your Mind

*