Een andere antennemast – de plaatsing

Buurman Herman assisteert en bouwde mee aan de mast.In de weken nadat we de mast hebben opgehaald is er uitgebreid overlegd, gepuzzeld en getekend. Vrijwel dagelijks waren buurman Herman en ik er mee bezig. Het kostte de nodige tijd voor we alle details duidelijk hadden, én uitgewerkt op papier.

Toen we de tekeningen klaar hadden moest er dus het één en ander gelast worden. Dat onderdeel hebben we tot volle tevredenheid uitbesteed aan Agraro Constructies in IJsselmuiden. Zij hebben het 6mm dikke staalwerk gelast en vervolgens ‘volbad’ laten galvaniseren. Dan roest het niet meer en het hoeft ook niet geschilderd te worden.

Herman en ik bezig met het ontmantelen van de oude mast.De volgende klus was het verwijderen van de oude antenne-installatie, die meer dan 25 jaar aan de muur heeft gezeten. Een zwaar en riskant klusje, staand op de ladder. De bouten en moeren gingen gelukkig makkelijk los, dankzij de zuurvrije vaseline die ik er ooit opgesmeerd heb. De horizontale rondstralers komen niet meer terug: in de nieuwe mast worden dat richtantennes (ook wel beams of yagi’s genoemd).

Vervolgens moesten die staalplaten aan de muur, met chemische ankers. Chemische ankers zijn minstens net zo sterk als keilbouten, worden één geheel met de steen, gaan niet loszitten en je loopt niet het risico dat de steen barst wanneer je een keilbout té strak aandraait.

Laat wat van je horen

*