Een andere antennemast – de aankoop

Bij thuiskomst: de mast past in eerste instantie in onze tweede garage. Ligt ie mooi binnen!Na pakweg 28 jaar met hetzelfde antennemastje aan de zijgevel wordt het tijd voor wat anders. Ik was al een tijdje op zoek en heb vlak voor de vakantie in juli de knoop doorgehakt: we hebben een uitlierbare kantelmast aangeschaft van een mede-radioamateur in Enschede.

Het huidige mastje met antennes.Mijn huidige mastje, circa 7,50 meter lang, zit al 28 jaar lang hoog aan de zijgevel. Hij steekt, vergunningsvrij, 5 meter boven de dakpannen uit. Prima mastje, maar…
Het geheel is loodzwaar, de stalen steigerpijp zit met 6 (inmiddels roestende) keilbouten aan de muur, een aantal antennes zit etage-gewijs boven elkaar en de bovenste is stuk maar daar kan ik niet bij. Wil ik er iets aan doen, dan moet ik 8 a 9 meter hoog op een ladder aan het werk. En dan moeten alle antennes eruit. 

Met het oog op de toekomst (ik ben nu 63) wil ik overstappen op een uitlierbaar mastje, die bovendien kantelbaar is. Zodat ik niet meer op de ladder aan het werk moet, maar alles vanaf de grond kan regelen. Bovendien een rotor erin, net als ‘vroeger’, zodat ik ook weer eens draaibare richtantennes kan gaan gebruiken! De huidige situatie is te zien op de foto hiernaast.

Ergens in juli zie ik een aanbod op internet: een 3-delige vrijstaande en uitlierbare kantelmast. Totale hoogte (uitgelierd) bijna 19 meter. Zogeheten “volbad gegalvaniseerd staal”, dus roesten is er niet bij. Deze radioamateur houdt er mee op en wil de mast in zijn geheel, met rotor, antennes, kabels en lieren, verkopen. Een beetje teveel voor mij, maar een deel van de spullen die ik niet nodig heb, kan ik via internet wel weer verkopen. We doen het! Maar eerst op vakantie…

Dinsdag 11 september is het zover. De vorige eigenaar heeft de antennes vast uit de mast gehaald, de mast zelf staat nog en moet dus worden gedemonteerd. In Nieuwleusen huur ik een grote dubbel-assige aanhanger, zwaar en lang genoeg om alles op te vervoeren. Femma en ik naar Enschede, waar ook Femma’s broer Eef zal helpen met afbreken en opladen.

In het fotoalbum hieronder eerst enkele foto’s zoals de mast er nog stond, in Enschede, toen we voor het eerst kwamen kijken. Daarna het verloop van de dinsdag dat we de mast hebben opgehaald.

Speak Your Mind

*