Een paar dagen weg… (2)

De camperplaats op de Turfmarkt in Zwolle. Een rustige plek...Deel 2 van wat wellicht een serie gaat worden! Deze keer blijven we in de buurt: geocaches in het bos én in Hattem, een museum (met de jaarkaart), overnachten in en een stadswandeling door Zwolle…

De aanleiding van dit tripje is een verjaardagsvisite in Oldebroek en het uitproberen van ons nieuwe dekbed in de camper. Een mooie aanleiding om er even op uit te gaan!

Dinsdag 21 januari 2020
We vertrekken aan het eind van de ochtend naar de parkeerplaats van Herberg Molecaten in de bossen bij Hattem. In het bos rondom de oude herberg zijn nog een paar geocaches die we nog niet hebben gevonden, dus dat is een mooie gelegenheid.
De wandeling is niet al te ver, de caches niet al te moeilijk dus gaan we lekker even aan de koffie op het overdekte en verwarmde terras van de herberg.

Voor de eerste cache moeten we een puzzeltje oplossen bij de watermolen.  Mooi weer, dus een mooie wandeling!  Wachten op de koffie!
Hattem heeft vele oude monumenten.Tijd om verder te gaan: het (deels) ommuurde stadje Hattem staat op de planning. Ook daar enkele geocaches én een bezoekje aan het Nederlands Bakkerijmuseum.
In Hattem is ook het bekende Anton Pieck Museum, maar dat was gesloten. Bovendien waren we daar al eens geweest.
Het Bakkerijmuseum was groter en uitgebreider dan gedacht. Prachtig gevestigd in meerdere middeleeuwse gebouwen. Omdat die gebouwen aan weerszijden van de straat staan is er een ondergrondse tunnel aangelegd, van de ene middeleeuwse kelder naar de andere!

Bakkerswinkel uit de 19e eeuw, Bakkerijmuseum.  Resten van de oude stadsmuur in de kelder, blootgelegd bij de restauratie van het museumgebouw.  Koffiezaaltje in het Bakkerijmuseum.  
We gaan eten in Grand-Café Restaurant Banka aan de Markt.Omdat we rond 19.00 uur verwacht worden op de 80e verjaardag van Wim, de partner van Femma’s overleden moeder, gaan we op tijd een hapje eten. Het wordt Grand-Café Restaurant Banka op de markt. Daarna wandelen we terug naar de camper, op naar Oldebroek waar we Wims verjaardag vieren in het huis van zijn zoon Ferdinand en diens vrouw Lilly. 

De camperplaats op de Turfmarkt in Zwolle. Een rustige plek...Tegen 23.00 uur vertrekken we, naar de camperplaats op de Turfmarkt in Zwolle. Prima plekje aan de rand van het centrum. Een rustige overnachting, zoals ook in de reviews van deze camperplaats regelmatig is te lezen. Betalen bij de automaat, ‘s ochtends vanaf 09.00 uur: € 1,20 per uur met een maximum van € 6,00 voor de hele dag.

Op de Turfmarkt vind je ook de bekende Zwolse watertoren. In 2018 verbouwd, nu voorzien van een aantal appartementen in én om de bovenkant van het gebouw.Woensdag 22 januari 2020
We vertrekken in de loop van de ochtend te voet het centrum van Zwolle in. Langs het Thomas a Kempis, waar ik een kleine 50 jaar geleden nog leerling was. Over het Kerkbrugje, richting Sassenpoort.

We willen een kijkje nemen in de nieuwe Stadkamer, bibliotheek met restaurant (en meer). In 2018 verkozen tot de beste bibliotheek van Nederland. De Stadkamer is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van Elektriciteitsmaatschappij IJsselcentrale (IJC), waar Femma tussen haar 17e en 22e nog 5 jaar op kantoor heeft gewerkt!

De voormalige IJsselmij, nu Stadskamer/bibliotheek. Femma werkte ooit in het grijze flatgebouw, rechts.  De Huiskamer, het restaurant in de bibliotheek. Gevestigd in de voormalige toonzaal van de IJsselmij.  De Huiskamer, het restaurant in de bibliotheek. Uitzicht op de Burgemeester van Roijensingel.
We drinken er koffie, kijken rond in de bibliotheek en proberen te reconstrueren waar haar bureau ongeveer heeft gestaan. Daar staan nu bibliotheekkasten met boeken! Ook nemen we een kijkje in het naastgelegen oude hoofdgebouw, wat veel mooier is dan we ons ooit hebben gerealiseerd. Het huisvest nu onder meer de GGD en Bureau Halt en is een mooi voorbeeld van de Delftse School, qua architectuur. Fraai gerenoveerd ook, waarbij de stijlkenmerken zijn behouden.

Voormalig "Gebouw 1" van de Elektriciteitsmaatschappij IJC.  De entree van dit gebouw uit 1939 in de stijl van de Delftse School.  Licht - Kracht - Warmte Bronnen van Welvaart. Geschonken door het personeel.
Museum de Fundatie.We wandelen via de Singel de binnenstad in, over de Nieuwe Havenbrug. Dan ben je ook al vlak bij Museum de Fundatie, het bekende Zwolse museum wat is gevestigd in het voormalig Paleis van Justitie, gebouwd in 1838 in neoclassicistische stijl. Bij de verbouwing in 2012 is daar de bekende grote bol op gebouwd.
We bekijken de museumcollectie, kopen nog een boek over architectuur in de museumwinkel en gaan verder.

Femma bekijkt een paar boeken in het museum.  In de koepel bovenop het gebouw.  Het uitzicht vanuit de koepel over de historisch Zwolse binnenstad.
Tegeltableau boven de ingang van mijn oude Lagere School.Ik wil graag even een paar foto’s maken van de St. Aloysiusschool uit 1906 waar ik begin jaren ’60, na de kleuterschool, in de eerste klas zat (groep 3). De school werd daarna opgeheven en door de naastgelegen Schouwburg Odeon in gebruik genomen.
Het blijkt nu echter weer een onderwijsfunctie te hebben: hier is de afdeling Industriële Vormgeving van Hogeschool Windesheim gevestigd.
Ik kijk ook even binnen, maar ik herken er helemaal niets meer van.

Via wat steegjes en straatjes komen we op de Diezerpromenade, de Zwolse hoofdwinkelstraat. Femma kijkt in wat winkels, ik loop even binnen bij het voormalige Provinciehuis met Nieuwe Statenzaal, gebouwd in de jaren 1897-1898 in neogotische stijl. Hier is de afgelopen jaren de bibliotheek uit vertrokken en wat er nu wel in zit is onduidelijk. Maar ik wandel er rond, kom niemand tegen en neem dus ook een kijkje (en een paar foto’s) in de indrukwekkende Statenzaal.

De Statenzaal, gezien van voor naar achter.  De Statenzaal in het voormalig Provinciehuis.  Voormalig pand van Frans Hendriksen (PA2FHZ) aan de Diezerpromenade. Een gebouw met geschiedenis, ooit gebouwd als bierbrouwerij.
Ons uitje, qua route. We gaan terug, via de Diezerpoortenplas en de Diezerkade richting Turfmarkt. We hebben een appje van Peter en Lidy met de vraag of we koffie komen drinken. Dat doen we, waarna we ook nog met zijn vieren uit eten gaan bij het Van der Valkhotel aan de rand van de stad.

Uit eten met Peter en Lidy bij Van der Valk in Zwolle-Noord.Met hún auto, dus dat is niet terug te vinden op ons tracking-kaartje. Het was een uitstekende en zeer gezellige maaltijd. Wanneer we terug zijn bij de camper is het hoog tijd om eens op huis aan te gaan.
Het was een leuk uitstapje, op naar Een paar dagen weg…(3)!

Speak Your Mind

*