Een paar dagen weg… (3)

Op de camperplaats in Zutphen.Deel 3. In vervolg op ons bezoek aan De Fundatie in Zwolle, drie weken geleden, gaan we naar het bijbehorende Kasteel Het Nijenhuis. Daarna overnachten in Zutphen en morgen met familie uit eten in Nunspeet.

Kasteel Het Nijenhuis, vooraanzicht.Woensdag februari 2020
Vanochtend hadden we nog afspraken, maar rond 12.00 uur zijn we dan toch vertrokken. Op naar de omgeving Heino, naar museum-kasteel Het Nijenhuis. We willen met name de fototentoonstelling zien van Martin Roemers, Relics of the Cold War.

Kasteel Het Nijenhuis, zijaanzicht.  Uitzicht vanaf de voorkant van het kasteel.  Fototentoonstelling Martin Roemers.
Femma heeft de laatste dagen erg last van een rugspier, is ook al naar de fysiotherapeut geweest, dus het lopen gaat wat moeizaam. We bekijken de foto’s van Martin Roemers, drinken koffie in het cafégedeelte
waarna Femma terugloopt naar de auto, ik bekijk ook nog het kasteel.

Zaaltje in het kasteel: schilderijen aan de muren, een glazen tafel (kunst, niet aanraken!) in het midden.  Een ruimte met wél wat meubilair...  Een aardig jaren '60 tafereel.
Het is een prachtig gebouw maar van binnen eigenlijk gewoon een schilderijententoonstelling. Niet een compleet ingericht kasteel/landhuis zoals bij de Engelse National Trust, maar cleane, lege ruimtes met kunst en schilderijen aan de muur.

Femma's nieuwste aanwinst: twee Engelse egg coddlers.Na dit bezoek rijden we via Deventer door naar Zutphen. Femma wil wel even bij een grote kringloopwinkel kijken. Die vinden we en Femma koopt er twee originele Engelse egg coddlers, Worcester Porcelain, voor een prikkie! Ik koop er ook wat: een leuke, kleine HP computer (mini-tower) met Ubuntu (Linux) geïnstalleerd voor de prijs van € 19,00. Daar ga ik thuis eens mee ‘spelen’! 🙂

Op de camperplaats in Zutphen.Tegen vijven zijn we op de camperplaats in Zutphen. We draaien de camper in een aardige plek, naast een Vlaamse camper.
Ik gooi € 2,20 in de automaat voor de overnachting en daarna schenken we ons een glaasje wijn in. En ik typ dit verhaaltje op de laptop.
Vandaag gereden: 86 km, overnachting € 2,20.

Zutphen was oorspronkelijk een volledig ommuurde stad.Donderdag 13 februari 2020
Het regent, het regent… Het is een natte boel. We hebben hier goed en rustig geslapen, maar de ochtend ziet er wat minder uit. Met bedekt hoofd lopen we in de richting van de oude binnenstad. We hebben de parapluies in de auto gelaten, maar daar kreeg ik later eigenlijk spijt van.

Een rijtje winkels, alle onderdeel van De Pelikaan.We doen eerst een geocache bij de Walburgiskerk. Die hebben we snel te pakken, in de buurt moet er nog eentje zijn. Het begint harder te regenen en het is nog te vroeg voor een bezoek aan de kerk met de unieke kettingbibliotheek, die opent de deuren pas om 11 uur, net als het Stedelijk Museum.

We blijken voor een koffie- en theeschenkerij te staan, dus daar gaan we naar binnen. Een gouden greep! De Pelikaan moet wel de mooiste koffiezaak van Zutphen zijn.

Onze koffie ziet er precies zo uit als op het plaatje rechts. Met een stukje Deventer Koek, glaasje zoet met een toefje slagroom, watertje erbij én uitstekende koffie! En dat voor dezelfde prijs waarvoor je ergens anders een kale kop koffie krijgt. Een aanrader!

Het is al 11 uur geweest wanneer we weer buiten staan, in de regen. Die tweede geocache laten we maar zitten, op naar de kerk met de kettingbibliotheek!
Hieronder nog een paar foto’s van het interieur van de pandjes.

Eén van de "koffiekamers".  Binnendoor kom je in een ander pand waar koffie wordt gemalen en verpakt.  In dit derde pand zit een prachtige winkel waar nog losse koffie en thee wordt verkocht.
De Walburgiskerk is groot en kaal, voor ons gevoel. We hebben teveel Katholieke kerken gezien, de laatste tijd, en deze is stevig gestript ten tijde van de Reformatie.

De Librije, de bibliotheek bij deze kerk, is echter heel bijzonder: het is een kettingbibliotheek. De kostbare middeleeuwse boeken zitten met een ketting vast waardoor het alleen mogelijk was ze ter plaatse te lezen. Tamelijk uniek in Europa, buiten Zutphen zijn er nog twee bewaard gebleven: in Italië eentje en in Engeland.

Het vrij lege interieur van de Walburgiskerk. De kroonluchter met 12 kaarsen is van 1395.  De kettinbibliotheek.  Enkele boeken in de kettingbibliotheek.
Het oude (rechts) en links het nieuwe stadhuis van Zutphen. Links daarvan zie je nog net het Stedelijk Museum..Na dit bezoek hebben we nog een uurtje doorgebracht in het Stedelijk Museum van Zutphen. Interessant vind ik het ontstaan van Zutphen op rivierduinen aan de samenloop van de IJssel en het riviertje de Berkel. Maar de tijd begint te dringen, we worden om 14.00 uur verwacht in Nunspeet.

Mijn stiefbroer Hans en schoonzus Sini. We zijn iets voor 13.00 uur terug bij de camper en maken ons gereed voor vertrek. We rijden van Zutphen binnendoor richting Apeldoorn, nemen daar de A28 tot aan Epe en dan verder binnendoor naar Herberg Nuwenspete in de bossen bij Nunspeet. Daar treffen we behalve mijn zus Eugeni en zwager Herman ook stiefbroer Hans en schoonzus Sini.

Zus Eugeni en zwager Herman.  In het bos: Herman vindt (uiteraard) een geocache. Een échte, zo'n munitiekistje.  Na de wandeling heerlijk eten met zijn allen!
Die hebben met zijn vieren bedacht dat wij, met de Duitse herder(in) Luna een boswandeling gaan maken en daarna met zijn zessen uit eten. Dat wordt ons aangeboden ter gelegenheid van ons 40-jarig huwelijk in december j.l. Toen zaten wij in winters Oberstdorf.

Het eten was voortreffelijk en reuze gezellig, en het is dan ook al donker wanneer ieder weer “zijns weegs” gaat. Femma wil er graag nog een nachtje bij aanplakken, dus wij vertrekken naar de camperplaats in Heerde.
Vandaag gereden: 78 km, totaal 164 km. Overnachting gratis.

Op de camperplaats in Heerde.Vrijdag 14 februari 2020
Prima plekje hier in Heerde, langs een park. Twee mooie ruime plekken, ook voor grote campers. Toen we aankwamen, in het donker, was het leeg. Tot onze verrassing hadden we vanochtend een buren.
We hebben uitstekend geslapen, we waren pas om half negen wakker!

De route van de afgelopen dagen.Ontbijten, dit blogje bijwerken, straks gaan we op huis aan. Met de app hebben we thuis vast de verwarming aangezet. Het was een leuk uitje, ondanks het slechte weer. Met een heerlijke afsluiting, met dank aan de familie! 🙂
Vandaag gereden 33 km, totaal 197 km.

Speak Your Mind

*