Elfstedencontest 2017

Op de camperplaats in IJlst. Achter het hek onze mast met VHF-vertical en 40m-dipool draadantenne.Joeri PE5JW en ik hebben afgelopen zondag opnieuw deelgenomen aan de Friese Elfstedencontest, als “vliegende keep”. Dit jaar niet vanuit Hindeloopen, maar vanuit IJlst. Hier waren we ook in 2011, dus niet helemaal onbekend terrein.

De jaarlijkse Friese Elfstedencontest is een radiowedstrijd waarbij je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk verbindingen moet proberen te maken. Bij de puntentelling wordt niet alleen gekeken naar het aantal gemaakte verbindingen, maar ook naar het aantal Friese steden die je daarbij hebt verzameld. Aantal verbindingen x het aantal steden (de zogenaamde ‘multiplier’) levert het puntentotaal. Je kunt gewoon meedoen vanuit huis, maar wij gaan naar Friesland!

Op de camperplaats in IJlst, de auto aan de stroom! Het Friese vlaggetje zit aan een tuidraad zodat er niet iemand tegenaan loopt...

Klaar voor de wedstrijd! Het frontje van de zender bevindt zich in de kast, net buiten beeld. De zender zelf zit weggebouwd bij de accu.Waarom naar Friesland?
In totaal zijn er 12 multipliers: de 11 steden plus het dorp Bartlehiem. In elk van die 12 plaatsen moeten minstens twee deelnemende radioamateurs aanwezig zijn: een station in de VHF 2m-band en een station op de 40m kortegolfband.
Helaas is dat niet altijd het geval. IJlst heeft wel enkele radioamateurs maar er doet niemand mee aan de contest. Vandaar dat Joeri en ik door de organisatie zijn benaderd om in IJlst dit stadje te gaan vertegenwoordigen. En dat doen we met plezier!

Een panoramafoto van de camperplaats naast het kaats-veldje waarop we de antennemast gaan opzetten. Rechts de ijsbaan.
Stroom op de parkeerplaats. Ideaal! Met dank aan de gemeente IJlst.Anders dan in 2011 kiezen we nu niet een plekje op het IJlster industrieterrein, maar parkeren we dicht bij het centrum op de camperplaats! Heel bijzonder hierbij: er zijn stopcontacten aangelegd voor de overnachtende kampeerauto’s en daar staat zowaar, in deze winterperiode, nog stroom op! Dit jaar kan ons aggregaat in Joeri’s busje blijven, we hebben ‘m niet nodig.

Sjoerd PD2F op bezoek.Overigens een tip die we gekregen hadden van Sjoerd PD2F, inwoner van IJlst. Sjoerd geeft niet om contesten, dus hij doet zelf niet mee aan de wedstrijd. Maar hij gaf ons goede tips en kwam zelfs nog even langs. Ook heeft Sjoerd ons op de Facebook-pagina van IJlst gezet, met een paar foto’s! 

Tijdens de contest.De contest
Om stipt 11.00 uur ging de wedstrijd los en konden we verbindingen gaan maken. Voor mij op de VHF 2-meterband (145MHz) geen probleem. Binnen een kwartier had ik 18 contacten in het log, na een half uur zat ik op 24. Daarna wordt het rustiger: in de overige tweeënhalf uur kwamen er nog slechts 21 bij wat het totaal brengt op 45. 
Met slechts een rondstraler op 9m hoogte had ik wel alle 10 multipliers: alles behalve Dokkum (ongunstig gelegen, te ver weg?) en Hindeloopen (niet vertegenwoordigd). Wellicht moeten we toch eens kijken of die antenne niet hoger kan. Misschien op een (bedrijfs)gebouw…

Joeri, druk bezig met verbindingen proberen te maken in de 40-meterband (rond 7.100 KHz.)Met Joeri ging het minder: 16 verbindingen, waaronder een Engelsman en een Duitser. De condities (mogelijkheden qua reflecties en dergelijke) op 40m waren bar slecht, net als vorig jaar. Misschien moet de organisatie toch terug naar de 80-meterband, of 40m én 80m. Maar het was wel weer leuk, we hebben afgesproken dat we volgend jaar weer van de partij zijn!

Om 14.00 uur was de contest voorbij en konden we gaan inpakken. Binnen drie kwartier waren we klaar, iets later dan anders maar dat kwam door een bui waarvoor we even zijn gaan schuilen. Uiteindelijk hadden we op een paar buien na (eentje met hagel en wind!) prima weer, veel blauw in de lucht én zon. Volgend jaar weer!

De terugweg. Joeri maakte een westelijk ommetje in Friesland! ;-)Op de terugweg ging er nog iets fout: komende vanuit het noorden ging Joeri op een rotonde rechtdoor richting Balk en Lemmer, ik ging linksaf richting Oosterzee zoals we ook gekomen waren. Het kostte hem bijna 10 minuten extra, die heb ik onderweg even staan te wachten totdat ik hem weer aan zag komen… 🙂

De door ons gebruikte logsheet.Logsheet
Voor de liefhebber: ons speciaal ontworpen log-spreadsheet, een xls-bestand (Microsoft Excel), kun je hier downloaden.

Comments

 1. Helaas heb ik jullie in Zwitserland niet gehoord, ik merkte wel dat het onderling moeizaam ging, een aantal stations zaten nagenoeg op de zelfde frequentie en andere delen van de band waren leeg.. Dank je wel voor de log-spreadsheet, deze ga ik gebruiken .

  ’73 Jeroen HB9FXF

 2. Hallo Aloys

  Wat een leuk stukje op jou website,
  Die van mij maak ik helemaal opnieuw daar staat nu nog niet veel op.
  Leuk jullie te hebben ontmoet. en graag tot een volgende keer.
  73’s Sjoerd de PD2F

 3. Leuk stukje Aloys, mooie excel sheet. Log zelf met N1MM+ dit jaar maar zal het wel moeten omzetten maar excel. Vorige jaren was HRD V4 mijn logger. Jammer dat geen enkel logprogramma de 11 steden contest echt ondersteunt. Hoop jullie weer te horen op 80m.
  73, Bas

Speak Your Mind

*