Elfstedencontest 2019

Joeri PE5JW druk op 80 meter tijdens de contest in IJlst.Het is dit jaar al weer voor de negende keer dat Joeri PE5JW en ik meedoen aan de jaarlijkse Elfstedencontest in Friesland. En voor de vierde keer doen we dat vanuit de stad IJlst!

Er stond al een camper (de Hymer) op de kleine camperplaats van IJlst. De mast, met de 2m-antenne erop en de draad voor 80m hebben we opgezet op het Jeu-de-boules plaatsje. Uiterst rechts is nog net de ijsbaan te zien.IJlst is een stadje, met ruim 3000 inwoners. Daaronder wel enkele radioamateurs, maar niemand die meedoet met de jaarlijkse Elfstedencontest.
De Elfstedencontest is een radiowedstrijd en vindt jaarlijks plaats van 11.00 tot 14.00 uur op de derde zondag van november. Gelijktijdig in de 80 meterband (3.500-3.800 KHz) en de 2 meterband (144-146 MHz).

De bedoeling is om zoveel mogelijk verbindingen te maken met radioamateurs in Friesland waarbij de puntentelling is als volgt: het aantal gemaakte verbindingen, vermenigvuldigd met het aantal Friese steden waarmee je verbinding hebt gemaakt. Daarbij telt Bartlehiem als extra ‘stad’, dus je kunt in totaal 12 zogeheten multipliers verdienen. Om te voorkomen dat het stadje IJlst ontbreekt (en op verzoek van de organisatie) reizen wij erheen en zijn van daaruit op beide banden actief.

Voor 80m gebruikt Joeri een draaddipool, een 2 x 20 meter lange draad. Voor de 2 meterband gebruik ik een verticale antenne met een lengte van ca. 2 meter. We hebben een stalen mastje van 9m lang om de antennes op te zetten (2m) dan wel aan te hangen (2 x 20m).

Het was voor het eerst dat er al een camper stond op de kleine camperplaats van IJlst. We hebben de eigenaar uitgelegd wat we kwamen doen, en tijdens de wedstrijd kwam hij nog even bij ons kijken in de camper. We sloten de wedstrijd dit jaar af met 38 verbindingen op 2m en 42 verbindingen op 80m.

Comments

  1. Bedankt voor jullie aktivatie van Ijlst.Jammer dat er niet meer stations mee doen. Je zou toch verwachten dat vooral vanaf regio 14 er veel meer stations mee doen. Tenslotte is het een Fries feestje. 73, Bas

Speak Your Mind

*