Extra weekendje Ommen

Mijn oude Samsung-laptop met rechts de Icom IC-7300 transceiver.Een maand na ons vorige verenigingsweekend keren Joeri, Femma en ik terug naar Ommen voor een VHF/UHF-contest. Zomaar een wild idee eigenlijk.
Prachtig weer, tegenvallende resultaten. Een flop, beter gezegd! 🙂

Het was echt zomaar een wild idee: zullen we meedoen aan de 50/70MHz-contest en tegelijkertijd aan de VHF/UHF/SHF-contest? Ach waarom niet, ik heb de tijd en Joeri heeft nog vakantie.

Femma en ik zijn er als eerste. Meteen maar uitpakken, luifel uit en de stroom eraan.Van huis-uit gaat dat niet zo goed; je hebt er richtantennes voor nodig, liefst zo hoog mogelijk. Die staan thuis niet op dak, maar er hangen er nog wel wat in de garage aan het plafond. En mastjes hebben we ook wel.
Op een camping kun je daarmee wat improviseren, dus wij op zoek naar een geschikte plek. Nou liggen campings vaak in een bosrijke omgeving en dat is weer niet handig met antennes die graag ver willen kunnen kijken. Zo kwamen we weer uit op de camping bij Ommen…

Vrijdagavond: Joeri's mastje met draadantenne, mijn mastje met 4 el. Yagi voor 50MHz.Vrijdagochtend ingepakt en rond de middag vertrokken. Femma en ik waren er het eerst, rond half twee, Joeri een half uurtje later. Meteen maar uitpakken, al dat staal en aluminium. Femma’s fiets was ook mee, handig voor nog wat boodschappen op zaterdag. 
In het naastgelegen weiland (geheel voor ons!) konden we mooi de antennemastjes opbouwen. Joeri’s 11m lange militaire mast voor 2m (144MHz) en 70cm (432MHz), mijn 9m lange stalen mast voor 6m (50MHz) en 4m (70MHz). 

Vrijdagavond. Joeri hangt een 20m lange draad, een endfed voor de 40m-band (7MHz), van de top van zijn mast schuin naar beneden. Op mijn 7300, met FT8 op de laptop (een programma om digitaal te zenden en ontvangen), maken we wat leuke verbindingen. Opeens ontvangen we Australië op 40m! Snel even proberen, en ja, het lukt! Een verbinding met Tasmanië, onderaan de zuidpunt van Australië. Top! Ruim 16.800km, volgens de laptop.

De wedstrijd begint pas op zaterdagmiddag 16.00 uur Nederlandse tijd en duurt tot zondagmiddag 16.00 uur. Inmiddels headden we ook contact met Hans PC9F, die net deze week een duo-band richtantenne heeft gebouwd voor 50 en 70MHz. Hij komt ‘m brengen met de auto, helpt opbouwen en opzetten en zal zondagmiddag terugkomen om de antenne weer op te halen. Wat een service! 🙂

Hans PC9F arriveert met de antenne én een ladder op het dak.  De nieuwe antenne van Hans bovenop mijn stalen mastje.  Joeri en Hans. In Joeri's mast de 13 el. voor 70cm bovenin, daaronder de 13 el. Tonna voor 2m.
Ja, en dan de contest. Ik zag het al aankomen, de condities op 50 en 70MHz (de mate waarin radiostraling zich laat reflecteren) waren compleet knudde. Op 144MHz ging het beter, maar waren de lange richtantennes het probleem. Joeri maakte een verbinding met Engeland, maar dan moesten zijn antennes ook écht richting Engeland staan en niet een beetje zuidelijk of noordelijker…
Ook daar kwam er snel de klad in. 

Joeri actief op 2m (144MHz).Om kort te gaan: ik heb op 50MHz slechts 4 verbindingen gemaakt waarvan 3 met radioamateurs uit de provincie, op 70MHz slechts eentje, met PA4VHF die ik daarvoor in op 50MHz werkte. Bij mij zat de natuur tegen, bij Joeri de té lange antennes zonder rotor: we hadden geen rotor om de antennes goed te kunnen draaien, wat in de praktijk wel noodzakelijk bleek.

Daarnaast hebben we lekker zitten grillen, we hebben met zijn drieën een bibje wijn soldaat gemaakt en we hebben ons niet verveeld. Gebruind kwamen we terug, van deze “DX-peditie”. Zondagmiddag, rond 15.00 uur waren we weer thuis. We hebben het eind van de contest niet afgewacht…
Een andere keer beter!  🙂

Speak Your Mind

*