Friese Elfsteden Contest 2016

Op de parkeerplaats in Hindeloopen. De auto's elk aan een uiteinde van het straatje, het mastje is zichtbaar, links van de eerste boom. De jaarlijkse wedstrijd op zondag van 11.00 tot 14.00 uur. Joeri en ik, met de kampeerbusjes, opnieuw naar Hindeloopen. In het stadje woont geen (actieve) radioamateur, dus wij vertegenwoordigen Hindeloopen vanaf een parkeerplaats aan de rand van het stadje.

De 9 meter hoge mast, nu op 7,5 meter in verband met de storm (tot windkracht 9!)Vroeg opgestaan, Joeri is om goed 8 uur al vanuit Zwolle naar Kampen gekomen. Snel een kop koffie en om half negen rijden we de straat uit.
Joeri heeft een kortegolfzender, voeding, eindtrap én het aggregaat in de auto, ik doe VHF met een 2m lange rondstraler en een mastje van 9 meter. In de mast hangt ook de 2 x 10m lange dipool voor de 40m-band.

We arriveerden om circa 09.30 uur op de verlaten parkeerplaats, een uurtje later stonden de mast en de antennes overeind. Niet zo hoog als anders, we hebben ter plekke besloten om niet verder te gaan dan 7,5m plus de rondstraler is 9,5m tophoogte. Dit in verband met de aanzwellende zuidwester storm. Nu nog windkracht 7 met rukwinden tot tegen de 70km/uur, vanmiddag om 14.00 uur, als we gaan afbreken, windkracht 9 hier aan de IJsselmeerkust met vlagen tot 100km/uur.
Code geel in het hele land…

Het nog lege log, klaar voor de strijd!Om 11.00 uur stipt zitten we er klaar voor, we kunnen beginnen!
Joeri op 40m (dat is nieuw, voorheen op 80m) hoort niet zoveel contesters, dat valt tegen. Slechte condities op 40, Joeri werkt wel buitenlandse stations maar slechts enkele Friezen. Ik heb de rondstraler aangesloten op de buitenkant van de bus en zit binnen even te klooien met welke connector ik moet hebben op mijn patch-paneeltje. Er staat ook nog een kwartgolf rondstralertje op het dak van de bus.
Uiteindelijk kom ik erachter dat de rondstraler in de mast het niet doet! Ik werk slechts 11 stations, waaronder 7 Friese steden. En dat dan op mijn mobielantennetje… Jammer!

Ook bij Joeri pech: nog voor 12.00 uur, we zijn nog geen uur bezig, houdt het aggregaat er mee op. Een snelle controle leert dat de benzineslang door veroudering is hard geworden en vervolgens door het schudden van het motortje afgebroken! Joeri zou nog kunnen verder werken (zonder eindtrap) op de 350W sinusomvormer in mijn camper. Dat lukte ook wel, met slechts één probleem: de omvormer veroorzaakt een stevige storing in de gehele 40m-band.

Uiteindelijk zijn we, nog vóór het eind van de contest, gaan afbreken en inpakken. Volgend jaar beter!

Speak Your Mind

*