Hamradio 2014

Op de camperplaats in de wijngaard in Gundersheim. En oh ja: we hebben de fietsen mee! :-)Opnieuw een donderdag vrij in de één na laatste schoolweek, dus nog maar een keertje naar de Hamradio. De grootste beurs voor radio-amateurs in Europa, in Friedrichshafen aan de Bodenzee, zuid-Duitsland. Wel ver, een kleine 800km enkele reis, maar dat hakken we in twee mootjes! 🙂

Dinsdag 24 juni 2014
Nadat we nog het een en ander hadden ingepakt, Aloys moest natuurlijk ook nog naar school, zijn we om 16.00 uur Kampen uitgereden. Met de nieuwe TomTom (Igo heet ie en hij komt uit China) rijden we via Apeldoorn en Nijmegen naar Venlo. Daar de grens over, de A61 naar Koblenz.
Onderweg rond 19.00 uur een hapje gegeten (onze eigen broodjes, slaatjes, kersen en een yoghurtje). Gewoon langs de snelweg, en dan weer verder.

Rond 21.00 uur komen we aan in Gundersheim. We staan hier vaker, een camperplaats in een wijngaard in het dorp op slechts één kilometer van de snelweg. Lekker makkelijk, we kennen de weg en om de hoek is een Edeka supermarkt. Morgen even een paar boodschappen doen en we zijn weer “on the road”. Nog slechts 360km naar Friedichshafen!
Vandaag gereden: 443km.

Woensdag 25 juni 2014
Op tijd op, ontbijten en even naar de Edeka supermarkt. Half negen verlaten we de wijngaard. In de supermarkt een paar verse inkopen doen waaronder lekkere broodjes voor de lunch en ‘iets’ voor bij de koffie;-). Het is iets na negenen wanneer we de snelweg weer opdraaien.

Femma maakt wat lekkers...Om kwart voor 10 een langzaam rijdende file op de A5 richting Karlsruhe/Basel. Lichte wegwerkzaamheden, gelukkig lost het snel weer op. Wel enorm veel vrachtverkeer op de weg, eigenlijk één grote colonne. Tijd voor koffie met aardbeiengebak! Kleine teleurstelling: zonder dat we het zagen heeft de vrouw in de bakkerij cakegebak met aardbeiensmeersel ingepakt, in plaats van met verse aardbeien… We hebben het waarschijnlijk niet goed aangewezen.

Om half elf weer verder, het is nog 270km. Om 12.10 uur weer een langzaamrijdende file op de A81 richting Bodensee. Lost ook weer snel op gelukkig, om half twee staan we aan de Bodensee bij kraampjes met aardbeien en kersen. Ik naar de ene kraam voor aardbeien, Femma gaat kersen scoren. Ik vind een mooie kilo aardbeien voor € 4,00. Dat is niet duur! De vrouw heeft ook prachtige kersen, en zonder er bij na te denken koop ik een pond voor € 3,00.
Bij de camper kom ik Femma weer tegen met… 3 dozen van een pond kersen! Dom van me, nu hebben we 2kg kersen. Maar goed, ze komen wel op!

Lunch-plekje aan de Bodensee.Om 14.00 eten we onze broodjes (en kersen) op een mooi plekje met uitzicht aan de Bodensee. Helaas is de weg verderop opgebroken, dus we kunnen niet langs de toeristische route. Jammer, terug naar Ludwigshafen en vandaar naar de snelweg naar Friedrichshafen. Onderweg nog de tank volgooien met diesel en geld trekken uit een automaat. Net voor 16.00 uur rijden we het Messe-terrein op.

We hebben een (voorlopig) plekje op de camperplaats naast de Messe.We installeren ons op een (aangewezen) plek, morgen verkassen we wel als het tweede gedeelte van het terrein open gaat. De fietsen naar buiten, zonnescherm stukje uit, tijd voor een hapje en een glaasje koude rosé (en kersen).

Dat verkassen doen we dezelfde avond nog: rond half negen zie ik opeens campers staan op dat veld, de ketting met hangsloten is eraf en je kunt er al op. We pakken snel in en rijden naar het terrein waar we graag willen staan. We kunnen zelfs nog terecht op hetzelfde plekje als vorig jaar!
Met de Atas antenne op dak maak ik om 22.00 uur verbinding met Joop PE1PUK en Joop PA3DXL, beide in IJsselmuiden. Maarten PD2R in noord-Denemarken meldt zich ook in en met zijn vieren zitten we nog een tijdje te kletsen.
Ontbijtjes maken...Vandaag gereden: 386km.

Donderdag 26 juni 2014
Een hele dag vrij! Op de fiets naar de stad. Eerst rustig douchen, ontbijten e.d. en dan fietsen. Femma had een winkel op het oog, net buiten de stad. Een hele toer om er te komen op de fiets. Stoep op stoep af, fietsen in Duitsland is toch even anders dan in Nederland!
Onderweg langs de Bodensee.Helaas voor Femma, na 12 km fietsen blijkt de winkel te zijn opgedoekt. Het is bij het universiteitsterrein, veel studenten, mooie gebouwen. Er staat nog een grote zendantenne op dak van de technische faculteit alsmede een hele mooie logperiodische antenne voor de hogere frequenties.

Pauze!We rijden terug richting Bodensee zodat we langs het meer kunnen fietsen en een pauze houden. We hebben een paar boterhammen, een fles drinken én een pond aardbeien bij ons, dat moet even worden opgepeuzeld en gedronken! Het is overigens prachtig weer, ik schat 23 a 25 graden. Aan de Bodensee zélf vinden we een bankje op nog geen 5 meter van het water, er zitten alleen nogal wat bomen tussen.

Voor het stoplicht...Langs het meer rijdend komen we in het centrum van Friedrichshafen terecht. Eerst koffie op een terrasje, daar hebben we zin in. Dan door naar de supermarkt voor boodschappen voor het avondeten. Met de tassen goed gevuld is het zoeken naar de weg terug naar de Messe-hallen. Dat gaat probleemloos, we weten het nog van vorig jaar! De foto links is genomen voor een stoplicht…

De 13m hoge antenne-hengel.Bij de camper aangekomen draaien we de luifel uit, tafel en stoeltjes buiten, we gaan er eens even lekker bij zitten! Het is inmiddels 16.00 uur geweest en nog behoorlijk warm. We eten koud vlees met aardappelsalade en sla. En koude rosé. Een uitstekend zomeralternatief voor koken en bakken.

Na het eten ga ik even op bezoek bij de Nieuwleusen-clan, onder meer Dick Fijlstra PA0DFN. Dan weer terug naar de camper, mijn hengel-antenne met een tophoogte van 13 meter opzetten. Om 22.00 uur kletsen met de jongens thuis (en in Denemarken): Herman PD0HF, Joeri PE5JW, Joop PE1PUK en Maarten OV2T in Denemarken. Het is nu bijna half twaalf, blogje af, tijd om naar bed te gaan! Femma ligt er al een half uurtje in…
Vandaag gereden: 22km (op de fiets).

Vrijdag 27 juni 2014
In de rij voor de kassa's. En er tegenover nog zo'n rij kassa's met nóg meer mensen...De eerste beursdag! We dachten dat het om 10.00 uur openging, maar dat bleek 09.00 uur. Geeft niets, na een stevig ontbijt zaten we om 09.15 uur op de fiets! Volgens Femma was het wel 600 meter naar de achteringang (West) dus maar even stevig doorrijden. Om 09.20 uur stalden we onze fietsen bij ingang West.

Bij de hoofdingang stonden er inmiddels als honderden mensen voor de kassa’s (foto). Niet zo’n leuk idee: Aloys had weliswaar al een Passe-par-tout, een kaartje voor 3 dagen, maar voor Femma moesten we nog een dagkaartje kopen. Afijn, wij naar binnen en we zagen welgeteld 3 mensen voor de kassa’s. En omdat er niemand stond bij kassa 4 waren we meteen aan de beurt! Het betere werk 😉

Johan, SM5F (foto 2013)Eerst maar naar de grote hal. Teveel te zien om hier op te noemen. Morgen kom ik hier nog een keer, dan ga ik kijken voor een klein soldeerstationnetje zodat ik thuis ook van die bijna microscopisch kleine smd-onderdeeltjes kan solderen. Al snel zien we de stand van de Zweedse vertegenwoordiging met Johan SM5F ‘achter de balie’. We kennen Johan nog van 2 jaar geleden in Stockholm, en vorig jaar hier op de beurs. Johan en zijn vrouw wonen in Uppsala aan de Zweedse oostkust en we moeten nu toch écht eens een keer op bezoek komen. De camper is geen probleem, de tuin is groot genoeg volgens Johan. En dan kan ie me gelijk nog een aantal grote contestkanonnen laten zien…

Eten en drinken op het grote terras tussen de Messe-gebouwen.Terwijl ik een kraam verder ben, roept Johan me opeens terug. Ik moet even achter de balie van de Zweden plaatsnamen, dan kan hij met zijn telefoon een foto maken die hij vervolgens ‘whatsappt’ naar Mikael SJ2W in noord-Zweden. Later ontmoet ik ook nog Gunnar SK3W, ook zo’n ‘contestkanon’ uit midden-Zweden. Gunnar hebben we ooit ontmoet bij Mikael, maar dat is wel 4 of 5 jaar geleden.

Tussen de middag zoeken we een plekje in de schaduw buiten, op het grote binnenplein. Het is inmiddels 25 graden en érg zonnig. We nemen een schnitzel met patat en een halve liter witbier. Daar knapt een mens weer van op!
Arbo (links) en Wilko (rechts), onze QSL-manager die zelfs een stapeltje kaarten voor mij bij zich bleek te hebben!Nadat we ook nog door de twee hallen met rommelmarktspullen zijn gestruind vinden we het wel mooi geweest voor vandaag: tijd om eens terug te fietsen. Op de valreep ontmoeten we Wilko PA8KW uit Zwolle, en plaatsgenoot Arbo PH0AS.  De twee mannen met Femma op de foto.

Bij de fietsen aangekomen rijden we terug naar de camper. Luifel uit, deuren openen, stoeltjes buiten én een half litertje bier. Behalve dit blog bijwerken doe ik niet veel meer vandaag!

Om half negen komt opeens Wilko op zijn vouwfietsje over de camperplaats aanrijden. We hadden ‘m min of meer wel verwacht, maar eerder. We zitten gezellig een uurtje te kletsen voor de camper, het is nu nog 24 graden.

Om 22.00 uur stipt, Wilko is een kwartiertje geleden vertrokken, zit ik achter de zender voor de dagelijkse uitwisseling van nieuwtjes met de jongens in Kampen, IJsselmuiden en Denemarken. Het gaat opnieuw erg goed, een paar storingen van mede-amateurs op dit kampeerterrein daargelaten.
Omdat we wat onweersflitsen zien in de verte (we horen ze niet) besluit ik de mast meteen maar af te breken en op te ruimen. Ook de luifel in, stoelen en tafel naar binnen. Het blijft echter bij een stevige bui, gedurende de nacht.

Zaterdag 28 juni 2014
Ik (Aloys) ben er vroeg uit. Douchen, ontbijten, ik wil nog voor een paar dingen naar de beurs. Iets over negenen rijd ik om de Messe heen naar de hoofdingang. Ik bekijk nog een aantal stands, kom Wilko weer tegen, kijk nog even bij de Zweedse stand maar er staat nu iemand die ik niet ken. Voor Herman bekijk ik connectors, ze zijn hier duurder dan thuis. Voor Piet koop ik 5m lintlijn van 450 Ohm, voor mijn fietscomputertje een strip met 5 knoopcellen 2032 voor € 0,60 stuk.

Claudia DC2CL, Jessica DN5AJ en Agnes DC7WF tijdens de Hamradio 2014 in Friedrichshafen.Het soldeerstation waar ik voor wilde kijken, daar kom ik niet goed uit. Dat koop ik dan wel een keer thuis, of via internet. Allemaal onbekende merken. Rond half twaalf zoek ik de fiets weer op, ik heb het gezien! Op weg naar de uitgang kwam ik door het Atrium waar drie jonge meiden een voordracht hielden over amateurradio: Claudia DC2CL, Jessica DN5AJ en Agnes DC7WF.

In de strausswirtschaft, een typische vorm van horeca bij/door wijnboeren.Uiteindelijk om 13.00 uur verlaten we Friedrichshafen via dezelfde route als we gekomen zijn: Ludwigshafen, Singen, Stuttgart, Karlsruhe. Bij de Hockenheimring, een beroemd racecircuit, draaien we de A61 op naar Koblenz. We gaan er af bij Gundersheim (alweer!) om te overnachten in de wijngaard. En… om te eten bij de wijnboer, in zijn kleine restaurantje, de zogenaamde strausswirtschaft.

Tegen half negen zijn we terug bij de camper, het is nog 24 graden. Tijd voor een kop koffie, met een stukje aardbeientaart die we onderweg hebben opgepikt. Het is mooi geweest voor vandaag.
Vandaag gereden: 371 km.

Zondag 29 juni 2014
Camperplaats bij de wijnboer.De laatste loodjes, terug naar huis. Na het ontbijt rijden we tegen tien uur Gundersheim weer uit, naar de snelweg. Het weer is wisselend vandaag, wat zon, een buitje. Typisch Nederlands weer, schijnen ze dus ook in Duitsland te hebben. We houden nog een koffiepauze onderweg, en wat later een lunchpauze. Met een kruissnelheid van 110 km/uur schieten we lekker op en om 15.22 uur, precies zoals onze Chinese navigatie had voorspeld, parkeren we de camper thuis op de oprit.
Vandaag gereden: 442km.

In totaal gereden: 1642km (plus circa 30km op de fiets.)
Brandstofkosten: € 224,20.
Overnachtingen: € 45,00.

Comments

 1. Leuk om te lezen. Veel plezier. Benieuwd naar je ervaringen. Helaas kan ik dit jaar niet door QRL.
  Rob

 2. Leuk verslag, gevonden vanaf het zendamateur forum. En ik heb je site wat verder doorgebladerd en genoten van de artikelen en foto’s.

  • Dank allebeide! Altijd leuk als er ook mensen je blogje lezen he? Ik heb ‘m net weer bijgewerkt, paar nieuwe foto’s. Morgenochtend ga ik nog een keertje de beurs op, ook nog paar dingetjes kopen, en dan vast weer een eindje op huis aan, net als vorig jaar.
   73, prettig weekend!

 3. Maarten OV2T zegt

  Leuke Blog Aloys, met interesse gelezen.
  73, Maarten OV2T/PD2R

Speak Your Mind

*