Hemelvaart aan de Moezel

Op het erf van de familie ClemensNa een drukke dinsdag met veel afspraken zijn we woensdag aan het eind van de ochtend vertrokken. Eerst naar Zwolle voor een boodschap, nog wat boodschappen en dan naar de Moezel!

Met de fietsen in de auto onderweg naar Jochen en Maaren, wijnboer Clemens dus, in Wintrich aan de Moezel. Bij aankomst rond 17.00 uur blijken er van de 10 plaatsen 2 bezet en 7 gereserveerd… Op het mooiste plekje staat een zware tractor. Maaren zegt dat Jochen die straks wel even verplaatst, dan kunnen wij daar staan. Mooi geregeld!

Op het dorpspleintje een geocache gevonden!In tegenstelling tot thuis, bij vertrek, is het hier zonnig en rond de 20 graden. Van Maaren krijgen we een fles koude Riesling 2011, we gaan eten maken!  Na het eten fietsen we nog even het dorp in, vinden een tweetal geocaches en rijden we een stukje langs de Moezel.

Donderdag 29 mei 2014
Dat overkomt ons thuis eigenlijk niet, maar we hebben heerlijk uitgeslapen en zijn laat op. Volop zon, het wordt een mooie dag.

Tegen het eind van de ochtend vertrekken we op de fiets richting Bernkastel Kues. Over het fietspad, langs de rivier, passeren we verschillende dorpjes. De eerste is Brauneberg, daarna fietsen we heel mooi langs wijnboeren en terrasjes richting Mülheim.

Slot LieserIn Mülheim fietsen we door het dorp en dan de hoge brug over, naar de andere oever. In Lieser passeren we het prachtige eind-negentiende eeuse slot Lieser. Het wordt momenteel opgeknapt met Poolse zandsteen. Het wordt echt heel mooi!
Femma onderweg naar Bernkastel-KuesVia Lieser fietsen we door naar Kues op de linkeroever, tegenover Bernkastel. Kues is niet zo interessant, dus we steken gelijk de brug over naar Bernkastel op de rechter oever.

Bernkastel op de rechteroever van de rivierHet is mooi weer en behoorlijk druk in het stadje. We parkeren de fietsen bij de brug en gaan te voet verder. Op naar het marktplein. Het kleine marktplein wordt gedomineerd door een schitterend middeleeuws raadhuis met een fontein ervoor. Rondom prachtige vakwerkgevels, sommige met wel 5 verdiepingen, alle uit de periode rond 1660. En terrasjes, uiteraard!

Stukje van het marktplein...Vanaf het marktplein brengen steegjes je naar nog meer middeleeuwse straatjes, fraaie gevels, winkeltjes en terrasjes. Een erg mooi stadje, Bernkastel! Ook wij strijken neer op een terrasje, eten en drinken wat en nemen de tijd om de sfeer in ons op te nemen.

Tegen drie uur stappen we weer op de fiets, nu geen bruggen meer. We gaan via de rechter oever terug richting Mülheim. Onderweg passeren we een watervliegtuig, geparkeerd naast het fietspad. Even een fotootje!

Femma en het watervliegtuigVia Mülheim en Brauneberg zijn we tegen half vijf terug bij de camper. Tijd om even lekker buiten te zitten, met een glaasje wijn…
Na het eten zitten we ‘s avonds met 2 Vlaamse stellen gezellig aan de wijn bij Jochen. Al die wijn, dat is wel het ‘nadeel’ van overnachten bij een wijnboer… 😉

Vrijdag 30 mei 2014
Alweer lekker uitgeslapen! Vroeg op pad gaat ‘m niet worden hier. Het lijkt wat bewolkt, maar de vooruitzichten zijn goed en regen komt er niet. Deze tweede dag willen we langs de rivier naar het zuiden, richting Minheim en Piesport.

We willen vandaag ook wat meer geocaches vinden dan gisteren. Dus we hebben vast een aantal coördinaten in de GPS gezet, Femma heeft een houdertje op het stuur waar de GPS inpast. Zo worden we op tijd gewaarschuwd wanneer we een geocache naderen.

Bij de brug naar Minheim.Een mooie fietstocht langs de Moezel die in dit deel behoorlijk meandert (slingert) en dan aan de buitenbocht steile hellingen heeft, hier en daar gewoon rotswanden. Na een lange bocht komt de brug naar Minheim in zicht, het dorpje ligt op de andere oever. Eerst maar weer eens twee geocaches, aan elke kant van de brug één.

De geocache bij het Eichhaus.Minheim is een aardig, wat slaperig dorpje. Het lijkt wel zondag, hier en daar een leeg terrasje. We fietsen door het dorp naar boven naar het Eichhaus, een historisch gebouwtje met allerlei toestellen om weegschalen, wijnvaten etc. te ijken. Leuk, maar het gaat ons natuurlijk om de geocache. Op de terugweg naar beneden (oei, wat gaat dat hard!) doen we nog een geocache op de plek van de voormalige voetveerverbinding.

We rijden terug naar de brug, slaan aan de andere kant rechtsaf richting Piesport maar gaan eerst naar een terras vol fietsers want het is al lang tijd voor een kop koffie geweest. Na de koffie verder langs de rivier, het is hier aardig druk met fietsers.
Onbereikbare wijngaard...Onderweg nog een paar geocaches, en een mooi uitzicht op een wijngaard op de andere oever: ondanks de steile wand en de obereikbaarheid te voet heeft iemand hier een wijngaardje aangelegd waar je alleen met een bootje kunt komen! Zie foto. Dan komen we aan bij de oude brug in Piesport.

De cache is vlak achter me, achter het bordje aan de andere kant!Hier ligt een cache die ons wat meer tijd kostte. De GPS deed vermoeden dat de cache óp of net voor de brug was verstopt, wij begonnen onze zoektocht van onderen af. Een poortje, trappen naar boven. Waar we ook zochten, niets te vinden. Wel veel mogelijke verstopplekjes, en dat maakt het lastig. Het was uiteindelijk toch de hint die ons de cache deed vinden: “Gilt dies auch für Fußgänger??” Op de foto sta ik er dus met mijn hoofd bijna tegenaan, het logboek zit, hoog en droog, áchter het bordje aan de binnenkant van deze doorgang!

Blik op Piesport.We fietsen de nieuwe brug over naar Piesport en rusten even uit op een bankje bij de kerk. Onder het bankje zit namelijk een geocache verstopt. We kijken wat rond, maken een paar foto’s en steken dan de rivier weer over op zoek naar een supermarkt. Na de boodschappen is het tijd voor de terugtocht, rond 17.00 uur zijn we terug bij de camper.

En dan weer een avondje aan de wijn. Wat valt er toch veel te proeven, het is al lang twaalf uur geweest wanneer we eindelijk in bed kruipen…

Zaterdag 31 mei 2014
Vandaag hoeven we lekker niets! Even dit blogje bijwerken, misschien zet ik de (12m lange) antenne op. We gaan nog een geoache doen op 400 meter van de camper, tegen de wijnhellingen. We zien wel…

Ons hoekje...De geocache heb ik in mijn eentje gedaan, lopend naar boven, op de fiets naar beneden. Dat is wel lekker, als je die berg niet meer af hoeft te lopen, naar beneden! Het was trouwens een gigantisch ding, die geocache. Een militaire container in de vorm van een buis van ca. 60cm, doorsnede 10-15cm. Met een ingenieus schroefsysteem om ‘m te openen.

Terug bij de camper het zonnescherm uitgedraaid, stoeltjes buiten, koffie! De temperatuur loopt al op naar 25 graden en dan is een beetje schaduw welkom. We moeten nog wel boodschappen halen bij de kleine Edeka in het dorp. En er is nog een eenvoudige multicache die we willen doen. Een paar vragen beantwoorden en we vinden de cache aan de rand van het dorp. We fietsen terug naar de camper.

Telegrafieverbindingen maken met de TenTec R4020.Na de lunch besluit ik de grote antenne maar eens op te zetten, de hengel van 12 meter. Ik leg een paar verlengkabels voor spanning en antenne naar mijn tafeltje buiten, kan ik daar telegrafie (morse)-verbindingen maken met een mini-zendertje. Het valt een beetje tegen, meer dan Duitsland, Denemarken, Bulgarije en Spanje levert het niet op. Maar telegrafie is leuk, ik heb het in geen maanden gedaan dus een beetje oefening kan geen kwaad.

Buiten koken, op zo'n levensgevaarlijk brandertje! ;-)We braden het vlees buiten op zo’n levensgevaarlijk gasstelletje 🙂 en eten lekker buiten. Het lijkt wel zomervakantie! Na het eten komen de Belgen vragen of we nog meegaan wijn proeven (drinken) bij Jochen, onze wijnboer. Dat doen we, behalve dan dat ik er tegen 22.00 uur even tussenuit knijp om een radioverbinding te maken met Joeri in Zwolle, Joop in IJsselmuiden en Herman op de camping in Noord-Holland. Die verbinding loopt uitstekend, ik ga nog weer terug naar de wijn maar we maken het niet te laat. Tegen twaalven liggen we in bed.

Zondag 1 juni 2014
Nog een kop koffie met het laatste uitzicht op de Moezel. We gaan naar huis...De bedoeling is op tijd opstaan, ontbijten en dan klaar maken voor vertrek. We willen nog even kijken in Enkirch aan de Moezel, dat is 40km verderop aan de rivier. Daarna op huis aan, een kleine 400km. Als het een beetje meezit zijn we in de loop van de middag weer thuis.

Comments

  1. E. Ozbek zegt

    Prachtig verslag en foto’s, erg leuk, nogmaals bedankt.

  2. Dag Ercemut, nog veel plezier aan de Moezel!

Speak Your Mind

*