Herfst in de Harz

Op de camperplaats in Lautenthal (Harz)Het JOTA-weekend bij scouting is weer achter de rug. We hebben nu nog een kleine week over. We gaan richting de Harz, het voormalig grensgebied tussen Oost- en West-Duitsland.


Tegen twee uur rijden we de straat uit, richting Osterode in de Harz (ca. 430km). Dat hoeft niet vandaag, na 230km komen we langs Bünde en daar is een camperplaats.
Camperplaats in Bünde.Rond 17.00 uur draaien we de bus in een hoekje naast de Stadthalle, met de achterkant naar het park.
Tijd voor een glaasje wijn, hapje eten en gewoon wat vrije tijd. Het is tenslotte vakantie! Morgen verder, nog 200km naar de Harz.

Dinsdag 22 oktober 2013
Voor we Bünde verlaten doen we nog een paar geocaches. Daarna verder, fraai binnendoor, naar de Harz. We rijden langs de rivier de Weser, richting Hamelen. Onderweg nog een paar kleine boodschappen voor het avondeten. En natuurlijk een warme bakker: broodjes voor de lunch!

Lunch in het zonnetje met uitzicht op de rivier...Voor de lunch vinden we een prachtig plekje langs de rivier, bij een kleine veerverbinding bij het dorp Grossenwieden. De zo’n schijnt volop, er staan picknicksets met een fraai uitzicht over de rivier.
We nemen de broodjes en koffie mee naar buiten, aan de picknickset. Er is zelfs een geocache.
Om de hoek, 50 meter verder, is een prachtige camperplaats voor 4 campers mét een speeltuintje, splinternieuwe picknicksets en een designtoilet.
Prijs per nacht: € 0,00!

Wij gaan verder en komen voorbij Seese de Harz binnen. We rijden door tot Lautenthal, een voormalig mijnwerkersdorp in een dal met steile wanden. Aan de rand van dit plaatsje, langs de weide en een beek, ligt een perfecte camperplaats. We parkeren de auto in het namiddag zonnetje, het is iets na vieren, hier blijven we vannacht.

Op de camperplaats in Lautenthal (Harz)De plaatselijke VVV is gevestigd in een klein huisje op de parkeerplaats. We betalen € 4,00 voor de overnachting plus € 1,00 toeristenbelasting per persoon. Behalve kaarten en folders krijgen we een sleutel mee van de toiletten. Morgenochtend na 09.00 uur weer inleveren s.v.p.

We maken nog een aardige wandeling door het dorp met veel (gesloten) restaurantjes. Er is niet zoveel te beleven en om 18.00 uur zijn we terug bij de auto. Tijd voor een glas wijn én de maaltijd. We eten in de auto, met de achterdeuren open. Het is nog steeds heerlijk weer, bijna 20 graden!

Woensdag 23 oktober 2013
Even mooie rit, van Lautenthal binnendoor via een stuwmeer naar Goslar. Onderweg gaat er een lampje branden op het dashboard. Ik zoek het op in het handboek: iets met de emissie, dealer raadplegen. Na ruim 2 jaar en 14.000km het eerste probleem(pje?) aan de nieuwe camper. De garantie is er nét af.

Bij de Peugeotdealer in Goslar (Harz)Aangekomen bij de Peugeotdealer in Goslar moeten we een half uurtje geduld hebben. Dan mag ie naar binnen, aan de computer, en wij mogen in de showroom aan de koffie. Alles bij elkaar duurt het nog een half uur voordat de uitslag er is: sensor bij de turbo, gereset, storing schijnt weg te zijn.
We kunnen verder, het lampje is weer uit en wij zijn € 42,00 lichter…

Het 'Koninkrijk Romkerhall'...In Goslar bekijken we onder meer de camperplaatsen die er nog zijn. Nieuwe foto’s maken voor de Campersite.
Daarna verder door het mooie Okerdal, langs het Koninkrijk Romkerhall (foto links), het kleinste koninkrijk ter wereld.
We doen camperplaatsen en geocaches, het is nog steeds zonnig, niet koud, wel veel wind vandaag.

Dan inkopen doen in Clausthal-Zellerfeld. Van daaruit via Altenau door naar het wintersportplaatsje Torfhaus. Dan kiezen: gaan we naar Bad Harzburg (links) of naar Braunlage (rechts)? We kiezen voor het 800m hoog gelegen Braunlage aan de voormalige Oost- West-Duitse grens.
We staan hier op de plaats van het 'IJzeren Gordijn'...
We hebben nog even gekeken bij de “Todesstreife” én in Elend (voormalig DDR) maar zijn toch teruggereden naar Braunlage. Een camperplaats van het type “topplatz” met douches, toiletten etc. Alles erop en eraan dus. Kunnen we morgen onder de douche!

Donderdag 24 oktober 2013
Goed geslapen, lekker gedouched. Meteen even de bestelde broodjes opgepikt bij de receptie, het lijkt wel een camping! Half negen, ik zit nu even achter de iPad. Voor € 14,99 hebben we weer de hele week internet, onbeperkt, van T-Mobile. Straks naar de voormalige grens van Oost en West, een geocache doen. Dan door naar het charmante Oost-Duitse dorpje Schierke, waar we al meer dan 10 jaar niet meer zijn geweest.

De eerste geocache gevonden, op loopafstand van de camperplaats.Zo gezegd zo gedaan. Drie geocaches gevonden, dan door naar Schierke. Schierke kennen we van 10 jaar geleden. Een voormalig DDR-wintersportdorpje, zo dicht aan het ijzeren gordijn en de West-Duitse grens dat het was voorbehouden aan partijbonzen.
Begin 2000 een lieflijk dorpje, veel oude huisjes gestookt met bruin- of steenkool: dát kon je ruiken, in de winter! En de Waldparkplatz, aan de ander kant van de bach. Verschillende keren hebben we daar overnacht met de camper, vrienden brachten er zelfs hun Oudejaarsavond door.

Het oude bruggetje, de verbinding tussen de Waldparkplatz en het dorp.Maar de vooruitgang houd je niet tegen. Reeds in 2004 kwam er een splinternieuwe camping, een eind buiten het dorp. Overnachten op de Waldparkplatz werd meteen verboden.
We zijn er niet meer terug geweest, tot vandaag. Het moderne Schierke heeft hotels, pensions, restaurants, zelfs een Parkleitsysteem om de vele bezoekers een parkeerplaats te kunnen bieden. De meeste oude huisjes zijn opgeknapt, op de tussenliggende weidjes zijn nieuwe (vakantie)woningen gebouwd. En op de Waldparkplatz wordt gebouwd aan een parkeergarage voor 400 auto’s…

Van Schierke gaan we via Drei Annen Hohne naar Wernigerode. Daar bekijken we onder meer de verschillende camperplaatsen, voor we verdergaan richting Blankenburg. We komen langs Weddersleben, 10 jaar terug voorzien van twee camperplaatsen. Beide weg: de camperplaats bij het hotel, waar we goed gegeten hebben en dan gratis mochten staan, is er niet meer. Het hotel staat leeg, de neonreclame is stuk. Verboden voor onbevoegden, zegt het bordje bij de oprit…

Avond in het middeleeuwse Quedlinburg...We eindigen in Quedlinburg, een prachtig middeleeuws Oost-Duits stadje met vakwerkhuisjes en kinderkopjes. We plaatsen de auto op de camperplaats vlakbij de Altstadt, het oude centrum, en wandelen de binnenstad in.

Een heel klein tafeltje voor ons, alles zat vol!Bij toeval komen we terecht in Brauhaus Lüdde, een kleine bierbrouwerij met hotel/restaurant. Met moeite vinden we een tafeltje, het is er erg druk. Maar ze hebben prima bier en we hebben er heerlijk gegeten. Door de middeleeuwse straatjes wandelen we terug naar ons bussie. Morgen verder.

Vrijdag 25 oktober 2013
De camperplaats in Quedlinburg.We wandelen nog wat rond in Quedlinburg en halen brood(jes) bij een bakker. Daarna bekijken we de andere camperplekken. Eentje ligt er bijna in het centrum, € 5,00 per nacht, de derde iets buiten het centrum maar is gratis.
Daar treffen we een Imbiss aan, die nog prijzen hanteert die doen denken aan de tijden van de DDR: broodje bratwurst € 1,40 en een potje koffie voor € 1,00…

Voormalige woningen van werknemers bij een staats-landbouwbedrijf...Van Quedlinburg door naar Ballenstedt, waar we een camperplaats bekijken bij een vliegveldje bij het ‘stadsdeel’ Asmusstedt. Dit nabijgelegen stadsdeel bestaat uit een voormalig (groot) communistisch landbouwbedrijf met enkele 3-hoog flatgebouwen voor de landarbeiders. Er woonden in de jaren ’80 wellicht meer dan 100 mensen, in 2007 nog 32, nu vrijwel niemand meer volgens mij. Te zien aan de dichtgetimmerde ramen tenminste.

Rathaus in Harzgerode.Dan vanaf de buitenrand de Harz weer in, naar Harzgerode. Een typisch vakwerkplaatsje, waar we een stukje rondwandelen. We doen er ook nog een cache, bij de Meiboom, en maken wat foto’s van fraaie oude gebouwen. Vervolgens door naar Stolberg.
In Stolberg zijn drie camperplaatsen, we bekijken ze alledrie. De laatste is het aardigst, bij de Rittertor, een oude stadspoort. Daar blijven we overnachten. Het bijzondere Ratshaus bekijken we morgen wel. Het is tijd voor DDR-goulash van ‘Kukki’ met rijst en doperwten…

Zaterdag 26 oktober 2013
Camperplaats in Stolberg.Uitgeslapen, beetje gelezen, een aantal verbindingen gemaakt in de CQWW-contest, met het mini-antennetje wat permanent op het dak van de bus staat. Voornamelijk Russische radioamateurs, maar we staan hier ook onderin een steil dalletje. Het is al 11 uur geweest wanneer we vertrekken.

We rijden nog een keer door het plaatsje. Het is heel aardig, er zijn nu veel wandelaars maar er is weinig parkeerruimte. En we hebben nu niet meer de tijd om een uur te gaan wandelen, we willen ook nog even bij voormalig concentratiekamp Mittelbau Dora. We gaan dus verder, en rijden een mooie route binnendoor richting Nordhausen.

Eén van de ingangen van de ondergrondse tunnels waar in de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd aan de V1-raketten.In Nordhausen ziet het eruit zoals we ons herinneren van ruim 10 jaar geleden. Het voormalig concentratiekamp heeft een nieuw museumgebouw gekregen, en je kan er nog steeds de ondergrondse bouwplaatsen van de V1-raketten bezoeken. Gelet op de tijd gaan we snel verder…

Als laatste kijken we nog even in Bad Sachsa, een camperplaats waar we voorheen meerdere keren hebben overnacht. Alles ziet er nog hetzelfde uit, we maken een paar foto’s en gaan op weg richting Hamelen. Het is nog ruim 450 km naar huis en het is inmiddels rond 14.00 uur.

Om 19.00 uur zijn we in Zwolle, daar snacken we wat en tegen 20.00 uur zijn we weer thuis. De kachel aan en de camper uitpakken. Het was een mooi weekje met uitzonderlijk mooi en zacht weer!

Comments

 1. Hans de Graaf en Sini Groothuis zegt

  Heerlijk zo’n week er tussenuit,wij hebben genoten van het verhaal en de foto’s.
  tot gauw
  Hans en Sini en niet te vergeten Santos

 2. Weer zo’n leuk, interessant reisverslag van jullie! Best leuk dus om in het najaar erop uit te gaan. Hebben wij nog nooit gedaan, enkel met kerst. Dank voor het uitgebreide verslag, we halen er enkele nuttige plaatsen uit, waar we ook eens willen kijken. Groetjes, Peter en Ina.

 3. An en Arie zegt

  Hoi reizigers,
  Een mooi verslag.
  Wij zoeken ook regelmatig de Harz op. Prachtige omgeving,mooie camper plaatsen,en goed eten en drinken.
  Wij misten bij jullie nog een bezoek aan Pulman City,een “wild west” stadje net buiten Hassefelde, met shows etc.
  De gratis overnachtings plek, is wel wat scheef.
  Groeten van An en Arie.

Speak Your Mind

*