Herfstvakantie 2016

De camperplaats in Nettersheim. Wij staan rechts aan het eind.Na het JOTA-weekend zijn we op maandag rond 12.45 uur vertrokken richting de Duitse Eifel. Goed drie uurtjes rijden, om 16.00 uur zijn we bij de camperplaats in Nettersheim, bij het Naturzentrum. Prima plek in een voormalige steengroeve, met alle voorzieningen.

Ons plekje in de hoek tegen de bosrand.Vriendelijk weer, zonnetje, ca. 15-16 graden. We maken nog een wandeling, kijken even bij het Naturzentrum voor wat info en keren dan terug naar de camper. Tijd voor een glas wijn en de warme maaltijd!

Vandaag gereden: 298km.

Dinsdag 18 oktober 2016
Op zoek naar de geocache!Uitgeslapen! Schijnbaar heb ik wat in te halen, na een Jota-weekend… 🙂
Voor het ontbijt eerst maar een flinke wandeling naar een geocache, ergens verderop aan de overkant van het dal in een bos. We lopen verkeerd, het weggetje loopt dood op een hek met hangslot en we besluiten maar terug te gaan.

Na het ontbijt doen we de nodige research aan de hand van folders, boeken, kaarten en websites. We willen een artikelenreeks schrijven voor de Campersite over de Eifel. Rond 12.00 uur vertrekken we van de camperplaats in Nettersheim.

Femma met de GPS. Op de achtergrond, onder het afdak, de kleine aquaduct-brug in Urfey.We rijden over mooie binnenwegen naar Urft, langs het slot met de openstaande (lege) grafkamers in de dalhelling. Via Kall naar Kallmuth, langs de ‘brunnenstube’, het bronnenhuisje in de Romeinse waterleiding.
In Urfey ontdekken we nieuw opgegraven stuk Romeinse waterleiding. Een kleine aquaduct-brug, fraai geconserveerd, dak erboven en een parkje met picnic-set erbij.

Romeins aquaduct bij Vollem.Even verderop in Urfey een samenloop van drie bronnen, opgegraven, dak erboven, parkje erbij. Goed voor het toerisme en de EU ondersteunt het, ook financieel.

In Vussem kijken we nog even bij het échte Romeinse aquaduct. We waren hier al in de jaren ’90 en tot onze aangename verrassing staat ook dit bouwwerk er goed onderhouden bij. Overal nieuwe en kleurrijke informatieborden, prima voor elkaar!

Van Vussem gaan we door naar Bad Münstereifel, een fraai middeleeuws ommuurd stadje met veel prachtige vakwerkwoningen. We bekijken de nieuwe camperplaats bij het Eifelbad. Een eindje verder lopen naar het centrum maar mooi in het groen gelegen. Hier sta je voor € 9,00 per nacht inclusief stroom én toeristenbelasting.

Aan de Ahr, op de eenvoudige camperplek in Rech (Ahrtal).Van Bad Münstereifel rijden we door naar Rech in het Ahrtal. Een voor ons bekend plekje. Geen stroom en dergelijke, maar dat hebben we ook niet nodig met onze zonnepanelen en dagelijkse ritjes. Voor slechts € 5,00 sta je hier mooi aan het riviertje de Ahr. Om 17.30 uur zetten we de motor uit, morgen verder!

Na het eten hebben we nog een wandeling door het dorp gemaakt én bij de ingang van het dorp de geocache gevonden.
Vandaag gereden 83km, totaal 381km.

Woensdag 19 oktober 2016
Vandaag opnieuw niet zo vroeg op. Uitslapen schijnt gewoonte te worden deze week. Femma leest in bed de krant op haar iPad, ik doe wat dagelijkse werkzaamheden achter de laptop, op de omgedraaide bestuurdersstoel. Tegen half elf zijn we gewassen en aangekleed en gaan we een geocache doen die je bijna kunt zien vanaf de camperplaats. Hij ligt wel een stuk hoger tegen de helling van het dal.

Ach kijk, daar beneden staat de auto!We kruisen de rivier via de middeleeuwse stenen brug met zijn fraaie bogen, lopen het centrum in en aan de achterkant het dorp weer uit. Langs de Nollbach lopen we een zijdal van de Ahr in. Vanaf hier loopt een makkelijke, niet te steile weg langs de helling naar boven.
Op een mooi uitzichtspunt staat een bankje. Van hieraf zie je zowaar de camper staan, beneden langs de Ahr! De zon breekt door maar we hebben de camera vergeten… Gelukkig niet onze smartphones.

Aan de rijkgevulde goulashsoep, met een glas rode Ahrwein... :-)We vinden de eerste cache, makkelijk verstopt. Maar nummer twee, zo’n 300 meter verderop, laat zich helaas niet vinden. We keren terug naar het dorp, waar we tegen twaalven door het centrum lopen met zijn smalle straatjes. Femma ziet een bord met “deftige” goulashsoep. In de Mayschosser Weinkeller, rechtdoor ga je de kelders in, links is de winkel.Tijd voor de lunch!

Rond 13.00 uur verlaten we Rech, op naar het nabijgelegen Mayschoss. Daar zit een grote coöperatie van Ahrweinboeren, de Mayschosser Winzer Verein. Je kunt er een wandeling maken door de uitgestrekte wijnkelders (gangen en ruimtes uitgehakt in de berg) en ze verkopen er, uiteraard, diverse soorten Ahrwein.
Vooral rode wijn: dit is het noordelijkste rodewijngebied van Europa. We nemen twee flessen mee voor onderweg, thuis is er meer dan voldoende (Franse) rode wijn in voorraad.

De route gaat verder via binnenwegen naar Adenau, Ulmen, Mayen en Monreal. De ochtend was nog prachtig, de middag verloopt met meerdere regenbuitjes.
Het dorp Monreal lijkt een interessante historische kern te hebben, maar het regent net wat te hard…

Overnachten aan de Moezel in Ediger.Tegen half zes vinden we een plek aan de Moezel in Ediger-Ellen. We staan met de neus naar de Moezel en zien de nodige schepen voorbijkomen.
Geen voorzieningen hier, maar voor € 5,00 een prima plekje!
Vandaag gereden: 111km, totaal 492km.

Romantische straatjes in het oude Ediger.Donderdag 20 oktober 2016
Het regent zo nu en dan, maar we gaan toch nog even dit dorp in. Het schijnt een mooi oud centrum te hebben, zeggen de buren. Leuk plaatsje, maar wel klein. En het blijft wat regenen, dus toch  maar terug naar de auto. We zitten al sinds gisteren zonder internet, hoog tijd om te vertrekken!

We gaan eerst naar Ernst, een stukje terug richting Cochum. Daar kopen we een paar doosjes witte wijn bij een vast adres. Het wordt de minder bekende maar typisch Duitse Elbling en een doos Riesling. Riesling van de Moezel vinden we lekkerder dan Franse Riesling uit de Elzas.

Foto van dinsdagochtend. Zó hopen we dat het er morgenochtend ook weer uitziet!Vanuit Ernst rijden we via Gevenich en Lutzerath naar Manderscheid. Ook een leuke camperplaats, bij een uitstekend forellenrestaurant. Dan door naar Wallenborn, even kijken bij de koudwater geiser. Van Wallenborn rijden we door naar Gerolstein, Hillesheim en Stadtkyll.
We eindigen om 17.30 uur op de camperplaats in… Nettersheim! Alleen is nu óns plekje bezet :-).
Vandaag gereden 154km, totaal 646km.

Vrijdag 21 oktober 2016
Zo warm en zonnig als op de foto van dinsdag (hierboven) wordt het niet, maar het is droog! We computeren wat, ontbijten, lummelen wat. Het is 10.00 uur geweest, ik ga me maar eens wassen/aankleden…

Het uitzicht vanaf dit "arendsnest" Vogelsang.Het doel van vandaag is het voormalige Nazi-opleidingskamp Vogelsang, niet te ver hier vandaan. We gooien eerst nog een keer het toilet leeg, vullen een paar watertanks bij en vertrekken tegen half twaalf.
Vogelsang, van 1946-1950 bezet en gebruikt door het Engelse leger, van 1950 tot 2005 een Belgisch militair oefenterrein, is in de afgelopen 10 jaar behoorlijk opgeknapt, verbouwd en nieuw bijgebouwd. Sinds een maand pas (september 2016) is het geopend in de nieuwe opzet.

De Jugendstil waterkrachtcentrale in Heimbach.We brengen er wat tijd door voor we verder gaan naar de Jugendstil elektriciteitscentrale bij Heimbach. We vinder er eindelijk de geocache, de vorige keer konden we ‘m niet vinden! Ook van deze prachtige centrale wilde ik het een en ander weten voor een artikel op de Campersite.

Tot slot bezoeken we om (dezelfde reden) Kloster Mariawald, 4km buiten Heimbach. Daar blijkt niets veranderd, dus we gaan verder: op zoek naar een camperplaats aan de Rijn. Dat valt tegen: we raken verzeild in een grote file op de A61 en zien opeens een afslag naar Rech 12km (in het Ahrdal). Nou vooruit, nog een nachtje Rech voor € 5,00!
Vandaag gereden: 149km, totaal 795km.

Een tweede overnachting op de camperplaats in Rech.Zaterdag 22 oktober 2016
Vandaag gaan we naar het noorden voor een laatste overnachting. Dat wordt Essen-Borbeck, de DampfE bierbrauerei. We hebben er al vaker overnacht én gegeten, maar vandaag komen Wietse en Anja vanuit de Hünsrück deze kant op.
Nu nog wat uitzoeken uit dat dikke "menu-boek"...Gezellig met zijn vieren uit eten vanavond!

Om 15.50 uur rijden we de binnenplaats van DampfE op, Wietse en Anja waren ons amper 5 minuten voor.
Vandaag gereden: 197km, totaal 992km.

Overzicht van de totale gereden route.Zondag 23 oktober 2016
Vertrek vanaf de dampfbierbrauerei in Essen naar huis. We zijn vroeg, we nemen afscheid van Wietse en Anja die straks ook doorgaan naar huis en vertrekken om 09.00 uur uit Essen. Het is rustig op de weg, het schiet lekker op en nog voor 11.00 uur zijn we thuis.

Op het kaartje hiernaast nog een overzicht van de gehele route van de afgelopen week. De lichtblauwe lijnen geven aan dat we op dat moment geen internet hadden in de camper. Voorbij Venlo waren we vergeten de Duitse Aldi-Talk-sim te aktiveren…
Vandaag gereden: 174km, totaal 1166km.

Comments

  1. Ina van Dijk zegt

    Leuk om wat van de Eifel te lezen en zien. Vorig jaar in een huisje in Stadkyll geweest en mooie tochten gemaakt. Volgend jaar willen we daar met de buscamper gaan rondkijken….dank dus voor deze info. Fijne vakantie nog!!

Speak Your Mind

*