Jaarlijkse JOTA!

Dit is het weekend van de jaarlijkse JOTA, de Jamboree On The Air. Vele scoutinggroepen over de hele wereld hebben zendamateurs te gast en maken verbinding met elkaar. Voor mij al weer de 34e keer, sinds 1979, zonder onderbreking.

vrijdag 19 oktober
Vanochtend om 08.00 uur al druk de camper aan het inpakken. Antennes, kabels, zenders, van alles moet er mee. Rond negen uur vertrokken naar Zwolle, om half tien was ik bij het scoutingtrerrein waar Herman PD1ACK, Ernst PD2ZES en Joris PD2JM de 24 meter hoge mast al hadden gekanteld.

Rotor monteren, kabels, antennes erop. Vooral het monteren van de 5 elements monobander voor 20 meter is een flinke klus. Deze antenne is maar liefst zo’n 10 meter lang én 10 meter breed. Daarbij maken we gebruik van een bouwsteiger. Reeds om half twaalf hadden we de kabel aan de analyzer, de antenne reageert zoals het hoort. Met vereende krachten trekken we de tonnen zware stalen kantelmast mét antennes erop weer overeind, de eerste klus is geklaard!

Dan de tweede mast opzetten. Een 18 meter uitschuifbare driedelige mast op een aanhanger. We hebben ‘m woensdag uit Almen opgehaald en hier afgeleverd. Ook dit gaat voorspoedig, Ernst en Herman klimmen in de mast en monteren de antennes op 6 meter hoogte, daarna kunnen we de constructie omhooglieren.

Tegen 18.00 uur staan beide masten, mét de VHF-antennes horizontaal (op 18 meter) en vertikaal (op 25 meter). We gaan met zijn allen aan de patat met frikandellen. Er zijn inmiddels zo’n 15 tot 20 mensen. De eerste verbindingen zijn en worden gemaakt: Auckland Nieuw Zeeland, Indonesië, Tailand, Koeweit, Saudi Arabië en heel bijzonder: Antarctica!

Het JOTA-logboek: http://multilog.endoria.net/
(Je kunt ons eruit filteren door in het luikje “Groep” te kiezen voor PA3DAT.)

Het is nu half twaalf, en we zitten aan de Palmpjes. Nog een paar frikandellen in het vet, we moeten het maar niet te laat maken… 😉

zaterdag 20 oktober
Om half acht opgestaan, toch nog 5 a 6 uurtjes geslapen. Joris zit al op 20 meter en werkt de ene Australiër na de andere! Met zo’n grote antenne ontvangen we ze zo sterk, alsof ze hier om de hoek wonen. De koffieploeg is ook al wakker, en we krijgen koffie aangereikt achter de zender. Tegen half negen ga ik ook even een boterham eten in het stamlokaal.

201210-jota03In de loop van de ochtend komen de welpen langs. Leuk die kleintjes in de weer te zien met onze porto’s! Het is nu kwart voor 11, ik zit even het log te updaten.

De middag is snel voorbij gegaan. Veel aanloop, veel bezoek, waaronder Goos PAoSIR, Rob PA2RGM . Sommige mensen in jaren niet gezien, komen opeens toch weer langs!


Voor mij is het tegen 17.00 uur omkleden en in de auto: ik word om half zeven verwacht op het feest van Femma’s broer Eef en zijn vrouw Geertje. Zij zijn 25 jaar getrouwd en vieren dat in Boekelo, vlak onder Enschede. Het is aan het eind van de avond, even na twaalven, als ik weer in Zwolle terug ben.

Ik maak het niet laat. Ik ben moe, de banden zijn min of meer dicht (er is niet veel meer te beleven op de korte golf, buiten een Duitse contest) en ik besluit tegen 02.00 uur het bed op te zoeken.

zondag 21 oktober
De wekker (mijn telefoon) loopt om kwart over zeven af, en tegen half acht ga ik eruit. Wassen en aankleden, om 07.50 uur kom ik in de radioruimte waar alles nog stil en donker is. Wanneer ik de lichten aandraai, blijkt Joris er in een slaapzak te liggen, maar hij is (nu) wakker!

We zetten een grote pot koffie aan en gaan eens even luisteren op de 15- en 20meterbanden. Veel geroep naar de Duitsers, die wedstrijd duurt nog tot 17.00 uur vanmiddag, weinig Australiërs en ander ver-weg-volk. Wél een hele leuke verbinding met de Aland-eilanden, een scoutinggroep met de radioamateur Bosse OH0BHU. Het blijkt dat we deze zomer bijna bij ‘m voor de deur hebben overnacht met de camper!

Omdat een paar belangrijke opbouwers/afbrekers nog naar een feest moeten vanmiddag beginnen we vroeg met afbreken, zo rond 12.00 uur. Binnen een paar uur zijn alle antennes er weer uit, hebben we een paar honderd meter coaxkabel opgerold, zenders afgekoppeld en klaar gemaakt voor transport, mobiele mast weer gereed voor achter de auto…

JOTA 2012 zit er weer op. Maar er worden nieuwe plannen gesmeed voor volgend jaar. Joris wil wel iets doen met PSK31, een digitale mode waarmee je kunt “chatten” met een laptop aan de zender. We doen het dan met één mast minder, het is teveel moeite om de mobiele mast er speciaal voor te gaan ophalen uit Franeker. We maken een paar draad-dipolen, die we makkelijk in de grote mast kunnen hijsen. En we hebben nog een vast opgestelde knikmast van een meter of 10 hoog. Kunnen we ook wel wat mee.

We drinken nog wat aan de bar, de laatste frikandellen, kroketten en hamburgers worden uitgevent, en rond 15.30 uur vertrek ik naar huis. Het was weer een leuk weekend!

Comments

  1. Hoi Aloys,

    Leuk verhaal, leuke foto’s. Kortom leuke Jota. Het opbouwen van dat grote spul is echt geweldig!

    Groeten Herman / 73 PD1ACK

Speak Your Mind

*