JOTA 2013

Dick PA0DFN bij ons op bezoek én aan het solderen!Na de contest van vorige week is het weer tijd voor de jaarlijkse JOTA. Na een middagje antennes ophangen zitten we nu gezellig binnen in het scoutinggebouw.


Dat antenne ophangen ging niet zonder problemen. Om te beginnen was ik laat, de hele ochtend nog geknutseld aan de camper waar nu een Webasto dieselkachel in gemonteerd zit. Tegen 15.00 uur was ik hier en konden we beginnen met het ophangen van de draadantennes.

Dat ging in eerste instantie voortreffelijk. De dubbele dipool van 2 x 20 meter draad voor de 80meterband plus 2 x 10 meter draad voor de 40meterband hadden we hoog, op ruim 20 meter hoogte en mooi over de boomtoppen heen!

Terwijl we bezig waren met de 20 meter lange eindgevoede draad voor de 40meterband voor zender 2 kwam de andere antenne naar beneden vallen! De hijslijn was geknapt bovenin de mast. De hele zaak hing nu in de boomtoppen waar we de draden met zoveel moeite overheen gekregen hadden. Een uurtje extra werk om de zaak weer voor elkaar te krijgen…

uiteindelijk waren we natuurlijk ruim op tijd klaar. Joris had in de 20meterband zelfs al een paar mooie verbindingen gemaakt: Australië, Indonesië en Brazilië! Niet onverdienstelijk, de richtantenne doet het dus goed.
Verder verloopt alles zoals een normale Jota. Vrijdagavond de opening, zaterdagochtend de welpen en de bevers, zaterdagmiddag workshops voor de oudere scouts waaronder de workshop Radio. Joris neemt die van mij over; ik heb het hele weekend last van mijn stem. Eigenlijk van het ontbreken van die stem… 😉 Daardoor heb ik eigenlijk alleen maar verbindingen gemaakt in telegrafie.

Herman PD1ACK achter de zender.De foto geeft een impressie van onze radioruimte, waar vanuit we de week ervoor hebben meegedaan aan de Scandinavian Activity Contest. Hier is het zaterdagavond, Herman PD1ACK zit achter zijn eigen kortegolfzender, op de achtergrond is Joey bezig met wat knutselen en solderen.

Herman PD1ACK maakte op zondagmorgen nog een paar prachtige verbindingen. Eerst met Australië, het eiland Tasmanië. Over en weer ging dat met zulke goede signalen dat de Australiër opmerkte: ‘het lijkt wel alsof je hier een straat verderop zit!’ Daarna maakte Herman verbinding met Jerry PH9HB/am, Air Mobile. Jerry is captain op een Boeing 737 en was met een vrachtje vakantiegangers onderweg naar Lanzarote.

imageZondagmiddag is het dan weer tijd om op te ruimen. Op de foto de 2 elements HF-beam, die eenmaal gedemonteerd weer mee naar huis gaat in de camper. Dat past mooi allemaal. De Jota 2013, mijn 35e sinds 1979, zit er weer op!

Speak Your Mind

*