Kerst- én radiomarkten…

De receptie van de camping hoog boven het stadje.We gaan een paar dagen naar Valkenburg, Zuid-Limburg, voor een bezoek aan de onderaardse kerstmarkt in de mergelgroeves. Daarna naar Dortmund, voor een radiomarkt. We sluiten af in Veenwouden, zondag vieren onze vrienden Anja haar verjaardag.

Ons plekje op de camping met de Wilhelminatoren op de achtergrond.Woensdag 29 november
Woensdagmiddag tegen 13.00 uur verlaten we Kampen met een volle tank diesel. Op naar Valkenburg aan de Geul, voor de kerstmarkt. De reis verloopt spoedig, ondanks de behoorlijke drukte onderweg.

Zit er écht de kerstman onderin de put?Zo rijden we rond 16.00 uur de stadscamping Den Driesch op, achter de kasteelruine in het hartje van Valkenburg.

Er zit écht iets, onderin de put (en in de mergelgroeve).We wandelen even over de camping en nemen meteen een kijkje in de put bij de receptie. Onderin de put zou je de kerstman kunnen zien!

Die zit daar niet heel zielig in de put, je kijkt rechtstreeks in de onderaardse mergelgroeven. Zowaar, moeilijk te fotograferen, maar het lijkt op de kerstman! 🙂

De straat is vrijgemaakt in afwachting van de optocht.We eten op tijd want om 19.00 uur begint de kerstoptocht, op woensdag en zaterdag, door het centrum van het stadje. Vanaf de camping wandelen we het centrum in, dat is minder dan 10 min.

Valkenburg is werkelijk prachtig aangekleed; het is een feest van lichtjes en versieringen en op alle terrassen zitten mensen. Je komt zo wel opeens in de kerstsfeer, terwijl Sinterklaas nog niet eens zijn verjaardag heeft gevierd! De optocht vond Femma leuker dan ik, veel minderen met lichtjes. Ik vond het een beetje carnavalesk, met van die praalwagens.

Aan de Moezel zouden ze dit de wijnkoningin noemen?  Ook deze lijkt niet écht op de kerstman...  Dit moet 'm zijn, de kerstman!
De straat links komt uit het centrum, rechts bij die 2 kerstbomen is de camping.We lopen ook nog even bij steakrestaurant De Valkenhof binnen en reserveren een tafeltje voor morgenavond. Is dat meteen geregeld, want het is druk in Valkenburg!
Vandaag gereden: 253 km.

Donderdag 30 november
Na het ontbijt wandelen we naar de Fluwelengrot. Die gaat om 10 uur open. Het regent nu wel een beetje, maar in de ‘grotten’ is het droog!

Binnenkomst in de Fluwelengrot.Als eerste dus de Fluwelengrot. Dit blijkt (achteraf) naar ons idee ook de mooiste, hoewel de verschillen niet zo groot zijn. In de Fluwelengrot loop je één lange, doorlopende route naar de uitgang. Je hoeft dus niet terug, je loopt niets twee keer.

Het is donderdag, volgens een verkoper de “slechtste dag  van de week”. Voor ons ideaal, wij houden wel van een rustige markt! Halverwege deze kerstmarkt heeft men een pracht plekje gevonden voor een aantal terrasjes. We gaan voor de koffie met slagroom en een Schrobbelèr, een heerlijk Limburgs likeurtje.

Ook het ondergrondse kerkje maakt deel uit van de route.  Deze kerstman hangt dus onderin de put van de camping!  Een doorkijkje.  Aan de koffie!
Er wordt uiteraard veel kitsch verkocht, veel plastic ook met felle knipperende lichtjes. Chinese import. Met daarnaast van alles en nog wat: ook kleding, wintermutsen, tuin- en andere versiering. Wat opvalt is dat het niet gaat om erg dure dingen: de prijzen zijn eerder laag te noemen, naar mijn idee.

Wanneer we aan het eind van de route weer buiten komen is het gaan sneeuwen! Natte sneeuw weliswaar, en het duurt ook maar even. Een paar honderd meter verder zijn we bij de Gemeentegrot, de grootste en oudste kerstmarkt in Valkenburg. Ook hier gaan we kijken!

Tafereel bij binnenkomst in de Gemeentegrot.  De worstenman: we kochten 2 Franse droge worsten voor een tientje.  Volle terrassen in de Gemeentegrot.  Op weg naar de uitgang.
De Valkenburgse kerstversiering.Zo’n wandeltocht over de kerstmarkt, door de groeve kost je ongeveer anderhalf tot 2 uur. Groeve, want een grot is door de natuur gemaakt en deze gangen zijn door de mens aangelegd. De route door de Gemeentegrot loopt uiteindelijk dood, waarna je dezelfde weg terugloopt naar de uitgang. Onderweg zijn twee lange zijgangen die je vooral niet moet vergeten of overslaan!

In de loop van de middag zijn we terug op de camping, lekker even zitten én achter de laptop. We hebben de tijd tot een uur of zes, dan gaan we naar steakrestaurant de Valkenhof, uit eten. We hebben een tafeltje gereserveerd naast de open haard, lekker met dit winterse weer!
Vandaag gereden: 0 km.

Vrijdag 1 december
Beetje uitslapen, ontbijten, even naar een winkel in Meerssen. Dan richting Dortmund, waar morgen de radiomarkt is in de Westfalenhalle. Kijken of we bij de Westfalenhalle kunnen overnachten.

De route op vrijdag, van Valkenburg naar Dortmund.Rond 12 uur zijn we in Meerssen, van daaruit de snelweg op naar Roermond. Vanaf Roermond via Düsseldorf naar Dortmund. Dat zit niet mee op vrijdagmiddag, we staan een aantal keren in de (langzaam rijdende) file.

Aangekomen bij de Westfalenhalle, iets na tweeën, zien we een grote parkeerplaats die ons niet écht wat lijkt. Er tegenover staat een parkeerwachter, we rijden naar ‘m toe.
“U komt voor de radiobeurs en blijft vannacht ook staan?” “Ja”, beaam ik.
“En u wilt nu gaan opbouwen?” “Huhuh”, mompel ik.
“Dan hier erin, de pijlen volgen, dan komt u op de parkeerplaats voor de exposanten. Het parkeergeld bedraagt € 7,00.”
We betalen, krijgen een kaartje en rijden door naar de parkeerplaats waar de handelaren al staan: de camper Paul van EPS-Antennes, Anjo Antennes, busjes uit Polen, Nederland enz.

Handelaren op een rij, wachten tot ze naar binnen mogen om op te bouwen. Wij staan rechts achteraan, tegen die groenstrook.
We zoeken een plekje langs de groenstrook en maken koffie. Hier blijven we vandaag.
Vandaag gereden: 178 km. Overnachting € 7,00.

Onze overnachtingsplaats.Zaterdag 2 december
Vandaag is de radiomarkt, de opening is om 10.00 uur. Dus tijd genoeg om te ontbijten en digitaal de krant te lezen.

Voor de hal nummer 7 in Dortmund (telefoon-foto).Even voor tienen mag ik er al in, de markt op. Het is een behoorlijke hal met ruim opgezette gangpaden. Ook veel bedrijven, QRP-shop uit Berlijn, Veenstra en EPS-antennes, Duitse winkels bekend van hun webshops. De Bundes Argentur met een peilwagen. En de Darc, de grote Duitse Amateur Radio Club.

Ik heb er 2 uur rondgelopen en gekeken. Interessante markt, ook veel gebruikte apparatuur. Uiteindelijk slechts een paar verloopstekkers gekocht en bij EPS de dualband yagi voor 6m en 4m bekeken. Misschien iets voor in mijn nieuwe mast straks…

In de Westfalenhalle 7.  Bus om storing op te sporen.  In de Westfalenhalle 7.
Terug naar de auto, lunch en daarna een eindje wandelen. Eén geocache gevonden bij het tegenoverliggende voetbalstadion van Dortmund. En één geocache niet gevonden, helaas.

Bij brouwerij DampfE in Essen.We doen nog een paar boodschappen bij een supermarkt in Dortmund en rijden dan door naar Essen waar we ook nog even bij Conrad, de elektronicagigant, willen kijken. Tegen 17.00 uur zijn we bij DampfE, de bierbrouwerij annex restaurant. Lekker uit eten! 🙂
Vandaag gereden: 48 km. Overnachting gratis.

Op de binnenplaats van de oude bierbrouwerij in Borbeck/Essen.Zondag 3 december
Een rustige zondagmorgen, we hebben geen haast en alle tijd. En er ligt zowaar de eerste sneeuw!
In de directe omgeving doen we nog een geocache en zo wordt het 12 uur wanneer we vertrekken. Rond 16.00 uur worden we bij Wietse en Anja in Veenwouden, 276 km verderop, verwacht. 

We nemen een route naar het noorden, door Duitsland, om vervolgens bij Emmen Nederland binnen te komen. Onderweg lassen we nog een lunchpauze in en zo komen we via Beilen, Appelscha  en Drachten exact om vier uur aan bij de familie Smit in Veenwouden. We blijven hier vanavond op de oprit overnachten.
Vandaag gereden 276 km, overnachting gratis.

De volledige gereden route...Maandag 3 december
We ontbijten in de camper. Wietse is al vroeg vertrokken naar het werk en wanneer we klaar zijn nemen we afscheid van Anja. We gaan op huis aan en parkeren de camper rond de middag weer voor de eigen deur.
Weer thuis!
Vandaag gereden: 114 km, totaal 869 km.

Speak Your Mind

*