Kleinere contests

Yaesu FT1000MP Mark VNaast de PACC (zie hieronder) heb ik in februari/maart nog recreatief meegedaan aan een drietal andere wedstrijden: de Amerikaanse ARRL International DX Contest CW (telegrafie), de CQ World-Wide 160-Meter Contest in ssb en volgend weekend de ARRL International DX Contest SSB (telefonie).

Zaterdag 20 februari 2016
morsekey2Van zaterdagmorgen 20 februari t/m zondagavond 21 februari was er de jaarlijkse ARRL International DX Contest CW. Alleen morse-telegrafie dus.
In deze wedstrijd maken Noord-Amerikanen (48 staten plus Canada, Hawaii en Alaska vallen erbuiten) verbindingen met de rest van de wereld. Voor mij een mooie gelegenheid om Amerikaanse staten te verzamelen; per verbinding log je de callsign, een ontvangstrapport plus de afkorting van de staat (bijv. WA voor Washington).
In totaal kwam ik op 170 verbindingen met Amerikanen en Canadezen verspreid over 35 (van de 50) staten en 4 (van de 10) Canadese provincies.

Zaterdag 27 februari 2016
Van zaterdagmorgen 27 februari t/m zondagavond 28 februari de jaarlijkse CQWW 160m SSB Contest. De 160m-band, net boven de Midden-Golf, vereist een grote antenne. Bijvoorbeeld een vertical van 40m hoog… In plaats daarvan gebruik ik een horizontale ‘loop’-antenne (Engels, spreek uit ‘loep’) van 80m lang. Die hangt hier naast het huis door de bomen, op circa 5 meter hoogte. Een soort ‘noodgreep’, ik heb niet anders.
De 160m-band is alleen bruikbaar in de schemering en het duister, dus ‘s ochtends rond 07.30 uur is het alweer afgelopen.  Met de loop maakte ik in een paar uurtjes tijd -met enige moeite- 40 verbindingen met 17 verschillende landen/DXCC’s. Arbo PH0AS en Wilco PA8KW deden mee buiten de stad met een grote antenne, gingen twee hele nachten door en maakten meer dan 250 verbindingen.

Zaterdag 6 maart 2016
Van zaterdagmorgen 5 maart t/m zondagavond 6 maart opnieuw de jaarlijkse ARRL International DX Contest SSB: dezelfde wedstrijd als 2 weken geleden, maar nu in ssb, gewoon spraak in plaats van morse. Ik ga proberen mijn lijstje met 35 Amerikaanse staten verder aan te vullen!

Dutch Amateur Radio Station PA3DAT

Speak Your Mind

*