Meivakantie 2015

Camperplaats Thorn (Noord-Limburg) Een korte vakantie na het (gedeeltelijk) opknappen van de eerste etage. Even weg, een weekje naar Frankrijk! Zon, wijn, mooie dorpjes, dáár hebben we zin in. Gaan we daarna (met Hemelvaart) wel weer verder met “schilderen en sauzen”!

Vrijdag 1 mei 2015
Pas om 15.00 uur ‘s middags vertrokken omdat we thuis eerst nog wat zaken op orde wilden brengen. Na al dat schilderen en sauzen wilde ik mijn bureaus weer gemonteerd op de nieuwe vloerbedekking hebben staan.
Maar goed, dan nog de camper inpakken, diesel tanken, enkele boodschappen doen (waarvan één in Zwolle) en zo wordt het toch weer 16.00 alvorens we de A50 opdraaien richting Apeldoorn.

Tegen 18.00 uur in Helden, langs de oude Napoleonroute in Limburg, hebben we honger en besluiten te gaan snacken. Lekker ongezond, daarna door naar Thorn waar we tegen 19.00 uur aankomen. Verdikke, staat de plek alweer vol. We passen er nog tussen, dus we blijven. Maar er staan uiteindelijk wel 8 campers waar er eigenlijk maar 3 zijn toegestaan…

Ochtendzonnetje in Thorn.Zaterdag 2 mei 2015
De volgende ochtend op tijd op, lekker ontbijten. De buren vertrekken reeds, de eerste al vóór half acht. Na het ontbijt maak ik nog nevenstaande foto waarna we vertrekken richting Maastricht. Gaan we ook nog even een paar boodschappen doen.

Dan door naar Luik en dóór Luik met al die tunneltjes langs de Maas. Achter Luik de hellingen van de Ardennen beklimmen, daar heeft deze camper geen problemen mee. In Luxemburg nog even 45 liter diesel bijtanken (voor € 1,09 in plaats van € 1,29). Toch weer 9 euro’s verdiend! 🙂
Om 14.10 uur rijden we Frankrijk in, Metz, Nancy en dan door naar Epinal, Vesoul en Besancon. Dan is het, met wat zoeken in Besancon, al tegen 18.30 uur wanneer we op de camperplaats aankomen.

Op de camperplaats in Besancon.De camperplaats in Besancon ligt in het centrum, aan de rivier de Doubs. Een kleine parkeerplaats, ingeklemd tussen 18e eeuwse verdedigingswerken. Prima plekje voor € 7,00. Voor ons gratis: de buurman besluit te vertrekken met zijn camper en heeft betaald tot morgenmiddag 12.00 uur. Wij mogen zijn kaartje hebben.

Zondag 3 mei 2015
Uitslaaaapen! 🙂 Dat viel wel mee, rond half acht ben ik opgestaan en om 09.30 uur zijn we vertrokken. Aan het eind van de middag, gisteren, is het gaan regenen. Het heeft de hele nacht doorgeregend, en ook nu is het één grote grijze boel: het regent maar door. Verder naar het zuiden dus!

Via Lons-le-Saunier rijden we richting Grenoble. Zo vermijden we alle tolwegen, hebben we gelezen in het Camperforum, dus dat proberen we nu ook maar eens uit. Onderweg nog boodschappen gedaan bij een supermarkt, geluncht en het is nu half vier: ik zit dit even te typen bij een MacDonald terwijl ik een programma van bijna 100MB download wat ik graag op de laptop wil gebruiken. Het is al klaar, dus verder maar weer!

Onderweg in de Gorges d'Engins.We slaan voor Grenoble rechtsaf naar Sassenage en gaan via de D531, een kleinere weg met wat haarspeldbochten, de Vercors in richting Lans-en-Vercors. Een aardig dorpje, maar we gaan nog een stukje verder tot Villard-de-Lans, daar zou een camperplaats zijn.

Lekker buiten eten!Dat valt niet tegen! Een aardige plek in het groen, op 300m van het centrum van Villard. Keurig aangelegd, een paar picknicksets, gras en bloemen. Het heeft het laatste uur niet meer geregend en alles is droog hier. Zo nu en dan breekt zelfs de zon even door. We gaan “zomers” warm eten: wijn, stokbrood, salade en wat fijne hapjes en koud vlees. Niet verkeerd… 😉

Maandag 4 mei 2015
Tegen acht uur opgestaan, wassen en aankleden, het is nu half negen en ik zit met een kop koffie achter de laptop. Tijd om Femma eens wakker te maken. Het heeft weer geregend, buiten is alles nat dus dat wordt binnen ontbijten.

Uitzicht onderweg tijdens de omleiding.We vertrekken een beetje laat, tegen half 11, maar het is nou eenmaal vakantie. We gaan een prachtige route doen, door de beroemde Gorges de la Bourne: de rotskloven van de rivier de Bourne. Tenminste, dat is de bedoeling. De Franse Verkeer en Waterstaat gooit roet in het eten: de gehele weg is afgesloten wegens onderhoud en we volgen de omleiding over een “moeilijke en gevaarlijke” bergpas, volgens de kaart. Wél met mooie uitzichten onderweg!

Aloys bakt ommeletten voor de lunch.

De afdaling vanaf de Col de Rousset.We lunchen in Vassieux-en-Vercors op de hoogvlakte waar aan het eind van de oorlog vele verzetsmensen door de Duitsers zijn doodgeschoten. Die kwamen in zweefvliegtuigen; de karkassen staan er nog. Vervolgens de Col de Rousset af (foto), slingerend naar beneden als op de Noorse Trolstigen. Binnendoor via Rémuzat (toch nog één gier gezien!) naar Vinsobres.
De foto hieronder: zomaar een dorpje, onderweg in de Drome-Baronnies.

Zomaar een dorpje onderweg...

Nadat we bij de coöperatie in Vinsobres een bib (bag in box) van 10 liter uitstekende Cru Vinsobres scoren, rijden we door naar Domaine Rocheville, een wijnboer met camperplaats net buiten Nyons. Met picknicksets, douche en toilet etc. een goed startpunt voor verdere tochtjes in de omgeving. Hier verblijven we de komende 3 nachten. Overigens: hier in de Drome is het warmer (20+), het is er droog én zonnig. Eindelijk!

Dinsdag 5 mei 2015
De ochtendstond heeft goud in de mond!Om half acht eruit. Eerst even lekker achter de laptop, ontbijten en daarna onder de douche. Vandaag gaan we een tochtje maken door de omgeving. Eerst naar de giga-supermarkt van Leclerc in Valréas, daarna bezoeken wijnboeren in Richerenches, Vacqueyras, Gigondas en Séguret. Aan het eind van de middag zijn we dan hier weer terug, financieel armer maar met een voorraad mooie wijnen voor het komende jaar!

Eh... wat voor nagerechtje zullen we nemen...??Na Valréas komen we in het tempeliers-dorpje Richerenches. De kern van het dorp is een commanderij van de orde ter Tempeliers uit 1136: “De commanderij werd gevestigd in een vierhoek van 74 meter ten noorden, 81 meter ten zuiden, 58 meter ten oosten en 55 meter ten westen omringd door muren en torens. Er zijn woningen, een kapel, een smidse, landbouwgebouwen en werkplaatsen ter plaatse.” Aldus Wikipedia. Een paar foto’s…

De hoofdstraat van Richerenches.    Eén van de ingangen van de middeleeuwse commanderij.    Femma in een middeleeuws gebouw...    De Caveau des Templiers, oftewel: wijn proeven en kopen!

Cuvée EgoïsteNa Richerenches rijden we door naar Vacqueyras. Een wijnboer met slechts 1,5 Ha in een klein wijngebiedje met de naam “Plan de Dieu” heeft een wijn voortgebracht die de “connaisseurs” in Nederland is opgevallen.
Femma in gesprek met de dochter van de wijnboer.In de Volkskrant een verhaaltje erover, en dat je voor amper € 9,00 een meer dan voortreffelijke wijn op tafel zet. Ter plekke bij de (dochter van de) wijnboer kost zo’n fles natuurlijk minder en 2 doosjes (12 flessen) verdwijnen achterin de camper.

Dan door naar Gigondas, een van de duurste wijngebiedjes in deze regio. Je bent dan al gauw € 10 tot € 15 per fles kwijt (minimaal), en we spreken van tevoren af dat we niet meer dan één doosje kopen. We vinden een fles die ons aanstaat en tot onze verrassing krijgen we bij aankoop van 6 flessen een zevende cadeau! Dat drukt de gemiddelde prijs een beetje… 🙂

Zo eindigen we in Séguret, ook een leuk wijndorpje. Weer verdwijnen er enkele dozen achterin de camper en een snelle rekensom leert dat we nu 43 flessen en 15 liter BiB (Bag in Box) hebben. Oftewel 63 flessen, omgerekend. Voorlopig even genoeg, terug naar ons plekje bij Domaine Rocheville.

Het was vandaag de gehele dag zomers en warm (airco aan in de auto) dus we eten én koken buiten. Koud vlees, gebakken aardappelen en een fijne salade van Femma. Tot morgen!

Woensdag 6 mei 2015
Vandaag krijgen we bezoek, en ze blijven slapen ook: Wietse en Anja. Kunnen we morgenochtend samen naar de markt in Nyons. Maar eerst opstaan, ontbijten en naar Nyons voor de laatste boodschappen en een bezoek aan de coöperatie.

We brengen de dag door met Wietse en Anja.Rond 12 uur zijn we terug op het domaine en even later arriveren Wietse en Anja. We hebben een mooi plekje voor ze vrijgehouden, we staan aan weerszijden van de grote picknickset met schaduw van de boom.  Tijd voor koffie en een gezamenlijke boterham!

Bij de Brocante...In de loop van de middag gaan er nog kort op uit, met zijn vieren in één auto, naar een grote “brocante” enkele kilometers verderop. We kijken er op ons gemak rond, maar veel bijzonders is er niet. De prijzen zijn pittig en de aangeboden waren wekken de indruk van een kringloopwinkel.

Met voldoende wijn lijkt alles groter...Terug op het domaine zetten we de wijn(en) en de hapjes op tafel. Daarmee brengen we de rest van de dag door. Wietse en Anja verrassen ons met eendenborst die we braden op onze “buitenkoker”. Heerlijk! Het is half elf ‘s avonds als het toch wat koud begint te worden. We zitten nog een uurtje binnen, bij Wietse en Anja, dan is het tijd om naar bed te gaan.

Donderdag 7 mei 2015
Op tijd op, we willen naar de markt in Nyons. Dat is vlakbij, amper 2km, maar we moeten wel zien dat we daar kunnen parkeren.
Tegen negen uur verlaten we het Domaine Rocheville en we rijden naar de grote parkeerplaats bij de Coöperatie van Nyons. Geen probleem gelukkig, er is nog voldoende ruimte. Dat is in de zomermaanden wel anders wanneer op marktdagen de toestromende toeristen files veroorzaken aan beide kanten van het stadje!

Worsten kopen op de markt.We spreken af om half 11 op een terras voor de koffie en lopen daarna in tweetallen over de grote markt, die is verspreid over verschillende straten en pleintjes. Bij onze “worstenman” komen we Wietse en Anja weer tegen (foto).

Aan de koffie.Het lukt ons om ons boodschappenlijstje met succes af te werken en om half elf komen we gelijktijdig met Wietse en Anja aan bij het terras. Na de koffie nemen we afscheid: zij gaan verder richting Antwerpen, wij eerst een stukje door de Drome naar het oosten, dan omhoog naar Grenoble. Langzaamaan richting huis in ieder geval.

Een plekje in de schaduw voor de lunch...Onderweg in de Drome stoppen we voor de lunch. Het is nog steeds behoorlijk warm en zonnig en we vinden een mooi plekje in de schaduw. Daarna vervolgen we deze route tot we op de Route National naar Grenoble komen. Langs de oostkant van de Vercors rijden we naar het noorden en vanaf Grenoble in noord-westelijke richting naar Bourg-en-Bresse. Hier vinden we ook een rustig plekje om te overnachten, morgen verder.

Vrijdag 8 mei 2015
Een rustige overnachtingsplek.Na het ontbijt gaan we verder langs vrijwel dezelfde route als we gekomen zijn. Bourg-en-Bresse, Lons-le-Saunier, Besancon. Onderweg bij een HyperU (een enorme supermarkt uit de serie U, SuperU en HyperU) doen we wat boodschappen en eten we een boterham. We gaan op ons gemak verder en komen tegen half vijf aan in Epinal, een aardig stadje aan de Moselle.

Aan de Moezel in Epinal.Bij het centrum, een jachthaventje langs een zijarm van de Moezel, is er plek voor 5 campers. We passen er nog precies tussen. Mooi plekje voor € 5,00 incl. electriciteit (wat we niet nodig hebben).
Weer een geocache gevonden!We besluiten voor het eten een wandeling te maken langs een aantal geocaches. We vinden er 5 en zijn tegen half zeven terug bij de auto. Eten maken, morgen verder.

Zaterdag 9 mei 2015
Een ijsje bij de Baraque de Fraiture.Het eind van de reis komt in zicht. Morgen moederdag, dan worden we rond de middag verwacht bij mijn schoonmoeder in Zwolle. Iets na tienen rijden we weg bij de haven in Epinal. Spoedig zitten we weer op de snelweg naar Nancy, Metz en Luxemburg. In Luxemburg, zo’n 200km verderop, gooien we de tank weer vol met goedkope diesel. Verderop, bij Baraque de Fraiture, een korte pauze met een ijsje.

Bij restaurant Braukeller in Kindt.Dan moeten we eens gaan nadenken over een bestemming voor vandaag. De bestemming wordt restaurant Braukeller met camperplaats in het Duitse dorpje Kindt, vlak over de grens bij Venlo. We komen daar via de snelweg naar Aachen en de A61. Dan hoeven we niet door Luik en Maastricht.
De maaltijd is voortreffelijk, het Duitse bier smaakt goed na al die wijn en het is een rustig plekje om te overnachten.

Zondag 10 mei 2015
Het is nu half negen wanneer ik dit zit te typen. Van hieruit is het nog 2 uurtjes rijden naar Zwolle, dus we moeten voor 10 uur vertrekken. Het zit er weer op, maar het was een mooi weekje!

 

Comments

 1. Leo Pelckmans zegt

  Beste Aloys
  Ik heb je mooie verslag gelezen. Knap!
  Maar ik ontdekte iets waar misschien en vergissing in het spel is. Op zondag 4 mei zaten jullie in de Vercors.
  Op dinsdag 6 mei ook in de Vercors. Maar over maandag 5 mei schreef je dat je de Gorges de Doubs wilde doen. Die liggen veel noordelijker, tussen Besançon en het meer van Neuchatel in de Jura. Ik kon de timing niet volgen.

  Vriendelijke groeten, veel fijn reisplezier verder!

  Leo Pelckmans , Pele

 2. Dag Aloys,

  Erg leuk verslag! En allemaal herkenbaar qua reis en departementen Drome/Vaucluse. Erg mooi daar. We zijn er vaak geweest met de caravan en vorig jaar met een tent [samen met mijn dochter] in Vaison La Romaine. Daar is de markt op dinsdag. Mocht je daar nog niet geweest zijn, prachtig stadje met Theatre du Romain en de romeinse opgravingen. Dit jaar hebben we het plan opgepakt een camper te huren en te trekken door Frankrijk en Italië. De voorpret is begonnen en we zijn aan het oriënteren wat we in Frankrijk nog eens zullen bekijken. We hebben er al veel gezien en met een camper wordt het toch anders kamperen.

  • We zijn inderdaad ook enkele keren in Vaison La Romaine geweest. Daar is een heel goed gesorteerd kaaswinkeltje! 🙂
   Het is leuk hoor, met de camper, het zal jullie vast bevallen. Je bent wat vrijer ook in het overnachten, en boodschappen doe je gewoon onderweg, “en route”.

Speak Your Mind

*