Herfst in de Eifel

Het is herfstvakantie. Die begint met een weekend JOTA en een dag of drie werk, onder meer aan de Campersite. Op donderdag echter vertrekken we voor de resterende dagen naar de Eifel.

Het weer lijkt niet slecht; het wordt kouder, maar blijft wel droog is de voorspelling.

donderdag 25 oktober
Het is half een wanneer we de camper hebben ingepakt en klaar zijn om te vertrekken. Bij de Esso gooien we de tank vol en kopen een “broodje supergezond”, heel smakelijk!

Daarna rijden we via Apeldoorn, Nijmegen en Venlo over de A61 Duitsland binnen. Op weg naar Maria Laach, vlak voor de Moezel. Daar is een geologie/Vulkaaneifel informatiecentrum, waar we wat informatie gaan verzamelen.

Met folders en boekjes vertrekken we vervolgens richting Moezel en rijden nog zo’n 50km langs de Moezel richting Brem, waar we bij een wijnboer willen overnachten. Het zonnetje komt er nog een beetje door en het is heerlijk rustig langs de Moezel!

Even over zessen komen we bij Oster Franzen aan, er is nog een mooi plekje voor ons. We melden ons bij de wijnboer, kopen een doosje witte, droge Elbling en betalen de overnachting. Daarna is het tijd voor een warme maaltijd.

We zetten de wijn in de auto, sluiten af en lopen samen het dorp in. Op 700m afstand hebben we een tweetal restaurantjes gespot, bij de eerste (de beste) gaan we naar binnen. Ik kies voor een gepeperde “schweinesteak” en al gauw staan mij de zweetdruppels op het voorhoofd. Pittig! Na de maaltijd wandelen we terug naar de camper, maken vast het bed op en nemen nog een kop koffie. Morgen verder.

vrijdag 26 oktober
De enkele keren dat ik vannacht even wakker was, regende het. En nu, om 8 uur ‘s ochtens, komen er nog steeds buien over. Jammer, maar niets aan te doen. Eerst maar eens ontbijten.

Het is nu elf uur, we zijn langs de Moezel naar Ernst gereden, waar we bij de coöperatie drie doosjes Müller-Thurgau hebben gekocht voor thuis. Met een paar potjes druivengelei, die doet het goed op Franse kaas. Ik heb ook al van alles geproefd, nu maar eens kijken of ik nog kan autorijden…

We vervolgen onze route langs de Moezel tot in Cochem, daar slaan we af richting Mayen. Onderweg gaan we even kijken bij Kloster Martental, daar ligt ook nog een cache. Kunnen we eindelijk weer eens een paar travelbugs of geocoins achterlaten, die we hebben meegenomen uit Zweden en Noorwegen.

Van Mayen rijden we door naar St. Johann, groeve Die Ahl. Dit is een groeve, waar een grote wand te zien is, circa 20-30 meter hoog, met basalt. Hele kleine zuiltjes, maar ook hele grote. Op de parkeerplaats eten we broodjes, die we onderweg bij een bakkertje hebben gekocht.

Daarna verder richting Mendig. Omdat het toch wel steeds blijft regenen en het is hier grauw en grijs, mistig zelfs, besluiten we naar een museum te gaan: de Lava-Dome in Mendig. Interessant modern museum over vulkanisme. De multimedia-voorstelling met vulkaanuitbarstingen was heel mooi gemaakt!

Wanneer we tegen 17.00 uur het museum weer uitkomen, doen we nog gauw een geocache in Mendig. Dan richting Uxheim, Femma wil graag de wandeling naar de Dreimühlen-waterval doen, morgenochtend. Omdat er in Uxheim geen camperplaats is, rijden we door naar Hillesheim. Daar staan we nu, op een plein met de naam Am Viehmarkt. Kost € 4,00, te betalen bij de toeristeninformatie. Maar die is nu gesloten, dus dat kan wachten…

We wandelen het dorp in en kiezen het eerste de beste restaurantje, een Italiaan. Dat wordt pizza, goed voor de afwisseling. Met een mooie salade erbij, en 2 karafjes rode wijn (droge Chianti). Met koffie na ben je voor 3 tientjes klaar, wat wil je nog meer? Op de foto rechts zit ik dit verhaal te typen, vlak voor het eten.
Morgen verder!

zaterdag 27 oktober
Femma heeft slecht geslapen. Het plekje is best aardig, maar achter de camper is een hek, daarachter ligt een soort parkje. Daar staat een soort kleine jeugdsoos, buurthuis? In ieder geval klinkt daar muziek, boem-boem, die ik amper hoor maar waar Femma wakker van ligt. De muziek gaat door tot zeker half vijf in de ochtend. Dan doet Femma de kachel aan (een monotoon gesuis) en trekt een muts over haar oren. En ze slaapt!

Laat opgestaan dus, na 09.00 uur. Het is nu half 11, gewassen en aangekleed, ontbijt achter de kiezen. We gaan zo vertrekken, eerst naar de VVV. Ook is hier in het stadje nog een aardige geocache, die willen we ook nog doen. Daarna de wandeling naar de waterval Dreimühlen. Dus voorlopig weer zat te doen! De zon schijnt, het is iets boven het vriespunt. Wat een verschil met vorig weekend, 24 graden…

We wandelen het stadje in en doen eerst de cache bij de oude stadsmuur. Een kleine, dus we kunnen weer een travelbug en geocoin kwijt. Daarna komen we onderweg een (gratis) geologische tentoonstelling tegen, dus daar maar even naar binnen. We staan uitgebreid te kletsen met de oudere beheerder van dit museumpje, een man met veel kennis van de geologie van de Eifel. Voor we het weten is het twaalf uur, hij gaat sluiten maar ook de VVV is nu dicht…

Dan maar aan de koffie, in een leuk cafeetje. We zitten voor het raam, in de zon. Lekker weer. Dan lopen we door de hoofdstraat terug naar de auto op de Viehmarkt. We maken ons gereed om te vertrekken, richting Dreimühlen.

De parkeerplaats is snel gevonden, mede dankzij de app c:geo, een geocache app op de telefoon die je precies laat zien waar alle geocaches liggen. We doen de wandeling naar de waterval, en wij zijn niet de enigen. Het is redelijk druk, op deze zonnige zaterdagmiddag.

Het volgende excursiepunt is één van de vele bronnetjes, pakweg 10km oostelijk van de waterval. De eeste, Altstrassenbach(?), is een bijzondere. Bij deze bron, in een klein huisje, komt CO2 (kooldioxyde) vrij uit het bronwater. Omdat de bron wat verdiept ligt, blijft er een laagje CO2 hangen, ca. 20cm. Vogels en kleine dieren die hierin terechtkomen gaan dood door gebrek aan zuurstof. Bij de bron zagen we de lijkjes van een merel en een rat…

Daarna nog een paar bronnen bezocht, maar het is inmiddels 17.00 uur geweest. We willen overnachten in Bad Neuenahr, in het Ahrdal, en morgen naar de supergeheime regeringsbunker uit de tijd van de Koude Oorlog. Dat is nog een uur rijden, dus tijd om te gaan.

In Bad Neuenahr vinden we een parkeerplaats om te overnachten, net buiten de middeleeuwse stadsmuur. Tegen 19.00 uur wandelen we het plaatsje in, en vinden een Grieks restaurant wat er gezellig uitziet.
We hebben uitstekend gegeten, het is nu tegen negenen, we gaan terug naar de camper. Tot morgen!

De foto’s tot nu toe:

zondag 28 oktober
We hebben heerlijk geslapen, door de wintertijd zelfs een uurtje langer, maar om half 8 ben ik er toch uit. We willen op tijd bij die regeringsbunker zijn, op zondag zou het best wel eens druk kunnen worden. En we willen ook niet te laat thuis zijn.

Tussen negen en half tien zijn we boven, op de parkeerplaats bij de bunker. Er staan al groepen te wachten, die gaan eerst naar binnen. Officieel begint het om 10.00 uur, maar door de groepen zijn wij ingedeeld bij de eerste “normale” rondleiding om 10.20 uur. Uiteindelijk staan we om 12 uur weer buiten.

Het was interessant. Die enorme atoom-deuren, zowel van beton (tegen temperaturen van dik meer dan 1000 graden!) en staal (tegen de straling). Indrukwekkend allemaal, met een uitstekende rondleiding. Jammer alleen dat van de 17km slechts 200m open is voor publiek, en dat dus “de kamer van de minister-president” eigenlijk een gewone ruimte is, waar men de meubels van de minister-president in heeft gezet. De werkelijke kamer én de regerings-vergaderruimten lagen veel dieper in de berg maar zijn volledig afgebroken en verwijderd…

Tegen half één verlaten we Ahrweiler, en zoeken de snelweg op richting huis. Na een vlotte rit, onderweg nog koffie gemaakt en brood gegeten, staan we om goed 16.00 uur weer thuis voor de deur. De herfstvakantie zit er weer op.

Comments

  1. Dat was een interessante reis, vooral in de bunker, altijd indrukwekkend om te zien!

  2. Indrukwekkend die bunker!
    Mooie foto’s, waar gaat de volgende reis naar toe?

    • Weten we nog niet Ben.
      Alhoewel: aankomend weekend naar Wietse PA3DDJ en Anja in Veenwouden (Friesland). Daar blijven we dan logeren, maar we nemen wel onze eigen “slaapkamer op wielen” mee! 😉

Speak Your Mind

*