Naar de sneeuw

Ons plekje onderaan de piste.Het is voorjaarsvakantie! Een weekje vrij, te beginnen op vandaag, 20 februari. We gaan er even met de camper tussenuit, bestemming zuid-Duitsland en Oostenrijk. En de skies gaan mee…

File...We vertrekken om 14.00 uur, aan het begin van de middag. Niet zo’n goede keuze: tussen Arnhem en Nijmegen files, op de A61 vanaf Venlo Duitsland in meerdere files… Het schiet niet op. We besluiten tegen 18.00 uur te stoppen, onze favoriete wijnboer is nog meer dan 200km, dat gaan we zo niet redden. Tijd om te eten!

Camperplekje in Paffendorf. Niet bijzonder maar rustig en gratis...We rijden naar de camperplaats in Paffendorf, daar zijn we ooit eerder geweest. Er is ruimte voor 8 campers naast het kasteel, maar er staat niemand. We gaan lopend naar Bürgerhof, een eenvoudig ouderwets restaurantje. Morgen verder.
Vandaag gereden: 248km.

Zaterdag 21 februari 2015
Goed geslapen: 22.00 uur erin, half zeven opgestaan. Toch 8,5 uur geslapen. Rustig ontbijten en dan rond 08.00 uur de weg weer op.

File-overzicht: rood staat stil, oranje is langzaam rijdend. Wij gaan binnendoor (de kruisjes) en vermijden zo de files rond Ulm.Dat valt tegen: het is erg druk. Veel gele kentekens, met van die skidozen op dak. En ze hebben allemaal haast, want aan het eind wacht het appartement… File hier, file daar. De berichten op de Duitse radio doen aan een rampdag denken: 10km hier, 20km daar, er komt geen eind aan de lijst. Tot Stuttgart houden we het vol, dan hebben we er genoeg van!

Voorbij Stuttgart gaan we eraf, binnendoor. Naar Metzingen en dan door naar Biberach. Deels langs de Deutsche Fachwerkstrasse, mooi en lekker rustig!

Rustige schone wegen, zonder files!Zo komen we, hoewel later dan gepland, ontspannen in Unterjoch aan. Een pietepeuterig klein wintersportdorpje dicht bij de Oostenrijkse grens met slechts één piste, Am Sonnenhang. En ook maar één sleeplift, € 13,00 voor een hele dag. Waar vind je dat nog? 😉
Morgen maar eens even op ons gemak “in-skiën”…
Vandaag gereden: 602 km.

Naast skiën zijn hier ook veel wandelmogelijkheden.Zondag 22 februari 2015
Het heeft vannacht gesneeuwd en alle ramen, dakluiken etc. zijn er mee bedekt. Toch maar even naar buiten voor een paar foto’s, de witte wereld buiten ziet er mooi en als nieuw uit.
Na het ontbijt zoeken we de skispullen bij elkaar en hijsen ons in de skibroek, de pully’s, helmen, handschoenen, skibril en wat zoal niet meer. Een heel gedoe, dat skiën! 😉


Ons plekje onderaan de piste.   Het beekje dat opzij van en achter de camper langs stroomt.   Het bospad, gezien vanuit dezelfde positie als de foto links.   De weg naar het dorpje Unterjoch, vanwaar we gekomen zijn.
We nemen een dagkaart en skiën van 10.00 tot 15.30 uur. Tussendoor even boterhammen met koffie in de camper, onze eigen koffie is beter dan die van de lifteigenaar… Het gaat goed, het gaat lekker, en niet te vergeten: verse sneeuw! Zo nu en dan probeert de zo’n er doorheen te breken, maar het blijft ook de hele dag zachtjes doorsneeuwen.

Wanneer je uit het liftje komt moet je eerst tot aan de bosrand, in de verte...   Bij de bosrand aangekomen naar links, naar dat liftgebouwtje onderaan de piste.   Femma in de sneeuw.   Tussen de middag even "naar huis" voor de lunch.

Aan het eind van de middag kleden we ons weer om, starten de camper en vertrekken naar Oberstdorf, ca. 30km. Daar staan we nu op de grote camperplaats met toiletten, douches etc. Alles erop en eraan. We gaan lekker uit eten bij de Alte Sennküche. En morgen een dagje shoppen in Oberstdorf.
Vandaag gereden: 34km.

Maandag 23 februari 2015
Op de camperplaats in Oberstdorf. Op de achtergrond de kerktoren in het centrum.De zon schijnt! Jammer eigenlijk, wij maar uitslapen…
Vandaag dus een dagje het ons zo vertrouwde stadje (dorp) in. Aan de wandel, misschien een nieuwe geocache vinden, ergens koffie drinken. Kijken of ze nog een paar sportieve, lichte wandelschoenen voor me hebben. Oberstdorf kent heel veel schoenenwinkels.

Nieuwe schoenen is gelukt, plus nog wat andere zaken. Leuk rondgewandeld in het plaatsje met zijn vele winkels groot en klein. Lekker wat gegeten, koffie gedronken. Rond 15.00 uur waren we terug bij de camper, en sindsdien regent het een beetje. Het miezert, bij 3 tot 4 graden boven nul.

We lopen vanaf de kabelbaan een van de winkelstraten in.   Overal in het centrum kom je (ontdooiende) ijssculpturen tegen. Deze skiër vond ik wel mooi!   Het kerkpleintje, de kerk verstopt zich links achter de dennebomen.   Een van de vele tussenstraatjes tussen de twee grote winkelstraten.

Geeft niets, we zitten lekker warm binnen, de kachel blaast zijn warme lucht. Femma leest, gebruikt haar iPad, maakt koffie. Ik heb de Atas-antenne via het dakluik op de bus geschroefd en maak wat verbindingen in CW (telegrafie, morse dus). Onder meer met Herman PD0HF, in Kampen.
Vandaag gereden: 0km.

Dinsdag 24 februari 2015
Het heeft vannacht nog wat geregend, maar nu is het weer droog. Althans, het sneeuwt een héél klein beetje… Het is wel zwaar bewolkt, helaas.
Eigenlijk hebben we vanaf hier totaal geen plannen. Eerst maar eens lekker douchen, ontbijten en even achter de laptop. De Campersite, het Camperforum, ook dat moet doorgaan.

Wat gaan we doen? Naar het Kleinwalsertal, skiën? Daar kun je rond deze tijd moeilijk de auto parkeren, daar moet je eigenlijk vroeg naar toe. Doorrijden over de Reschenpas naar Tirol? Via de Reschenpas en het Bregenzer Wald naar Faschina, waar collega Gert-Jan Plender aan het skiën is? Of via Landeck naar de Passo di Resa, skiën in Schöneben, noord-Italië? Een mens moet altijd maar kiezen… 🙁

Het wordt het Kleinwalsertal, 15km verderop in Oostenrijk. Maar eerst een mooi stukje rijden, dan naar de camping in Riezlern (Kleinwalsertal) en dan morgen en donderdag skiën op de Parsenn-piste.

Grasgehren, een 16%-steile pas. Als het gaat sneeuwen moeten verplicht de sneeuwkettingen onder. Die zijn we echter vergeten...

Een mooie route, door de bergen richting Hittisau in het Bregenzerwald (Tirol, Oostenrijk). Nog voor Hittisau linksaf via Sibratsgfäll, de L24 terug richting Oberstdorf. We zaten daar op minder dan 40km van Gert-Jan. Die L24 echter werd steeds smaller. Single track road, zogezegd. En toen opeens niet meer geruimd, rijden we op een dikke laag sneeuw… En dan een bord: verboden voor alle verkeer, behalve  vergunninghouders. Geen mogelijkheid tot draaien, links en rechts van de smalle weg een halve meter sneeuw. Dus dan maar een kilometertje achteruit met de camper!

Onderweg, een oud traditioneel hotelletje.   Hier dezelfde 16%-helling weer af als waarover we zijn gekomen!   Pashoogte.   Op de camping. Op de achtergrond de Hubertuslift, onderdeel van de Parsenn.

Uiteindelijk rijden we op dezelfde manier als we gekomen zijn terug naar Oberstdorf en vandaar naar Riezlern. De camping heeft… nog één plekje! Een pracht plekje, goed 100 meter lopen van de drukke winkelstraat van Riezlern (met al zijn Nederlandse toeristen). Een plekje met uitzicht op de Parsennpiste, op loopafstand (foto hierboven, rechts). We zijn al vast even bij “onze” Seppi wezen eten 😉
Vandaag gereden: 97km.

Woensdag 25 februari 2015
Ik ben op tijd op, lekker even onder de douche en daarna ontbijten. Ook nog even een paar foto’s maken. Ik loop wat hoger de berg op en heb een mooi uitzicht op de camping én de wijde omgeving. Op de achtergrond de Parsenn-piste, de Hubertus, Ifen enz. enz,

Mooi uitzicht. Ik moet de zonnepanelen op de bus nog even sneeuwvrij maken...
Vandaag aan we skiën op de Parsenn… Ok, we zijn niet vroeg, maar tegen het eind van de ochtend vertrekken we gepakt en gezakt -te voet- naar de Parsenn-piste. Skischoenen op de rug, skies op de rug, we gaan ervoor!

De skies én de skischoenen op de rug, op naar de piste!   De Parsenn-piste, een oude bekende...   Nog nooit eerder meegemaakt: een snowboardster is schijbaar zó ernstig gevallen (of gebotst) dat men haar gestabiliseerd heeft en met de helikopter komt ophalen...   De reddingshelikopter.
Tegen half vier strijken we vermoeid bij Seppi op het terras neer. Tijd voor koffie met apfelstrudel! Seppi heeft op onze rugtassen met daarin de wandelschoenen gepast. Op het terras trekken we die weer aan, de skischoenen gaan weer in de tas en tegen half vijf lopen we een stukje naar beneden tot aan de… bushalte! Met de gastenpas mogen we gratis mee, twee haltes verder kunnen we voor het straatje van de camping weer uitstappen.
De kerk in het centrum van Riezlern.
Nog een sfeervol plaatje van de kerk van Riezlern. We zijn gaan eten in het naast de camping gelegen Italiaans restaurant. Dat bleek een uitstekende keuze! Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, een aanrader dus. De camping is ons ook erg goed bevallen, we komen hier zeker nog eens terug.
Vandaag gereden: 0km.

Donderdag 26 februari 2015
Vandaag wordt de mooiste dag van de week, volgend de voorspellingen. De nacht was al heel helder: de temperatuur zakte tot -11… Dus vandaag skiën: vroeg op, bed opmaken, douchen, aankleden. Om goed 08.00 uur afrekenen. Dan met de auto naar de Parsenn-piste, een mooie parkeerplek uitzoeken en daar ontbijten. En een dagkaart kopen voor een hele dag skiën!

Aan de onderkant van de Parsenn-piste.   De bovenkant, het bergstation van de Parsenn.   Veel zon-aanbidders in ligstoelen...   Femma wil even een foto van Seppi én Aloys...

Het werd precies zo als voorspeld: fantastisch weer, 9 uur zo’n! Heerlijk rustig skiën tussen 12 en half twee, als iedereen in de horeca verdwijnt. En dan direct ná de middagpause aan de goulashsoep met brood. Aan het eind van de middag nog een koffie met apfelstrudel van Seppi (foto boven, rechts) en dan terugrijden naar het Duitse plaatsje Fischen waar een mooi camperplekje is in de natuur.

We maken eten en zitten daarna lekker rozig van zo’n dagje buiten, met de iPadjes en een glaasje wijn bij “de kachel”. Voor aankomende nacht is -14 voorspeld: laat maar komen! 🙂
Vandaag gereden: 15km.

Vrijdag 27 februari 2015
De ingang van "Hupperts Gud Stubb" (geen idee wat dat betekent...)We vertrekken op tijd uit Fischen naar Mannheim, voor een kort bezoek aan de megamarkt van Conrad Elektronica. In tegenstelling tot gisteren is het zwaarbewolkt, sneeuw langs de Alpenrand, regen naarmate we noordelijker komen. Op de weg is het druk, maar nog weinig Nederlanders. De grote uitstroom komt morgen…

Aan de varkensfiletjes "winzer art": met spekjes en kaas overbakken...Bij Conrad doen we wat leuke boodschapjes (o.m. een elektronische min/max-thermometer), daarna rijden we door naar de familie Huppert in Gundersheim. Een avondje “strauswirtschaft” (wijnboeren-restaurantje) met een overnachting in de bijbehorende wijngaard. We hebben er heerlijk gegeten én een flesje wijn soldaat gemaakt 😉
Vandaag gereden: 400km.

Zaterdag 28 februari 2015
De laatste loodjes… Aan het eind van de morgen, tussen Worms en Keulen, tel ik 100 mij passerende auto’s op de snelweg: 52 hebben een Duits kenteken, 48 zijn Nederlanders! Voorbij Keulen, op de A61 richting Venlo, doe ik het nog eens: nu zijn er 33 Duitsers tegenover 67 Nederlanders!!

Wij rijden op ons gemak naar Kampen (422km) waar we rond 16.00 uur aankomen. Camper uitpakken, onder de douche en schone kleren aan, snel een hapje eten en dan naar Zwolle, de verjaardag vieren van (schoon)moeder Kuiper. Alweer 79, een respectabele leeftijd! Voor mij de 40e keer dat ik op haar verjaardag kom! 🙂

Comments

  1. Henri PA2HH zegt

    Hoi Aloys,

    Leuk je gesproken te hebben via DB0ZD. Wij zijn vanmiddag ook weer thuis gekomen.

    73, Henri

Speak Your Mind

*