Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek

Even zitten... Zwaar werk, veel wijnen proeven!Dit weekend staan we met nog zo’n 50 campers op camping De Oude Molen in Groesbeek om de jaarlijkse Nationale Wijnfeesten mee te maken. Een weekend, georganiseerd vanuit het Camperforum met een grote opkomst als resultaat!

Vrijdagmiddag rond een een uur of vier rijden we de camping op. Een viersterrencamping met een aanbieding van een tientje per overnachting en gratis WiFi, voorwaar geen slecht aanbod. We zijn niet de eersten van de groep, die waren er al een dag eerder, maar er staan er al aardig wat! We vinden een mooi plekje, dichtbij het sanitairgebouw.

Een mooi plekje, achter het welkomstbord van Rob, de organisator.

Vanwege de vele vragen (“en waar is die hengel nou?”) meteen maar even de zendantenne achterop de bus aangebracht. Vervolgens trekt er gedurende bijna 2 uur een stoet van ouwe bekenden langs waar we allemaal even mee moeten bijpraten. Met de laatsten, Jan en Simonne, gaan we een wijntje drinken en wat eten.

Zaterdag 27 september
Op tijd op, ik tenminste. Om half acht ben ik de eerste van het veld die onder de douche gaat. Om 08.00 uur zit ik even achter de zender, maar ik hoor niet veel bijzonders: ik maak verbinding met een paar Russen rond Moskou en een Turks station bij Izmir. Ik hoor een Spanjaard in gesprek met Australië, maar ik hoor alleen de Spanjaard. Dat wordt dus niets. Dan maar ontbijten, Femma is nu ook wakker.

De wijnkoningin met haar prinsessen...  Wijn (en dames) uit Azerbeidzjan...

Vandaag een prachtige dag. Het duurt even voor de ochtendmist is opgetrokken, maar dan breekt ook de zo’n door. Om 13.00 uur beginnen de wijnfeest-activiteiten en fietsen we naar beneden, richting het centrum.

In het centrum is van alles te beleven. Het centrale marktplein staat vol met tent-achtige kramen met wijn en koude en warme hapjes. Voor € 10 kopen we een “vrienden-pakket” mét wijnglas waarmee we 200 soorten wijn kunnen gaan proeven! Letterlijk uit de hele wereld. Per keer moet er dan nog wel € 1,00 worden betaald.

Daarnaast is er de mogelijkheid om gratis naar 3 van de 5 of 6 wijngaarden gebracht te worden die zich om Groesbeek heen bevinden. Ter plekke krijg je dan uitleg, rondleiding en proeven. Dat hebben we al veel vaker meegemaakt, dus wij kiezen voor een terrasje. Na al dat wijnproeven lust ik nu wel een fijne kop koffie!

Rond 17.00 uur zijn we terug bij de auto, na een stevige klim op de fiets. Na allerlei hapjes hebben we geen honger meer. Ik hoef niets, Femma bakt een uitsmijter voor zichzelf.

groesbeek

Tegen de tijd dat het koud en nat wordt en iedereen naar binnen is, zet ik nog even de zender aan. Weer een Rus, een Spanjaard, maar ook Georgië, de Lofoten in Noord-Noorwegen en als toetje een expeditieteam van 4 Noorse radioamateurs op het eiland Svalbard, halverwege Noorwegen en de Noordpool!

Zondag 28 september 2014
Tegen 8 uur op en onder de douche. Half negen ontbijt. En dan eerst maar even dit weblog bijwerken.
We blijven nog gezellig tot laat in de middag op de camping (morgen toch vrij). Onderweg naar huis snacken we nog wat in één van die heuvelachtige dorpjes rond Groesbeek en zo zijn we rond 19.00 uur weer thuis.

Speak Your Mind

*