Oud en Nieuw 2015

Even een boterhammetje eten onderweg, bij een geocache annex spoorweg-monument.Net als de afgelopen 2 jaren gaan we er rond de jaarwisseling nog een paar dagen tussenuit met de camper. Eerst naar Goch voor de jaarwisseling, misschien op nieuwjaarsdag nog ergens anders heen.
Verschil met vorig jaar: we nemen de fietsen mee.

Dinsdag 29 december 2015
Op de camperplaats in Goch, woensdagochtend.Na een afspraak aan het eind van de middag vertrekken we tegen half zes uit Kampen met bestemming Goch, net over de Duitse grens zuidelijk van Nijmegen. Rond 19.00 uur rijden we het stadje binnen en gaan eerst even langs de Aldi voor het opwaarderen van onze Duitse internet-sim. Dan hebben we in ieder geval internet in Duitsland: slechts € 1,99 per dag voor 1GB dataverkeer en een snelle verbinding!
We installeren ons op een aardig plekje.
Vandaag gereden: 130km.

Woensdag 30 december 2015
Beetje uitslapen, wat lezen, ontbijten. Tegen 11 uur pakken we de fiets en gaan in de richting van de eerste geocache: een nieuwe, pas gisteren op internet geplaatst en nog door niemand gevonden! Met een beetje geluk zijn we de eerste, de FTF (First to Find).

De eerste cache, in niet zo'n bijzondere omgeving, zat tussen het grote bord links. Femma komt net terug met een paar boodschapjes.Aangekomen bij de geocache, op een groot parkeerterrein van een nieuwe supermarkt, eerst maar eens goed zoeken. We vinden niets, hij is lastiger dan we dachten… Dan maar eerst even een paar boodschappen doen, een lekker broodje kopen en een kop koffie drinken.
Aan het werk voor de tweede poging. Het zit nog niet mee, maar net als we het willen opgeven vind ik hem! Helemaal nieuw, een nog maagdelijk logboekje. Daarin prijken nu dus onze namen, als eerste.

Nu in de richting van het bos, de tweede geocache. Een nano’tje, een cachehouder zo klein als het topje van je pink. Magnetisch, toch snel gevonden aan een oude lichtmast. Het bos in, op zoek naar de Grillhutte voor cache nummer 3. Een nep-electriciteitsdoosje aan de buitenkant van de hut. Beetje hoog, je moet eerst 2 schroeven losdraaien. Gelukkig heeft Femma een multitool mét schroevedraaier in de handtas.

Het spoorwegmonumentje. Hier zijn we wel een uur kwijtgeraakt met zoeken...De vierde geocache is bij een spoorweg-monument. We gaan er ook even bij zitten om een boterhammetje te eten. We zoeken ons een ongeluk, dit kost ons zeker een uur. Volgens de logjes op internet is ie “geniaal verstopt”. Wanneer we besluiten het op te geven en verder te gaan zie ik ‘m: we waren er vlakbij, hij zat op 40cm van het stuur van Femma’s geparkeerde fiets…

De grafheuvel waar we de cache vonden tussen de wortels van een oude boom.Nummer 5 is wat dieper in het bos, bij een 2500 jaar oude grafheuvel. Een steile bult met veel oude, dikke bomen erop. Tussen de wortels vinden we onze vijfde geocache. Het is inmiddels 3 uur, we besluiten de route te wijzigen zodat we nog een zesde en laatste geocache kunnen doen op weg naar de camperplaats. Deze laatste snel en makkelijk gevonden bij een eeuwenoude boom, onder een bankje.

Tegen 18.00 uur gaan we naar een nabijgelegen restaurantje, even gezellig uit eten. De rest van de avond zijn we “thuis”, in de camper. Onder meer om dit verhaaltje te typen.

Donderdag 31 december 2015
De start van de multi-cache in het Stadspark van Goch. Mooi weer, zon!Na het ontbijt vertrekken we op de fiets richting binnenstad voor een multi-cache, een 3km lange wandeling waarbij je onderweg wat puzzeltjes moet oplossen. Deze cache begint in het Stadtspark. daar vinden we punt 1. Om een idee te geven: ‘Met de hoeveelste letter uit het alfabet begint de achternaam van de landschapsarchitect die dit park ontwierp?’ Op het monumentje staat de naam Braun, een b dus en dat is letter 2.

Nu snel -even tussendoor- een gewone cache die hier vlakbij moet liggen, ook in het park. Een lastige, prachtig verstopt, blij dat we die maar weer gevonden hebben! Op naar punt 2 van de multicache. Deze speurtocht voert ons langs een eeuwenoude kerk, een prachtig patriciërshuis, een voormalige watermolen enz.

De oude watermolen, stilgelegd in 1936. Zou toch nog mooi stroom op kunnen wekken?Na punt 7 (van de 9) zijn we vlakbij de bakker/conditorei met zijn fijne koffie en overheerlijke broodjes, dus eerst maar even een “lunch-break”! Het kan nog net, om 14.00 uur gaan de laatste winkels dicht.
Tot slot punt 7 en 8, dan hebben we de coördinaten van de cache compleet en kunnen we ‘m eindelijk gaan zoeken én vinden: bij de oude stadsmuur van Goch. Het begint te schemeren, we gaan ‘naar huis’.

In de camper krijgen we deze middag nog bezoek van Dennis, zijn vriendin Monique is actief in het Camperforum als “Boronco”. Ze hebben dezelfde bus als wij, zelfde kleur. Dennis is ‘m nog aan het inbouwen.
Oudejaarsavond, Femma bij de vuurschaal.We eten, net als vorig jaar, van thuis meegebrachte stamppot boerenkool en brengen de avond lezend en internettend door. We zijn nog wel even bij het Duitse bierdrinken wezen kijken, even warmen aan de enorme vuurschaal met een kampvuurtje…

Vrijdag 1 januari 2016
Bij deze ingang van de oude Engelse luchtmachtbasis vonden we de eerste geocache van vandaag.We laten de fietsen achter in Goch en gaan tegen de middag richting Weeze voor wat geocaches rond het voormalige Engelse vliegveld. Er is lastig bij te komen, veel wegen rond het vliegveld zijn voor auto’s verboden. We vinden er toch nog 4, wat ons totaal brengt op 1200 gevonden geocaches (sinds herfst 2007).

Weeze is nu bekend vanwege goedkope vliegreizen van Ryanair en Transavia. Er komen en gaan ca. 10 tot 15 vliegtuigen per dag. Tot 1999 was het een Engelse luchtmachtbasis, daarna stond het een aantal jaren leeg. Je vindt er nog hele wijkjes met leegstaande woningen en veel leegstaande gebouwen uit de tijd van de Engelsen. Beetje luguber…

Leegstaande gebouwen sinds eind jaren '90 het Engelse leger deze basis verliet...   In het leegstaande loods rechts achter de auto vonden we een geocache!   Leegstaande gebouwen sinds eind jaren '90 het Engelse leger deze basis verliet...
Tegen vier uur zijn we terug op de camperplaats in Goch. Tijd voor een glaasje wijn! 🙂
Vandaag gereden: 51km.

Zaterdag 2 januari 2016
Een beetje op tijd op, dan gaan we ná het ontbijt vertrekken uit Goch. Eindbestemming: de Dampf Bierbrauerei in Essen, ca. 80km verderop. Daar willen we overnachten op de binnenplaats en vanavond heerlijk uit eten in de Bierbrauerei (www.dampfe.de).

Op het marktplein in Kettwig.Rond 11.00 uur rijden we Goch uit. We rijden door naar het Ruhrdal, naar het oude stadje Kettwig met een mooi middeleeuws centrum. We vinden een parkeerplaatsje op het marktplein en eten eerst even een boterham. Vervolgens pakken we de fietsen, het is tegen twee uur dus de winkels zijn toch al dicht.
We fietsen door mooie oude straatjes in de Altstadt. Met de fiets vinden we toch nog 4 geocaches en tegen half vijf zijn we terug bij de auto. We rijden door naar Essen.

De altstadt (het historisch centrum) van het stadje Kettwig.   De altstadt (het historisch centrum) van het stadje Kettwig.   De altstadt (het historisch centrum) van het stadje Kettwig.

Tijd om wat lekkers uit te zoeken!Het restaurant in de oude bierbrouwerij is geopend, dat hadden we al opgezocht op internet. Tegen zes uur gaan we er naar binnen, we hebben wel honger! We nemen beiden een “pannetjes”-gerecht, het eten is er uitstekend. Van de tap is nu het Winterbock populair, daar drinken we er een paar van.
De laatste avond al weer, zo’n weekje (5 dagen) is zo maar weer voorbij…

Zondag 3 januari 2016
Op tijd op, ontbijten en dan naar Zwolle waar we om 12.00 uur worden verwacht bij Femma’s ouders op de “nieuwjaarsborrel”…

Comments

 1. Wil De Jongh zegt

  Wat leuk dat geocachen, van deze kant een goede jaarwisseling en vooral een gezond 2016.

  Wil en Vera /Ens

 2. Wil De Jongh zegt

  Ehhh, 3 januari 2017???
  Sla je een jaartje over, even een jaartje er tussen uit? Haha…

 3. Leuke verslaggeving. Ik constateer een kleine vergissing op 30 december 2016.
  Het stukje wat begint met:”nummer 5″ klopt niet volgens mij. Ergens noem je hem de vierde.

  Ik zie ook dat je foto’s op het forum plaatst vanuit de site femma.nl. Hoe doe je dat precies.

  • Hoi Fred, je bedoelt natuurlijk 30 december 2015 😉
   Inderdaad een fout, moest vijfde zijn. Ik heb het meteen veranderd, net als die 2 letters o in 25oo, dat moeten natuurlijk nullen zijn: 2500.
   Zo’n foto wordt groot als je erop klikt. Maar als je erop klikt met de rechter muisknop dan kun je de koppeling (naar de grote foto) openen in een nieuw tabblad. Daar staat dan alléén de foto, met zijn complete adres in de bovenbalk (URL). Dat adres kopieer ik en plak ik in het forum tussen [img] en [/img].

Speak Your Mind

*