Oud en Nieuw 2017; naar de sneeuw!

Bij een stukje van de oude stadsmuur in Goch.Net als de afgelopen jaren gaan we met Oud en Nieuw naar Duitsland. Alleen hebben we nu meer tijd! Daarom eerst naar Goch, op Nieuwjaarsdag verder richting Zuid-Duitsland en daarna Oostenrijk. Zondag 14 januari zijn we (waarschijnlijk) weer thuis.

Vrijdag 29 december 2017
Vandaag op ons gemak de camper ingepakt en wat opgeruimd thuis. Het is uiteindelijk 16.15 uur wanneer we Kampen uitrijden. Het is een rustige spits, deze laatste vrijdagmiddag van het jaar. Aankomst op de camperplaats in Goch om 18.00 uur. Donker en nat, meteen maar de kachel aan!
Vandaag gereden: 141 km, totaal 141 km. Overnachting € 5,00.

Zaterdag 30 december 2017
Heerlijk uitgeslapen, aan het eind van de ochtend gaan we lopend het stadje in voor een paar boodschappen. We kijken in een paar winkels en drinken koffie bij bakkerij Reffeling, een druk bezocht etablissement.
Mooi plekje aan de buitenkant van het veld...Na de koffie wandelen we naar een nabijgelegen supermarkt voor de laatste levensmiddelen van dit jaar. Dan terug naar de camperplaats, waar we tal van oude bekenden van het Camperforum tegenkomen!

We staan (eindelijk) ook eens een keer aan het eind van een rij: vrij uitzicht op groen en het riviertje. Die plekken zijn meestal als eerste bezet.

Aan het eind van de middag gaan we een hapje eten bij ‘Heidestübchen’, een populair schnitzelrestaurantje hier om de hoek. Verder hebben we snel internet ‘aan boord’ en we hebben van alles te lezen meegenomen, dus we hoeven ons niet te vervelen… 🙂
Vandaag gereden: 0 km, totaal 141 km. Overnachting € 5,00.

Zondag 31 december 2017
Veel regen, afgelopen nacht, en het waait nog steeds. Uitslapen dus, pas om 09.00 uur zijn we opgestaan. In de loop van de ochtend klaart het wat op, zelfs de zon breekt (heel eventjes) door.

De brug bij de camperplaats: rechts achter de bomen staan de campers.Tegen twaalven trekken we de wandelschoenen aan. We hebben een serie geocaches gevonden op internet, 5 stuks op loopafstand, die gaan we zoeken (en vinden uiteraard!)

Het wordt een aardige wandeling, deels door het stadje, deels door de buitenwijken. We vinden ze alle vijf en zijn tegen drieën terug bij de auto. Weinig foto’s gemaakt tot nu toe, daarom nog eentje vanaf de brug bij de camperplaats: rechts achter de bomen staan de campers.

Het vuur, de kerstboom en het 'kroegje' op de camperplaats.Oudejaarsavond: voor vandaag staat er stamppot met konijn op het menu, thuis klaargemaakt. En misschien gaan we nog TV kijken (op de laptop), er staat nog de wereld aan films en series op een portable harddiskje. Komen we eigenlijk nooit aan toe in de camper, TV kijken… 🙂
Vandaag gereden: 0 km, totaal 141 km. Overnachting € 5,00.

Maandag 1 januari 2018
Vandaag gaan we verder, naar het zuiden. We staan tegen negen uur op en zijn nog redelijk snel klaar; om kwart voor 11 rijden we de camperplaats af met lege toilettank én volle watertanks. We kunnen er weer even tegen.

Lunchpauze langs de snelweg. Het is niet druk, alle vrachtauto's staan nog stil.Het is zowaar mooi zonnig weer, niet koud en met een blauwe lucht! De route gaat via Köln, Bonn richting Koblenz. We passeren Bad Neuenahr/Ahrweiler, het Ahrdal en steken bij Koblenz de Moezel over. Onderweg pauzeren we voor koffie met een hapje op een parkeerplaats langs de snelweg.

Omdat we niet vanavond in het donker in Oberstdorf willen aankomen, na pakweg 700km, hakken we de route in tweeën. We doen een overnachting in de Pfalz, langs de Deutsche Weinstrasse. Bekend terrein, maar we kiezen in het dorp St. Martin voor een ons onbekende camperplaats: Hotel Consulat des Weins, aan de rand van het dorp.

Overnachtingsplek tegenover het hotel. De picknickset biedt plaats aan 14 tot 16 personen...Op de parkeerplaats in het groen, tegenover het hotel, mag worden overnacht met de camper. Een mooi rustig plekje. Melden bij de receptie in het hotel…
En zo wandelen we de wijnkelder binnen, onder het hotel. Een prachtige ruimte waar vele wijnen, rood en wit, staan uitgestald.

De overnachting met de camper blijkt slechts € 2,00 te kosten en we worden uitgenodigd wijn te proeven, eigen aanbouw. Dat wil zeggen: er staat een koeling vol wit, er staan talloze flessen rood, er liggen prijslijsten, er staan wijnglazen, zoute stengels en brood met Schmalz. Bedien jezelf, de vriendelijke jongeman vertrekt weer naar boven, hij komt straks wel terug!

De wijnen op de kaart, variërend in prijs van 1 liter voor € 4,10 tot flesjes van € 12,50, zijn genummerd. De flessen witte wijn in de koeling hebben hetzelfde nummer om de hals. Dat werd dus een leuke proeverij, zo op eigen houtje. Zoiets hebben wij nog niet eerder meegemaakt!

De entree van de wijnkelder, zichtbaar vanaf de camper (andere foto).  Femma aan het proeven, achter haar de koeling met witte wijnen.  De duurdere rode wijnen, flessen met een soort tapje eronder. Zelfbediening!
Fles Müller-Thurgau.Uiteindelijk vertrekken we met twee flessen witte wijn; een fles Silvaner en een Müller-Thurgau. Misschien dat we morgenochtend nog even de rode wijnen gaan proeven… 😉

Tijd om eten te koken, wijntje erbij. Morgen verder!
Vandaag gereden: 386 km, totaal 527 km. Overnachting € 2,00 (+ € 9,40 wijn).

Dinsdag 2 januari 2018
Verder richting Oberstdorf! We zijn vroeg gaan slapen, dus ook vroeg weer op. We doen wandelend een geocache, maar die kunnen we niet vinden. Ondertussen is het steeds harder gaan regenen, dus gauw terug naar de auto!

Om 10.00 uur vertrekken we bij het hotel en zoeken de snelweg weer op richting Karlsruhe. Dan linksaf, omhoog naar Stuttgart, het Zwarte Woud in. Deze snelweg is al aardig verbeterd, maar er zitten nog een paar flessenhalzen in met langzaamrijdende files. Bij Ulm rijden we, voor het eerst, fout! Niet binnendoor, een stukje door de stad, maar ruim er omheen. Nou ja, gaat net zo snel, wat maakt het uit…

De V-Markt, een supermarkt waar we al jaren komen...Rond 15.00 uur komen we aan in Oberstdorf en gaan we eerst inkopen doen bij de V-Markt. Onderweg hadden we zon, blauwe luchten, zware buien en nu valt er wat natte sneeuw. En alles is hier wit, zoals het hoort in de winter, dat wel!

Na een (uitgebreid) bezoek aan de supermarkt rijden we even door Oberstdorf. We nemen een kijkje bij de camperplaats nabij het centrum. Staat nog mooi vol, maar er zijn een paar lege plekjes. Wij hebben echter gekozen voor een camperplaats in de natuur, bij het dorpje Fischen. Dat is een paar kilometer ten noorden van Oberstdorf.

Op de camperplaats in Fischen, midden in de natuur aan een beekje.Morgen gaan we voorbij Oberstdorf het Oostenrijkse Kleinwalsertal in, naar het plaatsje Riezlern. Daar hebben we een plekje op de camping besproken, op slechts 100m lopen van de winkelstraat.
Van de Weinstrasse naar Oberstdorf.In Riezlern blijven we een paar dagen, daarna gaan we naar de camperplaats in Oberstdorf. Helaas komt er slecht weer aan, de komende dagen, storm!
Vandaag gereden: 364 km, totaal 891 km. Overnachting € 15,00.

Woensdag 3 januari 2018
Ontbijt maken.Vandaag zijn we vroeg wakker. De trein die vanuit Oberstdorf via Sonthofen naar Ulm rijdt heeft de eigenschap op dit gedeelte van het traject luid te toeteren. Om 10 voor 6 dus de eerste trein…

Het was niet koud vannacht, de kachel stond zelfs uit. Op de foto ben ik bezig met het ochtendritueel: ontbijt maken. Knäckebröd met belegen kaas, met oude kaas, met hagelslag en jam. Gekookt eitje erbij, hete koffie, vaste prik!

We gaan ook nog even aan de wandel, langs de rivier naar de oude watermolen. Geen geocache deze keer; die is er wel, bij de oude watermolen. Maar die hebben we al gevonden, jaren geleden. Overigens is het nat en glibberig; het heeft vrijwel de hele nacht geregend.

Het 14km-traject naar Oostenrijik van vandaag...Via Oberstdorf rijden we naar het Oostenrijkse Kleinwalsertal, via Oberstdorf. Het is slechts 14km, naar de camping in Riezlern. Daar hebben we gereserveerd, voor de komende 2 dagen. Vrijdag verkassen we dan naar de camperplaats in Oberstdorf.

Ons plekje op de camping is eigenlijk een dubbele P-plaats, maar dat vinden we prima. Het ligt bovenaan een stukje steile helling, op 100m lopen van de hoofd winkelstraat. En dan ingeklemd tussen enkele skipistes, dat maakt deze -verder uitstekende- camping Haller zo leuk!

Het steile weggetje tussen camping en dorp. De VW-camper onderaan werd even later met een tractor de gladde helling opgetrokken!  Ons dubbele plekje met "afgeschermde tuin" ;-) Op de achtergrond de verlichte kerktoren in de hoofdstraat.  Ons uitzicht naar boven toe. Rechts de receptie en uitstekend sanitair, mooi dichtbij.
Over het weer: vandaag was de zware storm in Nederland. Hier niet veel anders: temperaturen boven nul, stormbuien met stromende regen, later heftige sneeuwval. Hagel, onweer met flinke rukwinden: de camper schudde heftig heen en weer!

‘s Middags toen het een uurtje (bijna) droog was nog even de winkelstraat ingelopen voor een paar boodschappen. Riezlern is een heel leuk wintersportplaatsje!
Morgen nog een slecht-weer-dag, helaas. Gaan we wel aan de wandel, ergens koffie drinken, eten bij onze ‘oude vriend’ Seppi, de kelner van restaurant Jochum onderaan de Parsennpiste.
Vandaag gereden: 14 km, totaal 905 km. Overnachting € 37,60.

Donderdag 4 januari 2018
Er is vannacht een flinke bult sneeuw gevallen! Voor 7 uur hoorden we al enkele explosies in de verte, bedoeld om lawine’s te voorkomen. We hebben heerlijk geslapen, én heerlijk gedoucht. Nu eerst ontbijten. Buiten is het 3 graden boven nul en… het regent.

Donderdagochtend in Riezlern: +3 en het regent...

Kerstboom en kerktoren van Riezlern.En het bleef regenen. De hele dag, én hard! Dat werd dus een dagje lezen, beetje internetten, van die dingen. Bij de snorrende kachel, dat dan weer wel… Nog nooit zagen wij zóveel regen, en zó langdurig, op een wintervakantie. Volgens de weer-app 66mm, dat valt er in Nederland nog niet in een maand!

Tegen het eind van de middag gaan we lopend, met de paraplu’s, in de richting van Jochem. Het restaurantje met Seppi. Een heerlijke maaltijd, maar Seppi is anderhalf jaar geleden met vervroegd pensioen gegaan, horen we van de eigenaresse. Longproblemen, hij had zuurstof nodig, maar nu schijnt het goed met hem te gaan…

Onderweg terug naar de camping. Het felle licht is van een bus, maar die gaat de andere kant op...In de nog steeds stromende regen lopen we terug naar de camping. Onderweg nog een foto’tje met de telefoon, we hebben de camera ‘thuis’ (in de camper) gelaten.
In de camper lekker de kachel weer wat hoger, water op voor de koffie, een chocolaatje en een klein glaasje whisky erbij, we hebben het zo slecht nog niet! 🙂
Vandaag gereden: 0 km, totaal 905 km. Overnachting € 37,60.

Na regen komt zonneschijn, eindelijk!Vrijdag 5 januari 2018
Zon, blauwe lucht, de wolken zijn foetsie! Oké, we staan nog in de schaduw, maar dat is een kwestie van tijd. We gaan nog eens douchen, opruimen, water tanken, toilet legen, ontbijten, afrekenen enz. Allemaal van die dingen die (zo nu en dan) moeten gebeuren voor vertrek.

Op de camperplaats in Oberstdorf.Van Riezlern rijden we door het Kleinwalsertal Oostenrijk weer uit en Duitsland weer in. Eerst even langs de camperplaats, vast een aardige plek reserveren: ons trapje en de wielblokken achterlaten. Dan door naar de supermarkt voor wat boodschappen. Rond 12 uur zijn we terug op de camperplaats, een snelle lunch en dan ‘de stad in’!

Later in de middag zijn we terug, moegewandeld. Het is bewolkt, maar nog steeds prima weer. En helemaal niet koud, met 8 graden Celsius. Morgen zal het nóg zonniger worden, is de voorspelling.
Vandaag gereden: 21 km, totaal 926 km. Overnachting € 17,20.

Wandelen, de berg weer af, terug naar Oberstdorf onderin het dal.Zaterdag 6 januari 2018
Fantastisch weer vandaag, de hele dag! Blauwe lucht, veel zon en een temperatuur van enkele graden bóven nul. Tegen 11 uur zijn we het stadje ingelopen, richting station. Daar hebben we de bus naar de Söllereck genomen, het skigebied waar we ooit onze eerste lessen namen.

Oberstdorf is een bijzonder plaatsje. Het is toeristisch, heeft meerdere winkelstraten en straatjes, en redelijk veel horeca. Maar het bijzondere, in de straten: oude en nieuwe gebouwen staan door elkaar, voornamelijk vrijstaand. En je vindt er, zelfs in het centrum, nog boerderijen met stallen waar in dit jaargetijde de koeien op stal staan!

Oude boerderijen en stallen, zelfs in de hoofd winkelstraat!  Eén van de winkelstraten.  Oudere appartementen aan de rand van het centrum.
Bij het station aangekomen moeten we een kwartiertje wachten op de bus, dan kunnen we vertrekken naar de Söllereck, het skigebied. We hadden even een terrasje willen pakken, maar het is er zó druk dat we meteen maar aan de wandeling beginnen…

Even wachten op de bus...  Bij aankomst in het skigebied met de lopende band de heuvel op.  Stampvolle terrassen tussen de middag!

Het lastigste stuk van de wandeling komt meteen; de officiële wandeling kruist de skipiste én de sleeplift. En het is behoorlijk glad op de skipiste! Maar we bereiken zonder brokken de overkant, waar we in het bos verdwijnen.

We zijn de pistes zonder kleerscheuren overgestoken! ;-)  Langs de bosrand even genieten van het uitzicht over de pistes!  De wandeling gaat verder door het bos.
Aan de traditionele wandeling!Het is, vooral met dit schitterende weer, een prachtige wandeling. We doen ‘m voor de ‘zoveelste keer’, eigenlijk is het traditie! Dus maar ook maar even samen op de foto!

Het is hier en daar wat ‘glibberen en glieren’, maar we bereiken zonder kleerscheuren en beenbreuken de rand van het dal waar het uitzicht op Oberstdorf op ons wacht. Tevens vinden we hier nog een geocache, dat is ook nog mooi meegenomen!
Het uitzicht over het dal én Oberstdorf:

Oberstdorf. Herkenbare punten: de kerktoren en rechts daarvan de springschanzen op de achtergrond.
Wij zijn binnen gaan koffie drinken!We wandelen door het langlaufgebied Oberstdorf weer binnen om bij een cafeetje binnen aan de koffie te gaan. We willen even lékker zitten, dus niet buiten op van die harde, lange banken. En helemaal niet staand!

De route, lopen naar het station, daar de bus, lopend terug.Boodschappen doen is er niet meer bij: de winkels zijn gesloten vanwege Drie Koningen. Maar gelukkig hebben we voldoende “in huis”. Aloys gaat nasi maken met veel wokgroentes.

Vandaag gereden: 0 km, totaal 926 km. Overnachting € 17,20.

De Sonnenhanglift bij Unterjoch.Zondag 7 januari 2018
Vandaag hebben we overwogen te gaan skiën. De omstandigheden zijn niet optimaal, na veel regen gevolgd door dooi zien de meeste pistes er niet geweldig uit. Ook wat gelig en verijsd, op veel plaatsen.

We zijn er met de auto op uit gegaan, naar de Sonnenhang piste (foto) bij Unterjoch. Was het op veel plaatsen rustig, hier was het druk. Een volle parkeerplaats en mensen in de rij voor de sleeplift. We hadden beiden zoiets van “laat maar” en zijn een eindje gaan rijden door de omgeving.

Parkeerplaatsje net voor de kloof.  De smalle kloof, waar de weg doorheen loopt.  Uitzicht richting Obermaiselstein, vanaf het parkeerplaatsje.
Nieuw plekje bij de uitgang naar het centrum.Terug richting Sonthofen, binnendoor, naar Obermaiselstein. Door de nauwe rotskloof die we al vaker op de foto hebben gezet. Terug naar Oberstdorf, waar we nu een nieuw plekje hebben uitgezocht op de camperplaats: bij de uitgang naar het centrum.
Straks uit eten bij “Zur Alte Sennküche“, ook haast een traditie!
Vandaag gereden: 81 km, totaal 1007 km. Overnachting € 17,20.

Maandag 8 januari 2018
Aan het eind van de ochtend hebben we nog wat boodschappen gedaan bij de V-Markt en daarna Oberstdorf verlaten. We hebben besloten nog wat andere dingen te gaan doen voor we zaterdag bij onze vrienden in Friesland op de stoep staan. We pikken de Romantische Strasse weer op, waar we die vorig jaar februari hebben afgebroken.

Van Oberstdorf naar Rothenburg ob der Tauer.Eerst bij Ikea langs in Ulm. Femma heeft op internet hoeslakens ontdekt van een formaat, ideaal voor in de camper. En een maat die ze in Nederland niet in het assortiment hebben. Bij Ikea meteen maar een hapje warm eten, hebben we dat ook weer gehad!

Camperplaats net buiten het centrum van Rothenburg ob der Tauber. Stadsmuren op de achtergrond.Het is een grijze dag, zo nu en dan komt heel even de zon erdoor. We volgen de Romantisch Strasse langs Nördlingen, Dinkelsbühl (waar we vorig jaar overnacht hebben) en rijden via Feuchtwangen naar Rothenburg ob der Tauber. We komen er tegen half vijf aan op de camperplek. Morgen staat het beroemde, middeleeuwse stadje Rothenburg op de planning!
Vandaag gereden: 298 km, totaal 1305 km. Overnachting € 10,00.

De toegangspoort wanneer je van de camperplaats komt.Dinsdag 9 januari 2018
Op tijd op, rond 09.00 uur vertrekken we lopend naar het centrum van Rothenburg ob der Tauber. Een grijze ochtend maar windstil en droog, niet koud. We hebben op internet 6 geocaches uitgezocht om te gaan zoeken en dat bepaalt tevens onze route door het stadje.

Het keukengebouw temidden van de voormalige middeleeuwse ziekenhuisgebouwen.Dankzij de geocaches voert de heenweg niet door de hoofdstraat maar over het terrein van een voormalig middeleeuws ziekenhuis (“spital”) en langs de stadsmuur. Mooi en verbazingwekkend! De hoofdstraat bewaren we voor de terugweg. 
Met geocachen kom je op onvermoede plaatsen… 🙂

Een openluchttheater langs de binnenkant van de stadsmuur.   Imposant oud gebouw met 4 zolderverdiepingen!   Wandelen langs de middeleeuwse stadsmuur.   Zoek de geocache!
Zo wandelen we het hele stadje door, het is écht de moeite waard. Een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse ommuurde stad met veel oude en imposante gebouwen. Het zou wat ons betreft een plaatsje verdienen op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

Prachtig wandelgebied met -gelukkig- heel weinig auto's!   Op weg naar geocache nummer 5 van vandaag!   Vele prachtige uithangborden.   Een doorkijkje, de zon is gaan schijnen! 
De camperplaats: rechts toiletgebouw, de sanizuil en een stroompaal. Rond 14.00 uur zijn we terug bij de auto en maken we ons gereed voor vertrek. Snel nog even het toilet legen bij de sanizuil, het kan nu nog en weg is weg. Er is ook een keurig toiletgebouwtje, verwarmd en schoon.

We volgen de Romantische Strasse door het mooie Tauberdal langs plaatsjes als Creglingen, Weikersheim, Bad Mergentheim en Königshofen. Hier bewijst zich de “oude, analoge” wegenkaart 1:200.000! Weg van de snelweg, over bergen en door dalen, de mooiste routes. Met alleen internet en Google-maps hadden we dat niet ontdekt.

Een wonderlijke doorgang van de weg...
Op het erf van een vriendelijke wijnboerin bij Külsheim.Aan het eind van de middag, zo rond half vijf (dan wordt het toch al donker!) parkeren we de camper op het erf van een vriendelijke Badische wijnboerin bij Külsheim (gevonden met de Promobil app) waar we gratis mogen overnachten. Morgen maar eens kijken wat voor wijn ze te koop aanbiedt!
Vandaag gereden: 94 km, totaal 1399 km. Overnachting € 0,00.

Twee wijnen van Winzerhof Spengler.Woensdag 10 januari 2018
Vanochtend rond tien even aangeklopt bij de voordeur van Winzerhof Spengler. De wijnboer liet ons verschillende wijnen zien waarvan we 2 flessen rode hebben meegenomen. Een droge Regent 2016 en een eveneens droge cuvée 2012 van Schwarzriesling, Dornfelder en Cabernet Mitos. Twee flessen, samen € 9,40. Een alleszins redelijke prijs, we gaan het proeven!

De weg voert ons terug naar het wild slingerende Tauberdal. Mooie route! In Wertheim stroomt de Tauber in de Main. Deze rivier volgen we in noordelijke richting. Via Lohr am Main komen we rond half drie aan in Fulda. Hier willen we even rondkijken!

Een Nederlandstalig monument, de auto, daarachter de Dom van Fulda.  De tekst op het monument.  Levensgrote kerststal in de Dom van Fulda.  Interieur van de naastgelegen Sint-Michaëlskerk.  De ondergrondse crypte uit de 9e eeuw, een van de oudste van Europa.
We bekijken de Dom, een fraaie kathedraal met ene grote kerststal, die stond er nog. Daarnaast echter de veel kleinere Sint-Michaëlskerk, een van de oudste van Europa. Indrukwekkend is de vroegmiddeleeuwse crypte onder de kerk, die dateert uit de 9e eeuw (gebouwd rond 820)!
Uiteraard vinden we hier ook nog een paar geocaches, en om 16.00 uur rijden we Fulda weer uit. We zitten nu niet langer op de Romantische Strasse, maar op de Duitse Sprookjesroute.

Op de camperplaats in Hünfeld.De route van woensdag 10 januari.Vanwege de tijd (tegen 5 uur is het donker) moeten we op zoek naar een overnachtingsplaats. Dat wordt niet ver achter Fulda, een camperplaats in Hünfeld. Daar staan we nu.
Tijd voor een wijntje, eten koken etc.
Vandaag gereden: 165 km, totaal 1564 km. Overnachting € 5,00.

Donderdag 11 januari 2018
Lunchpauze op een eenvoudig dorpspleintje.Vanochtend een redelijk snelle start; 3 van de 4 watertanks gevuld en tegen tienen waren we weer op weg!
We vervolgen onze route naar het noorden via de B27 door het dal van de Haune. Vervolgens door het dal van de rivier de Fulda naar Bebra. Vandaar door het dal van de Werra: alle mooie routes lopen blijkbaar door schilderachtige rivierdalen… Onderweg maken we wat te eten op een dorpspleintje (foto).

Ons doel is Hildesheim. Oeps, vergissing, het moet Alfeld zijn! We hebben het nog redelijk op tijd in de gaten en zwaaien af naar het westen. In Alfeld staat een fabriek van schoenleesten op de Unesco Werelderfgoedlijst: het Fagus Werk. Voor een beschrijving wil ik graag verwijzen naar Wikipedia.
Het Fagus Werk, ruim 100 jaar oud, is een heel mooi voorbeeld van de architectuur van de Nieuwe Zakelijkheid. De architect was de beroemde Walter Gropius.

Het Fagus Werk, architectuur op de Unesco lijst van Werelderfgoed.  Het Fagus Werk, architectuur op de Unesco lijst van Werelderfgoed.  Het Fagus Werk, architectuur op de Unesco lijst van Werelderfgoed.
Tegen de tijd dat we weer buiten stonden was het bijna 4 uur, moesten we nog boodschappen doen én een overnachtingsplek vinden. We kozen voor een camperplek in het dorpje Polle aan de Weser.

Wég camperplaatsen, alleen maar (hoog) water...Polle is binnendoor nog circa 30km, en wanneer we daar aankomen wordt het al donker. We rijden de Veerweg in en moeten dan onderaan bij het veer, linksaf een veld op. Daar is een camping én ruimte voor 30 campers. Zegt de camperplaatsen-app. Wij zien alleen water…

Amper twintig meter terug, aan de rechterkant, is een supermarkt met een grote parkeerplaats. Je kunt er parkeren met uitzicht op de rivier. Ik trek de stoute schoenen aan en ga een praatje maken met Frau Cheffin. Overnachten op de parkeerplaats? Geen probleem, ga uw gang, prettige avond verder!
Vandaag gereden: 274 km, totaal 1838 km. Overnachting € 0,00.

Ons overnachtingsplekje rechts, op de P-plaats van een supermarkt.Vrijdag 12 januari 2018
We weten al waar we vandaag naar toe gaan: de camperplaats “Am Alten Hafen” in Weener, op 15km van het Groningse Bellingwolde. Daar moeten we zaterdagmorgen even wat ophalen, voor we verder gaan naar Wietse en Anja in het Friese Veenwouden.
Weener is van hieruit (Polle) zo’n 250-300km. Maar eens zien hoe we dat (toeristisch) gaan aanpakken!

De eigenlijke camperplaats, gezien vanaf de veerboot...Na het ontbijt eerst aan de wandel: aan de overkant van de Weser, op loopafstand, liggen 2 geocaches die we zouden kunnen doen. Moeten we wél eerst oversteken met de veerboot!
Links het uitzicht op de eigenlijke camperplaats, vanaf de veerboot. Natte boel! Aan de overkant aangekomen is het niet ver en niet moeilijk om de geocaches te vinden.

Polle, in de vrijdagochtend nevelen. Gezien vanaf de veerboot.
Het is al half twaalf wanneer we onze route door het dal van de Weser vervolgen. Eerst tot aan Hameln, een mooi gedeelte. Dan richting Bückeburg, hier is het dal wijder en het verkeer drukker. In Bückburg doen we een lunchstop.

Van Polle in het dal van de Weser naar Weener in het noorden.Op de kade "Am Alten Hafen" in Weener.Dan is het toch nog een heel eind, richting Weener. Zowel over de snelweg (met een omweg) als binnendoor (meer rechte lijn). We besluiten binnendoor te gaan, zo hebben we tot nu toe vrijwel heel Duitsland doorkruist, van zuid naar noord. Het is een aardige route en goed te doen. Om 10 voor 5 parkeren we de auto op de kade in Weener.
Vandaag gereden: 269 km, totaal 2107 km. Overnachting € 7,50.

De kade langs de Alte Hafen in Weener.Zaterdag 13 januari 2018
Op tijd op, ontbijten én douchen. Dat kan hier, in het havengebouwtje. We hebben zelfs nog tijd over om een geocache te zoeken langs de kade, maar die vinden we niet. Om half 11 vertrekken we want om 11 uur worden we verwacht in Bellingwolde. Van daaruit door naar Wietse en Anja in Veenwouden (Friesland).

Zo gezegd zo gedaan. In de loop van de middag komen we aan bij onze vrienden in Veenwouden waar we op de oprit zullen overnachten. Een gezellig verjaardagsfeestje en een weerzien met veel bekenden. 
Vandaag gereden: 127 km, totaal 2234 km. Overnachting € 0,00.

Zondag 14 januari 2018
Na een uitgebreid ontbijt is het tijd om op huis aan te gaan. Twee twaalven rijden we weg bij Wietse en Anja en nog voor half twee staat de camper weer thuis, voor de eigen deur. Uitpakken…
Vandaag gereden: 95 km, totaal 2329 km. 

Comments

 1. Zo te horen genieten jullie weer. Super, met alle vrijheid van jullie camper. Een heerlijke jaarwisseling toegewenst en al het goede voor 2018!

 2. Hans de Graaf zegt

  Hoi Aloys en Femma, ook hier stormt het met zware regenbuien. Maar in ieder geval heb je al sneeuw gezien, wie weet wat er nog komt. een hele fijne reis, de eerste in het nieuwe jaar. groetjes

 3. Ina van Dijk zegt

  Heerlijk om jullie weer te volgen…dit is genieten!! Prachtige foto’s ook! Nasi heeft jullie ongetwijfeld goed gesmaakt,na de wandeling! Veel plezier nog samen en fijn dat jullie ons weer laten meegenieten!

 4. Weer even lekker alles zitten lezen hi!

  Groeten.

 5. Ina van Dijk zegt

  Ah….er is bij ons interesse in de Romantische Straße… Ben heel benieuwd of je daar misschien een aparte pagina aan gaat wijden…
  Ik blijf jullie volgen! Fijn voortzetting van jullie reis!

  Ina

 6. Wat een inspirerend reisverslag weer! Dank voor de info en foto’s..pikken we ook weer ideeën voor onze tripjes uit of you don’t mind. Beetje laat voor goede wensen, maar maak van 2018 weer een mooi reisjaar met elkaar.
  VrGr. Marja

Speak Your Mind

*