Oud en Nieuw 2018

Voor het eerst in ruim twee jaar(!) de open haard weer eens aangestoken. Vrijdag 28 december, na de kerst, komen Wietse en Anja logeren. Altijd gezellig. Voor het eerst in lange tijd de open haard weer eens aan. Zij reizen op zaterdag verder naar dochter, schoonzoon en kleinkinderen in Maastricht, wij gaan nog een paar dagen weg met de camper.

De snelste route van Kampen naar Goch.Zaterdag 29 december 2018
Na een uitgebreid ontbijt vertrekken Wietse en Anja aan het eind van de ochtend. Wij pakken vervolgens de camper in en om 15.00 uur zijn ook wij vertrokken. Naar Goch in Duitsland, waar we om 16.45 uur een plekje vinden op de redelijk drukke camperplaats.
Vandaag gereden: 156km, overnachting € 5,00.

Op de camperplaats in Goch.Zondag 30 december 2018
Gisteravond vroeg erin, vanochtend vroeg er weer uit. Lekker op ons gemak ontbijten.
Rond kwart voor tien vertrekken we: we gaan al geocachend richting Essen. En vanavond uit eten (en overnachten) bij de stoombierbrouwerij Dampfe.

Onderweg (de navigatie vermijdt snelwegen) doen we een aantal geocaches. Heel apart was ‘de Grillautomat’, een cache bij een drietal automaten met grillvlees en sauzen erin (foto onder, links).
Een andere cache was in het centrum van Xanten, ook leuk om even rond te wandelen (foto midden). En een cache in een mini-bieb!

Een geocache bij deze automaten met vlees en sauzen...   De markt in Xanten.   Een geocache in een mini-bieb!
Geocache bij een vergeten kerkhofje...Tussen de middag stonden we op een verlaten dorpspleintje onze lunch te bereiden. Daarna weer verder.

Ook een aardige geocache was een zogenaamde “lost place”. In dit geval een totaal vergeten kerkhofje, bijna onbereikbaar gelegen achter een industrieterrein.

Zo komen we tegen vieren aan bij de stoombierbrouwerij Dampfe in Essen-Borbeck. Op de binnenplaats van brouwerij Dampfe.Een bekend en vetrouwd adres, we overnachten hier op de binnenplaats van deze oude fabriek. En we gaan eten in het restaurant.

Geocachend van Goch naar Essen.Morgen verder, waarschijnlijk wordt het oud-en-nieuw in Münster, of in Düsseldorf aan de Rijn.
Vandaag gereden: 112km, totaal 268km. Overnachting gratis.

Gisteravond, dit is slechts een deel van het restaurant, het zijn allemaal voormalige fabrieksruimtes.Maandag 31 december 2018
We worden wakker in Essen. Hiernaast nog een plaatje van gisteravond, in het brouwerij-restaurant. Gemaakt met mijn telefoon. Het is slechts één van de vele ruimtes in een voormalig deel van de fabriek.

We gaan in Düsseldorf kijken, maar het is niet gezegd dat we daar blijven overnachten. Ver is het niet, 30km van hier, maar het zou er vol kunnen staan.

De camperplaats aan de Rijn in Düsseldorf.Dat vol staan valt gelukkig nog mee. Het is er weliswaar druk, maar we vinden een ruime plek op de rij. Een plek met uitzicht op de Rijn, dat is wel leuk. Het zijn overigens vooral Nederlandse schepen, die we op deze oudjaarsdag tegen de stroom in omhoog zien worstelen…

Wij gaan lopend de stad in, de Altstadt is dichtbij. En er is nog van alles te zien, wat lijkt op een kerstmarkt.


Een bijzonder soort markt, wel leuk gemaakt!   Bij een broodkraam op de markt.   Allemaal eet- en drinkkraampjes...
Op de uitkijk, nét echt! :-)   Een behoorlijke ijsbaan, midden in de stad.   Doorkijkje...

Ons uitzicht op de Rijn, compleet met "feestverlichting".We eten wat, we drinken wat en in de loop van de (na)middag komen we weer terug bij de camper. Tijd voor een glaasje wijn, voor we gaan koken.
Na het eten zitten we voorin de cabine en kijken uit over de Rijn, het vele langswandelende publiek, de rondvaartboten met lichtjes en het (te vroege) vuurwerk aan de overkant. En we hebben zélf ook nog een paar lichtjes opgehangen!
Vandaag gereden 44km, totaal 312km. Overnachting € 12,00.

Dinsdag 1 januari 2019
Een gloednieuw jaar, in Düsseldorf. Uiteraard lagen we er al ruim voor twaalven in, maar wat bleek? Heel Düsseldorf komt om middernacht zijn vuurwerk afsteken aan de Rijnoever! Gelukkig is dat in Duitsland slechts een half uurtje, rond half één was het al weer redelijk rustig.

Zwervers hebben hun tentjes opgeslagen bij een historisch gebouw...De volgende ochtend, na het ontbijt, steken we de boulevard achter de camper over naar het park voor een geocache. Er staat hier een enorm 19e eeuws paleis waar een kunstmuseum in is gehuisvest.
Tot onze verbazing blijken zwervers hun tentjes te hebben opgeslagen in een open deel van het gebouw…

Het is al 12 uur wanneer we de parkeerplaats in Düsseldorf verlaten. We gaan naar Zeche Zollverein, het bezoekerscentrum in een voormalige steenkolenmijn in Essen, Unesco-erkend industrieel erfgoed en onderdeel van de Route van de Industriekultur. We zijn er nu enkele jaren niet geweest en gaan kijken of ze nieuwe dingen, informatiemateriaal etc. hebben.

Femma maakt een foto, op weg naar boven.   Het café bij het bezoekerscentrum/museum, hoog in het gebouw.   Femma, op weg naar beneden...
De imposante lifttoren, de schachtbok, van Zolle Zechverein.Het bezoekerscentrum annex museum met café zit heel hoog in een voormalig fabrieksgebouw, een cokeswasserij. Je komt er met een roltrap van buiten het gebouw. Zonder twijfel de langste roltrap die we kennen!
Terug op de begane grond zie je één van de overgebleven liftschachten van de mijn. Ook een indrukwekkend ding!

Mijnkolonie Teutoburgia bij Herne (Essen). Op de achtergrond de oude schachtbok, een lifttoren.In de omgeving toeren we nog door enkele mijnwerkersnederzettingen van begin 20e eeuw. Bij een mijn werden woningen gebouwd voor de mijnwerkers. Rijtjeswoningen voor de arbeiders, twee-onder-een-kap voor de opzichters, vrijstaand voor de ingenieurs. Zo’n wijkje wordt een mijnkolonie genoemd.

De route van Düsseldorf via Essen naar Dorsten.Tegen vijf uur, het is al bijna donker, komen we aan op de camperplaats in Dorsten. Hier is op loopafstand een subtropisch ‘zwemparadijs’, een ‘erlebnisbad’ genaamd in het Duits. Hopelijk kunnen we morgen zwemmen!
Vandaag gereden: 132km, totaal 444km. Overnachting € 8,00 (incl. WiFi).

Op de camperplaats in Dorsten.Woensdag 2 januari 2019
We slapen lang, ontbijten uitgebreid en besluiten het zwemmen nog een dagje uit te stellen. We kijken even rond in Dorsten, maar het is eigenlijk wel een behoorlijk grote plaats, druk en niet zo pittoresque. We gaan verder.

We gaan naar Münster. Een behoorlijke grote plaats maar mét een ‘Altstadt’ én, zoals blijkt, een parkeerprobleem. Parkeerhuizen, maar daar passen wij niet in. Uiteindelijk vinden we een plekje en gaan wandelend de stad in.

Markttentjes voor de Münstener Dom.   Een mooie oude winkelgallerij of arcade.   Veel eet- en drinktentjes, Hollandse drop en kaas...
Rond de dom vinden we twee geocaches en uiteraard kijken we ook even binnen. De kerk is behoorlijk groot, de inrichting vrij sober. Deze komt niet op onze TopTien-lijst!

Tegen het eind van de middag doen we wat boodschappen in een supermarkt en vinden we een camperplaats tegenover Hallenbad Ost. Dit zwembad gaat morgenochtend al om half zeven open! Zwemmen?
Vandaag gereden 90km, totaal 534km. Overnachting gratis.

Op de camperplaats bij Hallenbad Ost in Münster.Donderdag 3 januari 2019
We zijn op tijd op en vertrekken meteen naar het zwembad. Heerlijk douchen én zwemmen. Wanneer we tegen 11 uur weer in de camper zijn gaan we uitgebreid ontbijten. Dan heb je wel trek! 🙂

Het gehele traject van de afgelopen dagen...Vanaf Münster rijden we binnendoor naar Enschede, waar we bij de familie ons uitgeleende VW-busje weer ophalen. Daarna door naar huis. Tegen 16.00 uur zijn we thuis, het zit er weer op, uitpakken!
Vandaag gereden 164km, totaal 698km.

Comments

  1. Een gelukkig nieuwjaar Aloys.

Speak Your Mind

*