PACC contest 2013

antenneVoor de 6e keer met de ploeg van Eric PE3V meegedaan aan de jaarlijkse PACC-radiowedstrijd. Als Nederlandse radioamateurs een weekend lang (van 13.00 uur zaterdag tot 13.00 uur zondag) zoveel mogelijk verbindingen maken met zoveel mogelijk verschillende landen.

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor dit evenement begonnen eigenlijk al twee weken geleden. Een hele zaterdag, eind januari, waren we in de weer met de opbouw van ons radiostation. Dat wil zeggen: met de antennes. Zeven masten, in lengte variërend van 18 tot 34 meter hoog, moesten worden opgezet.
Collega Laurens PD9X bericht daarover met foto’s op zijn weblog www.pd9x.nl.

PA3FKN
beams-panVoorheen deden we mee onder de roepnaam PA3FKN. De eerst paar keer vanuit een kampeerboerderij op Ameland. Maar dat werd toch wat kostbaar: 15 mensen en meerdere auto’s met aanhanger(s) op de veerboot, de huur van de kampeerboerderij…
Wietse PA3DDJ vond een leegstaande boerderij bij Aldeboarn, Friesland, die we mogen gebruiken (foto rechts). Daarmee kunnen we ons alweer een aantal jaren prima redden! Ons complete blog-archief met veel foto’s vind je op de website PE3V.

Voorbereidingen
Op de vrijdagmorgen voor de wedstrijd zijn we al rond 08.00 uur aanwezig. Bij de koffie bespreken we het werk dat nog moet worden gedaan, daarna gaan we met zijn zessen naar buiten. De masten zijn al geplaatst, maar er moet nog enkele kilometers kabel worden uitgerold: coaxkabels aan de antennes, rotorkabels voor de motoren waarmee we de richtantennes kunnen draaien. Daarnaast moeten alle masten nog worden uitgedraaid naar hun maximale hoogte.

Aan de voet van de 34 meter hoge straler voor de 160m-band moeten pakweg 50 aarddraden worden bevestigd, 40 tot 60 meter lang, die vervolgens één voor één moeten worden uitgelopen over het weiland, totdat de draden samen in stervorm om de mast liggen. Daar ben ik wel even mee bezig, urenlang (en vele kilometers) sjok ik door het blubberige weiland. Het is noodzakelijk om de antenne goed te laten werken.

Ondertussen zijn de anderen bezig met allerlei ander klussen, groot en klein. Tussen de middag eten we gezamenlijk een boterham in de boerderij, daarna verder tot tegen donker worden. De meesten gaan, Andries PE1PXR blijft en gaat ‘s avonds vast de radioruimte (de “shack”) inrichten, zenders plaatsen en aansluiten. Ook nog een flinke klus!

Zelf rijd ik met de camper naar huis: eten, resterende boodschappen voor de catering inladen (verzorgd door Femma en ikzelf) en op verjaardagsvisite in Zwolle. Tegen middernacht zijn we terug bij de boerderij. Femma en ik slapen in de camper.

Zaterdag
Vroeg op: rond 08.00 uur zijn de meesten alweer aanwezig. In de woonkamer van de boerderij, die als shack dient, staan 5 bureaus. Er worden stopcontacten aangelegd, antennekabels verdeeld. Tegen 09.00 uur gaat onze ICT’er aan het werk: er worden computers opgesteld, beeldschermen, een netwerk aangelegd en verbinding met internet.

Er komen 5 werkplekken voor de 6 kortegolfbanden: ééntje voor zowel 10 als 160 meter (10 meter werkt alleen overdag, 160 meter vooral ‘s nachts) en plekken voor 15m, 20m, 40m en 80 meter.

Elke plek krijgt een computer, monitor, zendontvanger, eindversterker, voeding(en), schakelkastje voor horizontale en verticale antennes én, als het een draaibare antenne betreft, een stuurkast voor de rotor die in/op de mast zit. Dat is een boel apparatuur om aan te sluiten!

Tegen 12.00 uur is alles vrijwel klaar, zijn er kleinere en grotere problemen opgelost, en is er tijd voor koffie, broodjes en overleg. Vanaf 13.00 uur, wanneer de wedstrijd is begonnen, treedt het 24-uurs rooster in werking, tot de volgende middag 13.00 uur. Per blokjes van 2 uur is er vastgelegd wie er achter welke zender zit.

Zelf ben ik ingepland van 15.00-17.00 uur op 10 meter (telefonie/telegrafie) en van 21.00-01.00 uur op 160 meter (telegrafie). Dan 6 uurtjes vrij, slapen!
Ik zit op zondagochtend weer achter de zender van 07.00-09.00 uur op 15 meter (telegrafie) en van 11.00-13.00 op 40 meter (telegrafie). Van de 9 operators zijn er 6 die alleen telefonie doen, Eric PE3V, Rinze PC5C en ik doen voornamelijk telegrafie. Daarmee zijn veel punten te halen en wij vinden het leuk! 🙂

Wordt vervolgd, mét foto’s!

Comments

 1. Hoi Aloys,

  leuk verhaal, alweer fit en vitaal na zo’n PACC weekendje?

  Gisteren een off-day, nu weer een beetje in de sfeer van alledag. Maar goed dat we dit niet ieder weekend doen, wat een roofbouw!
  Mare, de resultaten zijn goed en het plezier aan deze toch domme bezigheid was fantastisch.

  73’es Wietse PA3DDJ.

 2. Al vast aan het voor genieten voor de PACC 2014. Mooie plaatjes?

Trackbacks

 1. […] de operatie was ik korte tijd uit de running en heb ik ook de PACC-contest 2014 met de jongens in Friesland overgeslagen. Jammer, maar helaas. Ik was er nog niet aan toe om […]

Speak Your Mind

*