Radio óp de grens van Zweden en Noorwegen

Het vredesmonument op de grens.Ergens, op de grens van Zweden én Noorwegen, ligt het ‘mini-staatje’ Morokulien. Eigenlijk is het niet eens een staatje en het is klein, amper 6Ha. Het heeft een vredesmonument en een groot, landelijk opererend toeristenbureau voor Zweden en Noorwegen samen. De grens loopt er dwars door het vredesmonument én door het gebouw.

Er staat daar nog iets anders, al vanaf 1968, precies óp de grens: een Scandinavisch huisje, een blokhut. Ernaast een ruim 20m hoge antennemast met verschillende, grote antennes. Het is een radiostation, eigendom van Zweedse én Noorse radioamateurs en is te huur!

De radiohut SJ9WL / LG5LG in Morokulien.

Het huisje
Het radiohuisje SJ9WL / LG5LG op de Zweeds/Noorse grens.Voor SEK 350 per dag, ca. € 38, kan iedere radioamateur het huisje huren. Het heeft een woon/slaapkamer, keuken, douche en toilet én een radiokamer. Die is compleet uitgerust met apparatuur voor het maken van wereldwijde verbindingen. Nu we er in de buurt waren én de tijd hadden wilde ik dat wel eens proberen!

De ruim 20m hoge antennemast plus een tweetal draadantennes.De antennes
In top een driebands vertical voor 2m, 70cm en 23cm. Dan een kleine log-periodische beam voor 80 tot 1380 MHz. Daaronder een 6-elements Yagi voor 50 MHz. Dan een 8-elements log-periodische beam voor de 10, 12, 15, 17 en 20m banden.
Tot slot 2 draadantennes: een driebander voor 40, 80 en 160m (vooraan op de foto) en een G5RV voor 10-160m. De laatste hangt achter de mast.

Aardig antennepark, jammer alleen dat de rotorbediening stuk was toen wij in het huisje zaten: de richtantennes stonden vast gericht op het zuiden…

De shack
Achter de zender in het radiostation SJ9WL / LG5LG.Een mooie ruime shack met 2 zitplaatsen. De linker, waar ik zit op de foto, heeft een Icom IC-756 Pro-III. Een mooi en makkelijk te bedienen transceiver.
Op de muur links de binnenkomende coax-kabels met switches.
De andere positie beschikt over een Icom IC-706 MKIIg die vooral gebruikt wordt voor VHF en UHF. Ik heb ‘m niet gebruikt.

De rest van het huisje…
Aan de maaltijd in het wat rommelige huisje...Naast een sterk verouderde badkamer met toilet en douche (die we maar niet gebruikt hebben) en een keuken, beschikt het huisje over een zit/slaapkamer: er staan twee banken die kunnen worden uitgetrokken tot tweepersoons bedden.
We hebben de slaapbanken niet geprobeerd; we sliepen prima in onze eigen bedden in de camper, voor de deur!

Speak Your Mind

*