Radioactief Camperweekend

Image1Voor de vierde keer organiseert Erik PH4CK een weekend voor radioamateurs mét een kampeerauto. Opnieuw op minicamping de Lijsterbes in Oldebroek, mooi dichtbij voor ons. Een weekendje radio met de camper van vrijdag t/m zondagmiddag.

Vrijdag 13 september 2013
Deze vrijdagochtend heb ik eerst nog een heleboel spullen bij elkaar te zoeken om mee te nemen. De zender(s) zitten nog in de auto, deels vast ingebouwd. Maar voor de gelegenheid gaat er nogal wat ander spul mee: extra antennes, een mast van 9 meter, tientallen meters coaxkabel, laptops en meetapparatuur, gereedschap etc. etc.

Aan het begin van de middag vertrokken, een kwartiertje rijden naar de camping. Femma is naar de kaakchirurg in Grouw voor een intake en komt pas aan het eind van de middag.
Het is meteen gezellig, de meesten zijn er al, na mij moet alleen Joeri PE5JW met zijn groene Volkswagenbusje nog komen.

Zaterdag 14 september
Ik ben redelijk vroeg wakker en om half acht ga ik eruit. Ik zoek mijn koptelefoon, zet de radio aan en om 07.48 uur staat Ricardo PX2F in Sao Paulo (Brazilië) in mijn logboek. Dit is het weekend van de jaarlijkse WAE-contest. Een radio-wedstrijd, georganiseerd door Duitsland, van Europa tegen de rest van de wereld. Wij moeten verbindingen maken met andere werelddelen, zij roepen om ons. De wedstrijd duurt maar liefst 48 uur, ik doe recreatief hier en daar een uurtje mee…

De oogst van mijn vroege opstaan, in de 40meterband: 5 x Brazilië, 3 x USA, Canada, Venezuela, Colombia en Curaçao. Daarna, in de 20meterband met mijn kleine mobiel-antenne: 2 x Brazilië en Madeira. Ook 2 Australiërs gehoord, maar die zaten te kletsen en deden niet mee aan de wedstrijd… De gebruikte antenne voor de 40meterband is een 10meter lange draad, opgehangen in mijn 13 meter hoge vishengel aan de achterkant van de auto.

Het weer zal wisselend zijn, vandaag. In de ochtend droog, zo nu en dan zelfs wat zon. Maar de middag verloopt regenachtig. Motregen met zo nu en dan een bui. Desondanks zetten we de stalen mast van 9m op, en experimenteren wat met draadantennes. Tegen 17.00 uur klaart het op, we besluiten toch maar de bbq’s aan te steken.

Image3

Rond de vuurkorf tot in de late uurtjes...Dat bbq’en verloopt ook wisselend. Op een bepaald moment trekken we ons strategisch terug onder de luifels… Toch wordt het opnieuw droog en we zitten de hele avond gezellig buiten bij een goedgevulde vuurkorf!

Zondag 15 september 2013
Een prachtige dag, vergeleken me de vorige dagen! Zon, lekker weer, heerlijk buiten zitten. Met de inverted-V dipool in het mastje kom ik op het idee om de FT-817 (alle kortegolfbanden, maar slechts 5 Watt output) buiten te gebruiken aan een campingtafeltje.

Met de kleine FT-817 (zie foto!) maak ik nog wat leuke verbindingen: Georgië, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten én Japan! Dat was dus toch wel weer de moeite waard: met slechts 5 Wattjes een verbinding met JG1VGX in Japan.

Het veld met in het midden de kleine stalen mast (9 meter hoog).Tegen 15.00 uur gaan we de mastjes afbreken, inpakken en naar huis. Dat laatste dan rond half vijf.
Een geslaagd weekend, we hebben ons prima vermaakt. Volgend jaar het vijfde lustrum!

Speak Your Mind

*