Radioweekend Ommen

Joeri, Arbo en Marc.Van vrijdag 13 t/m zondag 15 juni zijn we weer een weekendje kamperen met leden van de Veron/VRZA Regio IJsselmond. Een klein groepje deze keer, 8 volwassenen en 2 kinderen, maar daarom niet minder gezellig. En weer naar ons vaste SVR-adres in Ommen, op de boerderijcamping van Gezina en Hendrik-Jan.

Joeri en Marc aan de koffie. Marc bleef slechts een paar uurtjes, maar had wel tafeltje, stoel, batterij-gevoede zender en een kleine antenne meegenomen!Zelf ben ik op vrijdag rond de middag vertrokken, Femma moest nog naar een werk-afspraak in Emmeloord en zou vrijdagavond aanschuiven.
De auto ingepakt met zendmasten, antennes, meer dan 100m coaxkabels in verschillende lengtes en diktes en vele draadantennes.

Joeri bezig met een draadantenne. Zijn 18 meter lange hengel staat al.Zo was ik tegen 14.00 uur toch nog de eerste die aankwam, vrijwel onmiddellijk gevolgd door Marc (die wegens omstandigheden dit jaar slechts een paar uurtjes kwam) en Joeri in zijn groene VW-camper.

De caravan van Herman en Inge.We zouden spoedig worden gevolgd door Arbo en Janita met de vouwwagen en Herman en Inge en de kinderen met hun caravan. Dan zijn we dus wel een paar uur druk met plaatsen verdelen, kletsen, voortenten en luifels opzetten, kletsen, antennes uitpakken, kletsen, eerst koffie drinken met een vlaai van Marc, en weer kletsen. Daar zijn radio-amateurs wel goed in…

Femma kwam rond 19.00 uur, mét boodschappen/eten/drinken en zo konden wij ook aan tafel. Lekker buiten in de zon. Want het was misschien zo nu en dan iets fris en wat winderig, het was droog. En de zon scheen zodat het in de luwte van de camper goed toeven was.

Zaterdag 14 juni 2014
Op tijd op, eerst achter mijn zender, luisteren in het gebiedje tussen 50 en 50,200 MHz, de 6-meterband. Buiten een 4 elements richtantenne op de 9 meter hoge mast. Jammer, weinig te beleven… Dan maar eerst koffie met ontbijt en vervolgens onder de douche.

Arbo, trots op zijn 12 meter lange hengel!De dag verloopt zoals altijd bij dit soort weekenden: lekker omklooien met antennes, veel meten met geavanceerde apparatuur aan de laptop.

De antenne voor de 20- en 40-meterband die ik naar tevredenheid gebruikte op de ‘oude’ camper doet het op de nieuwe niet meer zo goed. Metingen wijzen uit dat de 10 meter lange draad met spoel enige decimeters moet worden ingekort. In kleine stapjes, steeds opnieuw meten. Hij doet het nu weer perfect, klaar voor de komende zomervakantie!

Wilco bouwt zijn tentje op naast de 9 meter hoge stalen mast.In de loop van de middag komt Wilco aan, als laatste (hij kon niet eerder) en zet zijn tentje naast onze stalen mast. Hij heeft ook nog een draadantenne meegebracht die we gaan uithangen en meten. Veel verbindingen worden er niet gemaakt. Zelf heb ik er op zaterdag slechts vier: 3 Finnen in de 6-meterband en één Griek op 20m.

's Avonds, toch nog wel wat fris...Aan het begin van de avond vertrekken we in 2 auto’s naar restaurant de Hongerige Wolf, aan de andere kant van Ommen. Een uitgebreid buffet deze keer, in plaats van barbequen op de camping. En daarna met zijn allen rond de grote picknickset die we voor de camper gezet hebben.

Zondag 15 juni 2014
Het is nu 8 uur in de ochtend, ik ben al wezen douchen én ik heb dit blog bijgewerkt, nu maar eens rustig luisteren op de korte golf. Femma (en de rest?) slapen nog.

Er is een contest (radiowedstrijd) aan de gang. WWSA: World Wide South America. Volgens de regels (even gelezen op internet) mag iedereen met iedereen verbinding maken, dus ik doe even mee. In telegrafie (morse), want ik moet toch wat meer oefenen. Niet bijzonder, maar ik maak verbinding met Polen, Tsjechië, Slowakijë, Hongarije, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland. Toch even leuk geoefend.

We rommelen en meten nog wat met antennes, drinken koffie en vanaf 12 uur beginnen we langzaam aan wat af te breken. Een lunch tussendoor, maar voor vier uur heeft iedereen zijn spullen ingepakt en zijn we klaar om te vertrekken. Volgend jaar weer!

Speak Your Mind

*