Sabbatsverlof / Villa Rams Woerthe

Vakantie! Mok te koop op www.zazzle.nl/sabbatsverlofVoor de derde keer op rij (2008, 2012 en nu 2016) neem ik een half jaar vrij van mijn werk. Zolang de Levensloopregeling niet is afgeschaft spaar ik via mijn werkgever een percentage van mijn salaris.
Uit die ‘pot’ kan ik vervolgens een periode vrij nemen, in mijn geval: vanaf donderdag 25 februari t/m de zomervakantie. Op maandag 29 augustus word ik weer op het werk verwacht.

Donderdag 25 februari 2016
Entree Villa Rams WoertheDeze eerste vrije dag hebben we afgesproken met Femma’s moeder, mijn schoonmoeder, om een bezoek te brengen aan de Jugendstilvilla Rams Woerthe in Steenwijk. In deze villa is het museum van de kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) gevestigd. Krop begon als schilder maar kreeg later grote bekendheid als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Moeder is in de verte familie van Krop en bezit enkele schilderijtjes die ze aan Hildo Krop toeschrijft.

Met moeder ‘aan boord’ vertrekken we rond 10.00 uur uit Zwolle richting Steenwijk. Daar worden we om 11.00 uur verwacht door de conservator van het museum en de voorzitter van de stichting die het museum beheert. Zij zijn erg benieuwd, net als wij overigens!

We zijn mooi op tijd en worden allervriendelijkst ontvangen door de mensen van het museum. In een kantoortje in de prachtige villa krijgen we koffie en vertelt mens ons over de kunstenaar Hildo Krop. Dan is het tijd om de schilderijtjes te bekijken. Ze blijken, hoewel gesigneerd met ‘Krop’, niet van de bekende kunstenaar te zijn. Jammer, maar dat risico zat erin en het was de reden waarom we naar Steenwijk waren afgereisd: we wilden het zeker weten.

steenwijk02   steenwijk03   steenwijk04   steenwijk05

De hoofdingang, net nadat een bui is overgetrokken. Helaas zonder zon...Na de koffie krijgen we van een privé-rondleiding door het museum en het prachtige Jugendstilgebouw. Alleen al voor Jugendstil-liefhebbers is een bezoek aan het museum de moeite waard!
Nadat we afscheid hebben genomen van de allerhartelijkste medewerkers van het museum is het tijd om de auto weer op te zoeken. We besluiten terug te rijden over Giethoorn, Zwartsluis en Hasselt.

Heerlijk hapje eten!In Zwartsluis komen we langs het motel Zwartewater waar we besluiten een hapje te gaan eten. Het is eigenlijk al lunchtijd geweest, lekker rustig dus in het restaurant. Een tafel met uitzicht over het Zwartewater, waar zo nu en dan nog een schip voorbij komt.

Moeder met een uitstekend glas wijn.


Vrijdag 26 februari 2016
Met het oog op ons voornemen om alle kozijnen in huis te laten vervangen door kunststof, brengen we een bezoek aan de firma Seku Plastics in Rijen (van Gilze-Rijen) in Brabant. Een behoorlijke rit via Utrecht maar we komen er keurig op het afgesproken tijdstip (11.00 uur) aan.
Om half drie ‘s middags gaan we terug, we hadden al een offerte en hebben de meeste details nu wel geregeld.

Speak Your Mind

*