SAC SSB Contest

In het weekend van 13 op 14 oktober vindt het tweede deel van de SAC-contest, de Scandinavian Activity Contest, plaats.
In september was het alleen cw (telegrafie), nu telefonie (ssb). Femma en ik gaan proberen een aantal leuke verbindingen te maken met Scandinavische radiostations.


In deze wedstrijd is het Scandinavië “tegen de rest van de wereld”. Wij moeten zoveel mogelijk verbindingen maken met Scandinavische radiostations, zij met de rest van de wereld. Voor de puntentelling geldt het aantal gemaakte verbindingen, vermenigvuldigd met het aantal verschillende Scandinavische landen. En dat dan per band, we mogen gebruik maken van de  10, 15, 20, 40 en 80meterband.

Er zijn een behoorlijk aantal Scandinavische landen die meedoen. In alfabetische volgorde van prefix (de eerste helft van de radio-roepnaam, waaraan je het land kunt herkennen):

 • Svalbard and Bear Island, JW
 • Jan Mayen JX
 • Norway LA, LB, LG, LJ, LN
 • Finland OF, OG, OH, OI
 • Aland Islands OF0, OG0, OH0
 • Market Reef OJ0
 • Greenland OX, OP
 • Faroe Islands OW, OY
 • Denmark 5P, 5Q, OU, OV, OZ
 • Sweden 7S, 8S, SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SI, SJ, SK, SL, SM
 • Iceland TF

Een hele rits landen en eilanden, die voor radioamateurs gelden als aparte landen. Femma zal waarschijnlijk proberen om minimaal 25 verbindingen te maken, die gelden dan als 1 punt voor de Nederlands afdelingscompetitie. Zelf ga ik voor minstens 100 verbindingen, goed voor 4 punten. Misschien 150, 5 punten, als ik tijd genoeg heb!

Update zaterdag 13 oktober 22.30 uur
Het loopt allemaal wat anders. De 10m en 15m-band doen helemaal niets, op 20m hoorde ik vanmiddag slechts weinig activiteit bij een stoorniveau van s5! Ik maakte 2 verbindingen met IJsland en een verbinding met Groenland, maar dichterbij (Noorwegen, Zweden Finland) helemaal niets. Nagezocht op internet vond ik bij Hamwaves.com de melding “Space weather for the next 24 hours is predicted to be minor. Geomagnetic storms reaching the G1 level are expected.”
Geomagnetic storms dus. Veel storing, en weinig communicatie. Later bleek in grote delen van Scandinavië het radioverkeer ook nog gehinderd te worden door Aurora…

Toen ben ik maar even wat anders gaan doen. Net voor zessen vanavond, ik stond op het punt naar beneden te gaan voor het eten, bleek 20m wél open! Zweden, Finnen, luid en duidelijk met sterke signalen. Goed, maar eerst eten.
Tegen 20.00 uur was ik weer boven en… was het weer een dooie boel op de band. Ik heb nog wat verbindingen gemaakt in de 40m en 80m-banden, maar ook daar was de storing behoorlijk (s7) en het (hoorbare) aanbod van Scandinavische tegenstations minimaal. Rond 22.00 uur de zender uitgezet, met slechts 13 stations in het log. Ze zijn er wel maar ik hoor ze niet. Misschien morgenochtend beter…

Update zondagochtend 14 oktober 08.00 uur
Tegen kwart voor 7 de zaak weer opgestart. Weinig verbetering: nog steeds een enorm stoorniveau en weinig stations. Op 80 meter werk ik Pedro in Puerto Rico, NP4A. Mooie DX, geldt niet voor de contest natuurlijk, Puerto Rico is geen Scandinavië.
Op 40m gaat het beter. In een uurtje, tussen 06.50 en 07.50 lokale tijd toch nog 19 stations gewerkt: 9 Finnen, 4 Zweden, 2 Noren, 2 x  Aland Eilanden, 1 x Market Reef en 1 Deen.
De tussenstand: 33 verbindingen x 25 multipliers = 825 punten.

Update zondagmiddag 14 oktober 14.00 uur
Uiteindelijk werden de condities nog ‘redelijk normaal’ en vielen er veel Zweedse en vooral Finse stations te werken. Ik ben geëindigd met 77 verbindingen x 52 multipliers = 4004 punten. Op het laatste moment, na een half uur lang proberen, eindelijk een verbinding met JW2US op Bear Island!!
Femma heeft 3 verbindingen gemaakt, wel met bijzondere stations: de Deense Elin OZ7EA, een dame die in 1957 al op Noorse schepen voer als radiotelegrafist. En, net als ik, met twee goede bekenden: Mikael SJ2W in noord-Zweden en Teemu SM0W, die onder de callsign OJ0R op Market Reef zat, een bijzonder eilandje tussen Zweden en Finland.

Voorlopige uitslag (zoek op pa3dat)

Een aardig filmpje van het Zweedse station SK3W in 2011:

[embedplusvideo height=”362″ width=”595″ standard=”http://www.youtube.com/v/cmok7WlnJWo?fs=1″ vars=”ytid=cmok7WlnJWo&width=595&height=362&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep9143″ /]

 

Speak Your Mind

*