SAC ssb 2015

Ons 'Running Station', de Yaesu FT-905 van Joeri.Joeri (PE5JW) en ik (PA3DAT) hebben besloten tóch weer mee te doen met de Scandinavian Activity Contest. Na 3 afzeggingen binnen ons 5-man sterke team bleven wij met zijn tweeën over. Ik had onze “special call” al weer aangevraagd (PA6SAC) en de locatie, een scoutinggroep in Zwolle met een 25m hoge kantelbare mast was opnieuw beschikbaar. Dus we gingen er voor, Joeri en ik!

De tweede transceiver, de Icom 746-Pro.Dankzij de hulp van de scouts Herman (PD1ACK) en Ernst (PD1ZES) hebben we op de vrijdagavond vast het moeilijkste deel kunnen opbouwen: de 2-elements FB23 voor 10/15/20 en de rotor en kabels in de mast (op 25m hoogte) én meteen een paar flinke hijslijnen voor draadantennes, 24m hoog. De rest was voor zaterdagochtend.

Zaterdagmorgen meteen de 2 x 20m afgestemde dipool in de mast gehesen en uitgespannen. Een lang stuk draad, inverted-L, met een op afstand werkende CG-3000-tuner er meteen onder. Een inverted-V dipool voor 40m plus nog een vertical voor 10/15/20 voor de multipliers.

De 2 elements Yagi, draaibaar op ruim 25 meter hoogte. Op de voorgrond een driebands-vertical op een hulpmastje.N1MM op twee computers werkend en de twee transceivers opgesteld: een Yaesu FT-950, dit jaar zonder de 400W eindtrap (die ligt nog uit elkaar) met daarnaast een Icom IC-746 Pro. Barefoot, gewoon 100W dus.

Tja, en dan “geht’s los!”. Op 10m? Hartstikke dood. Dan op 15m? Ook leeg. Gewoon beginnen op 20m dus. En daar hoor je dan van alles: van Australië tot Zuid-Amerika, roepend naar Scandinavië. Nota bene ook nog op de achterkant van de beam! Maar die Scandinaviërs? Ze kwamen amper boven de ruis uit… :(

Dus maakten we de meeste verbindingen op 40m. En op 80. Tegen het eind van de middag kwam teamlid Joris (PD2JM) nog een paar uurtjes langs ter ondersteuning.
Tegen middernacht hadden we iedereen die we konden horen ook gewerkt, de koek was gewoon op. En wat doe je dan als 2-mans station? Juist: slapen! :D

‘s Ochtends om 07.00 uur weer verder. Leuk hoor, Australië, Nieuw Zeeland. Ze werken met Scandinavische stations. Gaat mooi, blijkbaar. Maar wij horen ze niet, die Zweden, Noren, Finnen… Pas tegen de middag, op zondag, worden de signalen een beetje sterker op 20m en werken we toch nog wat stations én multipliers.

Aan de koffie: Joeri (PE5JW), Herman (PD1ACK) en Berry (PD2BDR) voordat we de boel gingen opruimen.

In totaal eindigen we op 137 verbindingen, 73 multipliers en 10.001 punten. In plaats van de meer dan 400 verbindingen afgelopen jaar, met 45.000 punten… Vooralsnog staan we op de 10e plaats. Dat is 2 plaatsen boven het veel grotere team van PI4ZI, niet zo slecht dus! :D :wink:

Comments

 1. Henk, PE1BSI zegt

  Hallo contesteres,

  Leuk jullie belevenissen te horen, ik heb dezelfde ervaring, ik ben na 32 logs maar gestopt.
  Ik heb jullie nog wel gesproken, Aloys althans.

  Groetjes vanuit het altijd mooie Heerde,
  Henk PE1BSI

  • Hoi Henk, dat was inderdaad knudde met een rietje he, die condities tijdens de SAC-contest.
   Gelukkig maakten de CQWW DX ssb en CQWW DX cw weer een boel goed!

Speak Your Mind

*