Weekend Duitsland

Camperplaats Goch op zaterdagochtend.Eigenlijk wilden we naar de radiomarkt in Bergheim, maar we zijn een week te laat. Dan maar ‘gewoon’ een (lang) weekend naar Duitsland. We beginnen in Goch, dat is vertrouwd.

De korte route Kampen - Goch.Vrijdag 29 maart 2019
Femma had een intervisie-middag met collega’s Neurofeedback in Emmeloord, dus we vertrekken om 18.20 uur. Bestemming Goch, dat is toch de dichtstbijzijnde Duitse camperplek en de files bij Arnhem zijn vrijwel opgelost. Aankomst om 20.00 uur.

Deze keer niet over Arnhem, Nijmegen en dan de A57 Duitsland in, maar via Arnhem, Duiven en over de A3 naar Emmerik. Van daaruit 20km binnendoor naar Goch, over een provinciale weg. Is toch ruim 20km korter.

Ons ‘last-minute’ doel: Ruhrgebied, route Industriekultur, Themenroute nr. 21 “Brot, Korn und Bier”. En kijk! Ook ‘onze’ Dampfbierbrauerei in Essen, waar we graag overnachten en eten, staat in de lijst! 🙂
Vandaag gereden: 127 km, totaal 127 km. Overnachting € 5,00.

Zaterdag 30 maart 2019
Op tijd op, rond 07.00 uur. Verwarming aan, het is maar 4 graden in de camper en buiten lijkt het een beetje te hebben gevroren. Eerst maar eens ontbijten!

Het wandelpad. Links, buiten beeld, het riviertje. Rechts de camperplaats.   De weg terug, langs de andere kant van de rivier.
Na het ontbijt, de zon schijnt, doen we een wandeling langs het riviertje de Niers bij de camperplaats. Eerst een stukje verder, de stad uit, dan de brug over en langs de andere kant terug. Tot we weer bij een brug komen die ons terugbrengt naar de camperplaats.

Parkeren op de Marktplatz, midden in het oude stadje Kalkar.Om 10 uur vertrekken we, eerst naar een supermarkt voor wat boodschappen en diesel tanken. Daarna richting Kalkar, waar we willen rondkijken in het centrum. We parkeren de camper op de Markplatz, middenin het stadje, ideaal!

We zoeken naar een geocache die we niet vinden, maken een mooie wandeling door het stadje en vertrekken weer tegen half twee.

De route van vandaag: Goch, Kalkar, Xanten, Weser en Raesfeld.De volgende bestemming is Raesfeld. We rijden via Xanten (daar waren we al eens eerder) en steken bij Wesel de Rijn over.
Tegen drieën zijn we bij Schloss Raesfeld, een prachtige waterburcht, en daar is nog een camperplaats ook. Er is nog maar één plekje vrij, dus we zetten ‘m er maar meteen tussen op de rij voordat we naar de burcht gaan.

Veel horeca en terrasjes in en rondom de burcht.   De imposante entree van Schloss Raesfeld.
De camperplaats voor 8 campers in Raesfeld.Terug bij de auto, het is nu tegen vieren, besluiten we hier te blijven. Er is ook nog een geocache, die doen we morgenvroeg. Een prima camperplaats, er is zelfs een sanitairgebouwtje bij met douche en toilet. Die douche is bij de prijs inbegrepen, daar kun je niets van zeggen.
Vandaag gereden 82 km, totaal 209 km. Overnachting € 8,00.

Zondag 31 maart 2019
Vroeg op, om 7 uur. Eigenlijk 6 uur, vannacht is de zomertijd ingegaan. Meteen maar naar de douche, ik ben de eerste. Heerlijk warm, mét elektrisch kacheltje. Femma gaat als tweede, we kunnen er weer even tegen!

Het 'Altes Wasserwerk Wesel', alleen van een afstandje te bewonderen.We nemen koffie maar stellen het ontbijt uit. Eerst maar eens de wandeling naar de geocache. Die is snel gevonden, we besluiten meteen maar te vertrekken. Femma is nogal gecharmeerd van een andere themaroute: Themenroute 28. Die heet Wasser: Werke, Türme und Turbinen.

De eerste stop in Wesel is bij het Altes Wasserwerk Wesel. Het gebouw moet je maar van op een afatand bewonderen, dit ‘museumstuk’ is alleen te bezichtigen voor groepen onder begeleiding na telefonische afspraak… In plaats daarvan vonden we in deze buurt drie geocaches.

Ook dit Wasserwerk blijkt op verboden terrein te staan. We hebben er niets van gezien!Op naar het volgende punt: het Wasserwerk Duisburg-Mündelheim. Een drinkwatervoorziening, gebouwd in 1941 en verstopt in een boerderij om ‘m te verbergen voor de geallieerde bommenwerpers. Leek ons wel interessant, maar het ding staat in de uiterwaarden van de Rijn, in een natuurgebied met… een hek ervoor. Verboden toegang!

De oude watertoren in Müllheim.Wasserwerk Mülheim Styrum/Ost. Een groot (modern) complex waar ook eigenlijk niet veel aan valt te zien. Bijna om de hoek staat de watertoren Aquarius, nu een beklimbaar Wassermuseum. Leuk, maar hier waren we al eens, enkele jaren geleden.

Van hieruit rijden we door naar Dampfe (9 km), onze favoriete bierbrouwerij/camperplaats in Essen-Borbeck. Telefonisch alvast een tafeltje gereserveerd! Het is nu 16.00 uur, even het blog bijwerken. Om 18.00 uur gaan we uit eten.
Vandaag gereden 101 km, totaal 310 km. Overnachting gratis.

De wat rommelige maar rustige binnenplaats van de stoombierbrouwerij Dampfe.Maandag 1 april 2019
We hebben gisteravond heerlijk gegeten. We proberen elke keer wat anders uit te zoeken van de kaart. Deze keer was het de zondagaanbieding: steak van de grill, gebakken aardappelen en verschillende groentes. Wijntje erbij, heerlijk! 🙂

De ingang van het restaurant in het oude brouwerij-complex.Terwijl ik het terrein afrijd maakt Femma nog even een foto van de entrée van het restaurant. Dat lijkt nu, om 10 uur ‘s ochtends, nog gesloten.

We verlaten de waterwerken, we gaan weer voor burchten en kastelen. Dat betekent eerst het Ruhrgebied uit in noord-oostelijke richting.

Koffiepauze en een wandeling naar de geocache. En dat dan in omgekeerde volgorde.Normaal vermijden we op onze dagtripjes zo mogelijk de snelwegen, maar nu even niet. Vanuit Essen is het 40km naar de ‘rand van de bebouwing’, naar het platteland, en dat doen we even snel! Wel doen we nog een paar geocaches onderweg, waarbij we ook even een bakje koffie zetten.

Burg Vischering in Ludinghausen, een middeleeuws bouwwerk.De eerste bestemming vandaag is Burg Vischering in Lüdinghausen. De burcht werd reeds in 1200 op papier genoemd. Het is een imposant middeleeuws bouwwerk, rond van vorm en omgeven door water. Met nog een echte ophaalbrug, zo eentje met kettingen.

Een selfie, maar dan anders!We kijken er rond, wandelen er omheen en passeren onderweg een kunstwerk met een enorme spiegel. Dát is een mooie gelegenheid voor een selfie! 🙂

Het reusachtige Schloss Nordkirchen.Van Lüdinghausen maken we een zijsprong naar Nordkirchen waar je het reusachtige Schloss Nordkirchen vindt, het Versailles van Westfalen zoals het ook wel wordt genoemd. Een barok paleis waar nu een universiteit, de Economische Hogeschool in huist. Veel wandelende studenten in het park.

De route van Dampfe in Essen naar Coesfeld.Een stukje terug naar Lüdinghausen en dan via Dülmen naar Coesfeld. In Coesfeld is naast het zwembad een gratis camperplaats met alles erop en eraan. Daar is vast nog wel een plekje voor ons en wie weet, gaan we dan morgenochtend een paar baantjes trekken!
Vandaag gereden 135 km, totaal 445 km. Overnachting gratis.

Op de camperplaats in Coesfeld.Dinsdag 2 april 2019
Heerlijk (uit)geslapen, tegen tien uur vertrekken we naar het zwembad. Het is maar een klein stukje lopen, vanaf de camperplaats. De entrée van € 5,50 is meteen voor de hele dag, maar zolang zullen we niet blijven. Het is niet druk in het zwembad, het water is lekker warm en een zoutwater buitenbad van 33 graden maakt het af. En een glijbaan natuurlijk, tegenwoordig is elk zwembad in Duitsland een “Erlebnisbad”.

De gehele route van de afgelopen dagen.Om 12 uur, terug bij de auto, maken we een stevige lunch met gebakken eieren en koffie. Het is heerlijk weer, volop zon en ruim 21 graden. Het lijkt wel vakantie!
Wanneer het tegen twee uur begint te betrekken is het tijd om richting huis te gaan. Van hieruit 140 km, binnendoor. Alleen een stukje A1 in Twente, verder alles binnendoor. Verrassend rustig op de weg, om 17.00 parkeren we de auto weer op de eigen oprit.
Vandaag gereden: 140 km, totaal 585 km.

Speak Your Mind

*