Weekendje België-Limburg-Duitsland

Amstel Gold ToertochtenTongeren, met zijn Romeinse verleden, is de oudste stad van België. Elke zondagochtend verandert het stadje in één grote antiekmarkt. Dat is echter niet de reden van ons bezoek, op vrijdagavond.

We moeten weer in Gulpen (zuid-Limburg) zijn, zaterdagochtend om half tien. En omdat dit het weekend is van de Amstel Gold Race, met toertochten voor tienduizenden wielrenners, besluiten we dichterbij Gulpen te overnachten. Dat wordt dus het Belgische Tongeren in plaats van Thorn.
Vanuit Tongeren ben je zó in Maastricht, van daaruit loopt de weg naar Vaals via Gulpen. We hopen op niet teveel oponthoud.

Vrijdag 12 april 2013
Vroeg in de middag vertrokken. Het plan was om via de Ikea in Eindhoven te gaan, maar voorbij Arnhem blijkt er 15km file te staan richting Eindhoven, dus wij zwaaien af richting Nijmegen en Venlo. We eten een hapje onderweg langs de oude Napoleonroute en gaan even wat afgeven in Stevensweert, aan de Maas.

Overnachten nabij het centrum van Tongeren.Daarna rijden we door naar Tongeren, om te overnachten. We blijken de enige camper, op het plein bij de oude stadsmuur. We maken nog een wandelingetje, en wat later op de avond komt er nog een tweede camper bij ons staan. Op tijd naar bed.

Zaterdag 13 april 2013
Rond half negen vertrekken we uit Tongeren, mooi op tijd. Hopelijk geen files, vanwege die Amstel Gold Toertochten… Tot Maastricht geen probleem, dat is ook maar 15km vanuit Tongeren. Na Maastricht komen we op de weg naar Vaals, waar de toerrijders twee maal de weg moeten kruisen. Wat blijkt? Ze fietsen door een tunneltje, een ongelijkvloerse kruising! Heb ik me voor niets zorgen gemaakt…

Warme bakker in gulpen, even een vlaaitje scoren...We zijn vroeg in Gulpen, en voor ik Femma afzet gaan we nog even bij de bakker langs. We kopen een mooie vlaai om morgen mee te nemen wanneer we op bezoek gaan bij Kees en Ineke op landgoed Eerde bij Ommen.

Wanneer ik Femma heb afgezet rijd ik door naar Epen. Tenminste, dat was mijn bedoeling maar de weg door het Geuldal is afgezet. Dan rijd ik wel via Vijlen, naar het boscafé ‘het Hijgend Hert’. Tip van Wietse en Anja. Rond 10 uur sta ik daar op de parkeerplaats, maar het café gaat pas om 11 uur open. Dan toch maar binnendoor naar Epen.

Op dit traject kom ik de eerste wielrenners tegen. Er is niets afgezet, ik mag gewoon met de fietsers meerijden. In Epen stop ik bij de Smidse, de oude herberg, voor koffie met vlaai en een krantje.

Uitzicht op Gulpen.De middag breng ik door op de Gulpenerberg, een braakliggend terreintje langs de Panoramaweg met mooi uitzicht op Gulpen. Honderden, misschien wel meer dan 1000 fietsers passeren hier.
Zelf doe ik nog even mee met de Japan DX Contest, een wedstrijd van Japanse radioamateurs tegen de rest van de wereld. In telegrafie (morse) maak ik verbinding met 4 verschillende Japanse stations. Toch niet gek, voor mijn relatief kleine antennetje!

molenRond 15.00 uur rijd ik weer naar beneden, naar het dorp Gulpen. Ik parkeer de camper weer voor de brandweerkazerne, vlakbij het BMC-kantoor waar Femma nascholing heeft.
Bij de tegenover het kantoor gelegen oude molen (met restaurant en terras) zoek en vind ik de geocache onder het bruggetje. Die heb ik de vorige keer vanwege de vele sneeuw laten liggen.

Aan de koffie.Ik drink nog een kop koffie op het terras, en om iets over vieren pik ik Femma weer op. We verlaten Gulpen richting Heerlen voor een bezoek aan Ikea. Daar eten we meteen een hapje, waarna we Duitsland inrijden om te overnachten op de camperplaats bij het dorpje Waldfeucht.
Er is nog een plekje vrij!

Zondag 14 april 2013
Blokhut van Scouting Nederland op Landgoed Eerde.We zijn op tijd op. Na het ontbijt rijden we richting Nederland, met bestemming landgoed Eerde bij Ommen. Vrienden beheren daar een prachtig gelegen blokhut van Scouting Nederland op terrein van Natuur Monumenten, en we zijn uitgenodigd om te komen eten.

Onderweg doen we nog een paar geocaches, zie bijgaande foto. Vanaf Apeldoorn rijden we binnendoor via Raalte naar Ommen, waar we rond half twee aankomen. We maken nog een wandeling langs de Steile Oever, een steile erosiewand langs het riviertje de Regge, en we zien bij de blokhut allerhande vogels en kikkers.

Na een gezellige middag, gevolgd door heerlijk eten, komen we tegen half 11 ‘s avonds weer in Kampen aan. Het weekend zit er weer op!

Speak Your Mind

*