Weekendje Duitsland/Zuid-Limburg

Femma is terug met de boodschappen...Femma heeft nog één cursuszaterdag in Gulpen dit jaar, een mooie reden om er nog een weekendje op uit te trekken!

Donderdag 21 november 2013
Vertrokken uit Kampen, na school, rond 16.45 uur. Onze bestemming is het Duitse stadje Goch, circa 132km. Daar is én een goede overnachtingsplaats, én een eenvoudig restaurantje met veel keus voor weinig geld. Bovendien is het restaurantje op loopafstand van de overnachtingsplaats, dus eerst parkeren voor de nacht en daarna een hapje eten mét een halve liter witbier uit de tap! 🙂
Vandaag gereden: 138km, overnachtingskosten: € 4,00.

Vrijdag 22 november 2013
Op de camperplaats in Goch.Lekker uitgeslapen en dus eerst maar eens op ons gemak ontbijten. We hadden het vage plan wat te gaan geocachen, maar het blijkt dat Femma ook wat winkels in Goch heeft uitgezocht die ze graag wil bezoeken.

Op Nederlandse internetsites heeft ze gelezen dat Nederlanders vooral de grens overgaan voor goedkopere drogisterijproducten, dus dat wordt inslaan: shampoo, deo, tandpasta, noem maar op. Op de bovenste foto komen we net weer terug bij de camper met wat boodschappen. De winkelwagen rijdt zó de camper in! 🙂

Ook ‘de alcohol’ is hier aan veel minder accijns onderhevig, dus we gaan wat doosjes met wijn inslaan. Dat blijkt ook inderdaad zo te zijn: voor die prijs haal je ze niet bij de Franse wijnboer. Trouwens, de andere klanten in het stadje Goch blijken ook verrassend vaak Nederlands met elkaar te spreken…

Interieur van de camper, gezien vanaf de omgedraaide bestuurdersstoelNa de (late) lunch verlaten we rond 15.00 uur eindelijk Goch in zuidelijke richting. De geplande geocache (in Goch) slaan we maar over; ander keertje. We ‘wippen’ de Nederlandse grens weer over en rijden langs de oostkant van de Maas door dorpjes als Bergen en Arcen richting Venlo. In Venlo pikken we de oude ‘Napoleonroute’ op naar het westen: we gaan overnachten in het -ons vertrouwde- witte dorpje Thorn. Aankomst tegen half vijf. Kachel aan, glaasje wijn, laptopje. Ik zit dit nu te typen.

Sfeervol straatje in Thorn...Tegen 21.00 uur wandelen we nog even samen het ienie-minie ‘stadje’ in. Door de verlichte middeleeuwse straatjes met kasseien (heet dat niet zo?)
Bij een uitnodigend horecapand met kerstboompjes voor de deur gaan we naar binnen om wat te drinken. Iets na 22.00 uur zijn we weer “thuis”, we maken het bed klaar. Tot morgen!
Vandaag gereden: 94km, overnachtingskosten: gratis.

Zaterdag 23 november 2013
We moeten op tijd op, uiterlijk half negen vertrekken. Het is een uurtje rijden, van hier naar Gulpen. Dan is Femma rond 09.30 uur bij het Bio Metrisch Centrum, waar de nascholing om 10.00 uur begint.

Dat is geen probleem, om 09.40 uur zet ik Femma af bij het BMC in Gulpen. Zelf rijd ik door naar Epen, om bij de herberg de Smidse eerst lekker aan de koffie met vlaai en een Volkskrantje te gaan! Dat begint een beetje traditie te worden, ik heb zelfs al een ‘eigen’ tafeltje bij de houtkachel en met uitzicht op het Geuldal!

Parkeerplekje op de Gulpenerberg boven het stadje Gulpen.Vanuit Epen rijd ik terug door het Geuldal naar de Gulpenerberg. Daar kan ik mooi staan met de camper, een hoog gelegen plekje prachtig uitzicht over Gulpen. Vandaag (en morgen) is de jaarlijkse CQWW-telegrafie wedstrijd, één van grootste internationale contesten voor radioamateurs.

Ik schroef de Atas-antenne op het dak van de bus, sluit mijn sleutel aan op de zender en begin verbindingen te maken. Het worden er uiteindelijk iets van 60: veel Aziatische Russen, Kazakhstan, veel Amerikanen maar ook wat zeldzamere stations als Rwanda, Tunesië, Paraguay en zelfs meerdere Arubanen!

Mijn radio-hoekje in de nieuwe camper.Het is nu tegen 16.00 uur, ik heb nog even wat aan diverse websites gewerkt en dit verslag bijgewerkt, ik ga de bus weer klaar maken om te rijden. Direct Femma ophalen, en dan naar Maastricht. Waarschijnlijk uit eten bij de Preuverij, anders rijden we meteen door naar Tongeren, de oudste stad van België, en eten en overnachten we daar.
Vandaag gereden: 131km, overnachtingskosten: gratis.

Zondag 24 november 2013
Overnachten in Tongeren.De Preuverij was al dubbel dwars volgeboekt, dus dat wordt een andere keer. In Tongeren hebben we ons geinstalleerd op hetzelfde rustige plekje als de vorige keer, aan de doodlopende weg.

Zondagmorgen op tijd op en tot circa 13.00 uur lopen we over de antiekmarkt. Altijd leuk, ondanks dat het zo nu en dan een beetje regent en het heel vroeg ook al flink geregend heeft. Veel schilderijen, tapijten, meubels en dergelijke liggen/staan nat te koop. Lijkt me niet bevorderlijk, voor antiek…

Hallen vol met antiek, zoals deze oude voorlopers van de grammofoon...In de hallen vol antiek (alle toegang is gratis) heb je daar tenminste geen last van. Daar is het droog en minder koud. En je kunt er nog mooi even naar het toilet ook. Er is zelfs een nieuw gedeelte bijgekomen: een overdekte winkelgalerij. Nieuwe architectuur binnen bestaande, eeuwenoude gebouwen die nu nog slechts als omhulsel fungeren. Mooi!

Aan de koffie in een bruin café...Uiteraard ook lekker even aan de koffie in zo’n typisch Belgisch bruin café. Daarna nog even kijken in de parkeerkelder van bovengenoemd gebouw. In plaats van auto’s staan daar op zondagochtend kramen met antiek. En, heel bijzonder, in die moderne betonnen kelder is een gedeelte met een laag muurtje eromheen, waarbinnen restanten zijn te zien van Romeinse bouwkunst! Daar houden we wel van, mooi gedaan… 😉

Dan is het tijd om te vertrekken, terug naar Kampen. Zit nog een beetje tegen, hebben ze de snelweg van Venlo naar Nijmegen afgesloten… Rond 17.00 uur zijn we weer thuis.

Comments

 1. De nieuwe camper ziet er strak uit!
  Misschien moeten we ook eens naar Goch, is die plaats zo interessant?

  • Dank je Ben!
   En Goch, niet zó bijzonder. Aardig stadje, de camperplaats (bijna een campercamping) in het groen én op loopafstand van het centrum voor slechts € 4,00 per nacht is een topper!

 2. Altijd leuk om jullie reisverslagen te lezen! Dank dus,voor weer een aangenaam verslag!!! Groetjes uit Groningen!

  Peter en Ina

 3. Joop Ooij zegt

  Hallo Aloys, Allereerst dank voor mijn vergeten naam en ww.
  Leuk ook om jullie reisverslag te lezen. Wij hebben 12 jaar een
  Hymer gehad, toen verkocht en andere vakanties geprobeerd maar
  dat beviel voor geen meter. Ik miste die ultieme vrijheid.
  Nu weer op zoek naar een Hymer B584 plm. 2001. Ned. of Duits
  kenteken kan beide (Tips zijn welkom).
  Goed 2014 gewenst iedereen, Gr. Joop Ooij.

Speak Your Mind

*