Weekendje Friesland

Platbodem onder zeil...We hadden een afspraak bij de tandarts in Leeuwarden, vrijdagochtend half 11. De laatste dag van Aloys’ vakantie. Daar konden we net zo goed een weekendje van maken!

Camper ingepakt, vrijdagochtend om 09.00 uur vertrokken. Een prachtige dag, volop zon en 25 graden. De tandarts, dat was  vlot bekeken: Aloys had niets, Femma een paar dingen die we moesten bespreken: brug of implantaat. Maar goed, half twaalf terug bij de auto. Boterhammetje smeren, glas melk erbij en dan nog even naar de AH in Leeuwarden.

We hebben een doel: Friesland, we willen aan het water overnachten! Daartoe hadden we twee camperplaatsen uitgezocht: Eernewoude en Oudega. Beide op een kwartiertje rijden van Leeuwarden, maar beiden met een beperkt aantal plaatsen voor campers: maximaal 5.

Ons plekje aan de haven in Oudega (Smallingerland)We rijden richting Eernewoude, die is het dichtste bij. Leuk watersportdorpje, winkeltjes, terrasjes. Maar de camperplek ligt wat achteraf, onder hoge bomen. Niet zo aantrekkelijk, we gaan eerst ook in Oudega kijken. Dat is slechts 5km verder, en bij aankomst aan het haventje roept Femma meteen: dit is leuk! Er staat nog niemand, dus we kiezen het mooiste plekje. Vooraan, met uitzicht op de bootjes: hier blijven we vannacht!

De havenmeester komt  even langs, alles ok, betalen (€ 8,00) kan later wel, maar hij vertelt over het weekend. Er is een event voor rond en platbodems, hij verwacht 30 tot 40 botters. Leuk, er liggen er al een klein aantal, prachtig gelakte scheepjes. We zetten de stoeltjes buiten, heerlijk weer en leuk uitzicht, bedrijvigheid etc.

Femma heeft de geocache gevonden.Later in de middag doen we de 3 geocaches in en om Oudega. Toch bij elkaar wel 6km lopen, maar we vinden ze alledrie. Om half zeven terug bij de auto, tijd om te eten. Dat wordt een makkelijke zomermaaltijd: een fijne sla, stokbroodje, paté, aardappelsalade, paar kippepootjes, fles koude rosé. Fruit, waaronder meloen.
Er komen er steeds meer bij!
Heerlijk, we zitten de rest van de avond voor de camper en kijken naar het binnenvaren en afmeren van steeds meer platbodems, groot en klein. Ook jongeren, in kleine, open platbodems, die hun tentjes opzetten op de wal. Gezellige drukte!

Zaterdag 24 augustus 2013
Goed geslapen. Het was eerst nog wat onrustig op de kade, veel gepraat, lachen e.d. maar rond 23.00 uur werd het rustig. Per slot van rekening moet er vandaag een wedstrijd worden gevaren! Licht bewolkt is het, maar heerlijk weer en er staat wind genoeg voor de zeilers.

Tegen half 11 vertrekken de schepen, achter elkaar aan richting de meren. Op Google maps hebben we gezien dat er een doodlopende weg is die deels langs de oever van het meer loopt. We besluiten, wanneer we klaar zijn voor vertrek, er toch nog maar even te gaan kijken. Eerst nog een paar boodschapjes bij de bakker en de kleine Spar van het dorp.

Een mooi plekje aan het water, eerste rang!Aangekomen bij het meer (de Headamsleat) is er een prachtig plekje waarbij we aan het water kunnen staan. Op het water tientallen rond- en platbodems, we herkennen er zelfs enkele. Ze lijken allemaal wat aan het oefenen, parcours verkennen of zo, de wedstrijd is nog niet begonnen. De zon schijnt volop en er staat een stevige wind. Ideaal zeilweer, lijkt me. We maken koffie en genieten van het schouwspel.

Drukte bij het ronden van de boei.Wanneer rond 12 uur de wedstrijd écht is begonnen, wordt ook het parcours snel duidelijk. We staan écht op een prachtplekje, de schepen moeten vlak voor onze neus een boei ronden en meteen daarna overstag. Ook Femma vindt het prachtig en “wil hier nog wel een tijdje blijven”. Dat doen we dan maar.

We vertrekken uiteindelijk rond een uur of twee, we willen toch nog een paar geocaches vinden. Via Oudega rijden we naar Drachten en dan richting Aldeboarn. We vinden een geocache en ontdekken op zo’n 500 meter afstand “onze” contestboerderij! Dat is de leegstaande en vervallen oude boerderij waar we elk jaar in februari met een groep radioamateurs meedoen aan een internationale wedstrijd. We besluiten er even een kijkje te gaan nemen, ik moet er binnenkort toch een keer heen om een grote antenne op te halen, té lang om nu in de camper mee te nemen.

Bij Wietse en Anja op de oprit, achter hun eigen Mercedes camper.Hierna rijden we via Grouw binnendoor naar Veenwouden, waar we tegen vijfen aankomen bij Wietse en Anja. De bbq staat al klaar en we hebben een heerlijk avondje buiten, tot een uur of half één. Dan is het tijd om de camper op te zoeken, op de oprit aan de voorkant van het huis. Bij vrienden logeren maar wel slapen in je eigen bed. Ideaal 😉

Zondag 25 augustus 2013
De oprit voor het huis van Wietse en Anja in Veenwouden.Het is tegen acht uur, ik lig in bed dit verslagje bij te werken. Tijd om op te staan! Wassen, aankleden, ik zie Wietse in de tuin lopen dus die is er ook al uit. Tussen negen en half elf zitten we heerlijk uitgebreid te ontbijten.

Omdat we ook nog even bij de schoonouders langs willen, in Zwolle, vertrekken we tegen elf uur. We rijden binnendoor naar Grouw, waar we nog een geocache vinden bij de brandweerkazerne. Om 12.10 uur komen we aan bij de familie. Koffie, een drankje en een hapje, rond half drie gaan we op huis aan. Auto uitpakken, het weekend zit er weer op!

Speak Your Mind

*