Weekendje “Romeinen” in Xanten

Bij binnenkomst in Xanten zien we een grote fruitkraam; nog even wat inkopen doen!Opnieuw een weekend weg. Nu met Hans en Sini, de stiefbroer van Aloys en diens vrouw. Naar Xanten in Duitsland, ca. 50km over de grens. Xanten is bekend om zijn omvangrijke Romeinse opgravingen. Dat gaan we dus eens van dichtbij bekijken!

Vrijdag 4 september 2015
Omdat Hans nog tot half vijf aan het werk is in zijn eigen bedrijf kunnen zij, Hans en Sini met hun herder Luna, pas ná die tijd gaan rijden. Vanuit hun woonplaats Glanerbrug, achter Enschede, is het zo’n 120km. Voor ons, vanuit Kampen, is het 140km. Wij hebben echter de hele dag de tijd, dus we vertrekken aan het begin van de middag. Eerst nog wat boodschappen doen, dan richting Apeldoorn over de A50.

We installeren ons vast op de gereserveerde plaatsen.Via Arnhem naar Zevenaar, de grens over, en tegen 17.00 uur zijn we op de afgesproken (camper)plaats in Xanten. Onderweg kwamen we nog langs een uitgebreide fruitkraam (foto boven) waar we nog even wat aardbeien, bramen en frambozen hebben ingeslagen. Dan door naar de camperplaats.
We vinden de voor ons gereserveerde plaatsen en installeren ons vast. We verwachten Hans en Sini tegen half acht, en wij zullen dan de warme maaltijd klaar hebben.

Alles verloopt volgens plan en om half acht zitten we bij ons in de camper aan de kippenpoten met gebakken aardappelen en salade. Het wordt een weekendje van hoofdzakelijk binnen, buiten is het met zo’n 15 graden en nu en dan een bui niet écht warm…

Klaar om op pad te gaan!Zaterdag 5 september 2015
We beginnen met een uitgebreid ontbijt bij Hans en Sini. Ze hadden tijdens het uitlaten van de hond Luna zelfs verse broodjes gehaald! Daarna met zijn allen lopend het stadje in.
De opzet is drieledig: we gaan én het stadje bekijken, doen onderweg enkele geocaches om vervolgens een bezoek te brengen aan het uitgebreide Archeologische Park aan de noordkant van het Xanten.

Fraaie oude boerderij in carrévorm met binnenplaats.Xanten is een stadje met een aardig oud centrum. We bekijken wat straatjes en wandelen even de grote Domkerk binnen. De twee geocaches zijn snel gevonden in de buurt van het station.
We komen zelfs nog langs een fraaie boerderij in carrévorm zoals je die ook ziet in Zuid-Limburg. Van hieruit lopen we door naar het Archeologisch Park.

Via de entree lopen we door naar het cafégedeelte: eerst tijd voor koffie. Daarna bezoeken we het immense museumgebouw.

De hal van het museum.   Replica in het museum.   Een blik van boven op het museum.   De zijhal met restanten van een Romeins badhuis.
Behalve een enorm museumgebouw is het ook nog een meerdere hectares groot terrein waar van alles te zien is. Eigenlijk teveel voor één dag, want het zijn ook nogal afstanden, op het terrein!
We lopen een route langs verschillende (herbouwde) gebouwen of opnieuw opgerichte restanten van gebouwen, zoals de tempel. Een deel is herbouwd met imposante pilaren! Er is van alles te zien, Romeinse herbergen, een compleet nagebouwde arena etc.

De deels herbouwde Romeinse tempel.   Sini bij de Romeinse ambachten...   In een nagebouwd Romeins badhuis.   De nagebouwde Romeinse arena.
Het is al rond 16.00 uur als we aan de noordkant het terrein weer verlaten, het stadje weer in. Hierboven nog een paar foto’s.

Femma praat met wat 'locals'...We lopen nu wat andere straten van Xanten door. Femma komt onderweg nog wat locals tegen, waarmee ze een praatje maakt (foto links.)
Ook dit vreemde personage kwamen we tegen onderweg in Xanten...Tegen half zes zijn we terug bij de campers en gaat Sini aan het werk met het eten. Vanavond eten we bij Hans en Sini. Uiteindelijk was het vandaag niet een slechte dag, qua weer. Zo nu en dan een stevige bui, maar toen zaten we bijv. net binnen, aan de koffie. Of in het museum. Ook scheen geregeld de zon, en dat is dan wel weer heel lekker.

Zondag 6 september 2015
Na het uitslapen (en heerlijk luxe douchen op deze camperplaats!) is het ontbijt bij ons in de camper. Nét niet warm genoeg om buiten te eten.
We willen nog een flinke wandeling doen in het buitengebied van Xanten, waar 4 geocaches mooi in een vierkant liggen: ideaal voor de wandeling. Op weg dus maar weer!

2015-xanten-15

We hebben ze alle vier gevonden en rond 13.30 uur zijn we terug bij de auto’s. Sini maakt nog een kop soep, we eten een boterham en rond 15.00 uur vertrekken we uit Xanten: Hans en Sini naar het noorden, richting Enschede, wij meer naar het westen: Arnhem. Om half vijf zijn we terug, thuis van een geslaagd weekendje!

Speak Your Mind

*