Opnieuw naar de sneeuw!

Onderweg naar Mittelberg (foto 2013)Ook deze voorjaarsvakantie willen we even gaan testen “of de skies het nog doen” 😉 . Een weekje met de (nieuwe) camper naar de sneeuw!
Wel een vertrek met hindernissen…


De auto is er helemaal klaar voor: ik heb voordelig vier splinternieuwe velgen aangeschaft en liep vervolgens tegen een aanbieding winterbanden aan: Vredesteijn Comtrac winterbanden bij Kwik-Fit  van € 127 voor € 45 per stuk, in de opruiming! Overjarig? Nee hoor, vers uit de fabriek, maar ze hadden er voor deze zachte winter teveel ingekocht…

Vorig jaar vertrokken we op vrijdagmiddag. Dit jaar zit dat er niet in; Femma heeft op vrijdagmiddag nog een aantal afspraken staan in haar praktijk voor Neurofeedback. Dan dus maar op zaterdag weg. Ook dat wordt ‘m niet: Femma verrekt een spier in de rug en kan amper zitten of staan. Tja, dan zit er niets anders op dan de reis even uit te stellen, helaas.

Zondag 23 februari 2014
Uiteindelijk rond 12.50 uur vertrokken. Via Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen naar Venlo. We hadden de lunch overgeslagen, daarom bij Venlo even een McDonalds bezocht. Rond 16.45 uur passeren we Koblenz en net voor zessen zijn we in Gundersheim bij wijnboer Huppert waar we (net als vorig jaar in februari) de nacht doorbrengen.

Blauer Portugieser, een rode Duitse wijn van wijnboer HuppertWe hebben in de straussswirtschaft (een soort huiskamerrestaurantje bij de wijnboer) een tafel gereserveerd.
Het wordt een uitstekende maaltijd met -uiteraard- een goede fles wijn van het huis zelf; een Portugieser. Tegen negenen verlaten we de wijnboer en gaan terug naar de camper in de wijngaard.
Morgen is er weer een dag!
Vandaag gereden: 430km.

Maandag 24 februari 2014
De camperplekken bij de wijngaard van de familie Huppert in GundersheimRedelijk goed geslapen, Femma heeft nog steeds last van de rug. Om 22.00 erin en 07.30 uur er weer uit is in ieder geval wel lekker lang. Het heeft gevroren, buiten is het gras en de wijngaard wit maar binnen snort de nieuwe kachel. Het is nu 07.45 uur en we zitten aan het ontbijt.

Nog even boodschappen gedaan bij de Edeka, hier om de hoek. Iets voor bij de koffie, broodjes voor tussen de middag enz. Om 09.15 uur verlieten we Gundersheim. Het is nu 12 uur, we zitten tussen Karslruhe en Ulm, aan de koffie! De piste in Unterjoch is nog 223 km… 🙂

Femma op het bankje onderaan de SonnenhangliftIn de loop van de middag arriveren we in Unterjoch, een alleraardigst plaatsje. Een terras in de zon zit bomvol, maar het is niet voor niets 14 graden bóven nul en strakblauw! Mooier kan eigenlijk niet, zo in de winter.
We rijden het dorp door, naar de piste Sonnenhang, ons door Wiebe aanbevolen. Een eenvoudige blauwe piste met drie vrij lange afdalingen, een sleeplift en parkeren direct onderaan de piste. We vertellen de eigenaar dat we morgenochtend wel willen ski een vragen of we dan ook op de parkeerplaats mogen overnachten… Geen probleem!

Eerst nog even naar Oberjoch, een wat grotere plaats enkele kilometers verderop, om geld uit de automaat te trekken. Parkeren gaat maar nét goed, ik zie op het laatste moment opeens een laag hangend en uitstekend zonnescherm van het terras! Grijnzende gezichten, ik krijg de indruk dat de jonge gasten op het terras dat wel jammer vinden…

Overnachten onderaan de piste in UnterjochTerug naar de piste in Unterjoch. De zo’n schijnt nog volop en we zoeken een aardig plekje in de hoek van de parkeerplaats met de achterkant naar een beek. De foto links toont ons plekje mét de ondergaande zo’n als tegenlicht. Achter de auto de piste. Ik kan het niet laten na sluitingstijd, rond 17.00 uur, nog even de skies op de nek te nemen en de piste een eind op te lopen. Zo, mijn eerste baantjes zitten erop! 🙂

De piste-bully komt met veel geraas een aantal keren voorbijTegen half zeven ineens een boel lawaai en lichten, diep in de schemering. Het is de piste-bully, het rupsvoertuig dat ervoor moet zorgen dat de piste er morgenochtend weer fris En als nieuw uitziet. Ik maak er nog snel een foto van. Het is nu al tegen zevenen, we gaan eten maken!
Vandaag gereden: 392km.

Dinsdag 25 februari 2014
"Wild" overnachten onderaan de piste...Beetje uitgeslapen, relaxed ontbeten (eigenlijk doen we nooit anders…) Het was een koude nacht, bijna -10, maar de kachel blies heel zachtjes, in zijn laagste stand, en hield het interieur op +8 graden.
Het is nu 10 uur, strakblauw en volop zon, we gaan zo skiën. Er staan al een stuk of 10 auto’s en er is ook een klasje met een stuk of 8 kleine kinderen lopend uit het dorp gekomen. Een basisschool-klasje onder schooltijd? Schoolskiën in plaats van zwemmen?
Wat een weertje, de zonnepanelen laden nu al ruim 5A en de accu-computer geeft aan dat de accu alweer bijna vol is!

Femma mét pijn in de rugVoor slechts € 10 per persoon hebben we een 5 -urenkaart gekocht. Even spannend, met Femma haar rugklachten, maar het gaat prima! Tegen half één hebben we er 5 rondjes opzitten en schuiven we even aan op het mini-terrasje bij de kassa. Na een kop koffie en 2 Wienerle (knakworsten) met brood gaan we weer verder.
Na 9 rondjes vindt Femma het mooi geweest en gaat terug naar de auto. Ik doe er 4 extra, maar bij de 13e afdaling begin ik mijn spieren te voelen en besluit ook om ermee te stoppen. Het is 15.00 uur, terug naar de auto.

Femma zit te lezen in het zonnetje!Femma zit in de luie stoel in de camper, met de schuifdeur open. Het is nog steeds heerlijk weer. We kleden ons om, pakken de boel in en vertrekken richting Oberstdorf. De kleine bergpas af vanaf Oberjoch, door naar Sonthofen en daar linksaf naar Oberstdorf. Even kijken op de camperplaats in Fischen, paar boodschappen bij de V-markt vlak voor Oberstdorf en dan naar de camperplaats in het centrum.

Met Peter, Silvia en de jongens uit etenOp de camperplaats rijden we tussen de rijen campers door op zoek naar een leuk plekje. Zie ik opeens een bekend stel voor hun Mercedesbusje zitten: Peter en Silvia! Zeker 10 jaar niet gezien, leuk. Een hartelijk weerzien. Ze zijn in gezelschap van zoon Sjoerd en neef Tymen, twee jongens van 15. We besluiten met zijn zessen te gaan eten bij de Alte Sennküche. Een gezellige avond!
Vandaag gereden: 40km.

Woensdag 26 februari 2014
Heerlijk geslapen. Na het ontbijt is om 09.00 uur het kantoortje bemand waar je kunt afrekenen én douchemuntjes halen. Daarna even lekker onder de douche. De zo’n schijnt, het is (alweer) fantastisch weer. Ik ga even een paar foto’s maken buiten!

Rechts de bus van Peter en Silvia, links de onze

Winter of voorjaar?We besluiten nog even in Oberstdorf te blijven: wandelend het centrum in. We nemen afscheid van Peter, Silvia en de jongens die vandaag al vast een stukje richting huis gaan. Dan “de stad” in. Het is alweer een tijdje geleden dat we rustig de tijd haden om In Oberstdorf rond te wandelen. Met dit weer nemen we daar nu eens even lekker de tijd voor!

Camperplaats gefotografeerd, onderwegNa koffie en broodjes op een terrasje zijn we tegen 14.00 uur weer terug bij de camper. Het nieuwe plan voor vandaag: een rondje bergpassen, Oostenrijk en weer terug naar Duitsland teneinde onderweg de camperplaatsen kort te bezoeken én te fotograferen voor de Campersite. Eén voorbeeld daarvan is de foto links.

De camperplaats in BalderschwangEen mooi tochtje, door witte én groene dalen. Langs pistes waar geskied wordt en liften die stilstaan bij gebrek aan sneeuw. In het dal bij het dorp Balderschwang lag in ieder geval sneeuw genoeg op de camperplaats (foto rechts).

Rond 18.30 uur arriveren we op de kleine camperplaats langs de beek in Fischen, halverwege Sonthofen en Oberstdorf. Hier blijven we overnachten.

We eten soep en broodjes, vla, stukje gebak met Duitse witte bubbeltjeswijn, megenomen uit de V-markt gisteren. Niet verkeerd. En snel internet hebben we ook, dankzij Vodafone-Italië, de Europasim in een afgedankte smartphone. Een dagje 500MB snel internet plus 50 minuten internationaal telefoneren én 50 SMS’jes voor € 3,00. Koopje toch?
Vandaag gereden: 96km.

Donderdag 27 februari 2014
Op de camperplaats aan de beek in FischenWe zijn vandaag iets totaal anders gaan doen. Femma heeft toch nog last van de rug en niet zóveel zin in skiën. Dan een tocht via het op 1200m gelegen Oberjoch, door het Tannheimtal Oostenrijk in, richting Lech.
Daaaag majesteiten!

Een bijzondere haarspeldbocht buiten de berg om...Via de Hochtannberpas (1679m) door naar Bregenz aan de Bodensee. Een mooie rit, hoewel we het mooiste deel voorbij waren voor we er erg in hadden.
Geen foto’s, behave dan deze ene van een bijzondere haarspeldbocht…

De weg was goed en schoon, veel sneeuw zie je eigenlijk alleen boven de 1000/1200 meter. Daaronder is het voornamelijk groen, helaas. Een veel te zachte winter, dit jaar.

We staan nu in Kressbronn op het gastvrije terrein van de firma Berger, een groot kampeerbedrijf. Zoiets als de Wit in Schijndel bij ons. Kressbronn ligt aan de Bodensee halverwege Bregenz en Friedrichshafen. Het plekje is niet bijzonder, maar wat kan het schelen: het is rustig, gratis en buiten is het toch donker.
Morgen rustig verder, we worden zaterdag weer thuis verwacht, Femma’s moeder is vandaag jarig maar viert het zaterdag. Nu eerst maar eens zelf wat koken!
Vandaag gereden: 218km.

Vrijdag 28 februari 2014
Op tijd op, we gaan noordwaarts, richting Deutsche Weinstrasse. Eerst een mooi stukje: langs de Bodensee naar het westen. Dan de autobahn omhoog, richting Stuttgart. Bij Stuttgart links, naar Karlsruhe. Al met al een paar honderd kilometer snelweg, maar dan komen we ten westen van Karlsruhe op de Deutsche Weinstrasse.

Camperplaats bij wijnboer in St. Martin langs de Deutsche WeinstrasseWe rijden door mooie oude dorpjes, veel vakwerk. Met regelmaat zien we een wijnboer met een camperbordje; daar kun je dus overnachten. Maar we rijden nog even door, tot we rond 16.00 uur in Sankt Martin aankomen. Daar overnachten we, bij dezelfde wijnboer waar Joeri en ik in 2012 stonden.

Nog een laatste keer “buiten de deur eten”, een eenvoudig restaurantje op slechts een paar honderd meter van de camper. Het regent een beetje, we lopen samen onder één paraplu, eentje van onszelf dus niet die van moeder…
Rond half negen zijn we terug in de auto, kachel wat hoger, lekker nog even wat lezen.
Vandaag gereden: 349km.

Zaterdag 1 maart 2014
Vroeg op, het is nu tegen half acht. Ik ben al aangekleed, Femma staat zich te wassen. We hebben broodjes besteld bij de wijnboer dus een fijn ontbijt met koffie en verse broodjes. Tegen half negen zijn we klaar en kunnen we vertrekken.

Detail langs de Deutsche WeinstrasseWe vervolgen de wijnroute tot aan het plaatsje Neustadt a/d Weinstrasse waar we linksaf slaan. Hier zit een coöperatie waar we vaker wijn hebben ingeslagen. Ook deze keer weer dus: twee doosjes plus nog wat kleine dingen gaan mee op reis naar Nederland.

Dit is wel een héle grote geocache!Onderweg nog een lunchpauze, waarna we aan het eind van de Deutsche Weinstrasse de A61 opdraaien richting Venlo. Het is goed weer, niet al te druk op de weg (geen files!) en met een kruissnelheid van 105km/uur en een brandstofverbruik van 1:11 (9,1L/100km) gaan we op huis aan. In de omgeving van Venlo vinden we één van de grootste geocaches die we ooit gezien hebben, zie foto rechts!

Het is net 18.00uur wanneer we Kampen binnenrijden. Even snacken bij Barneveld, bij de Bovenkerk, en dan naar huis!
Vandaag gereden: 520km.

Comments

  1. Jammer… Het zit er voor jullie alweer bijna op! Dank voor het bijhouden van je site, we hebben lekker mee kunnen genieten! Hopelijk knapt de rugpijn van Femma snel op, het is maar lastig zo! Dus… Beterschap gewenst en veilige thuiskomst!!!
    Peter en Ina

Trackbacks

  1. […] foto’s gepikt van mijn eigen website https://www.aloys.nl, met name uit het reisverhaaltje “Opnieuw naar de sneeuw” van vorige […]

Speak Your Mind

*