Zonnepanelen

Vandaag was de installatie van onze zonnepanelen. Een 3-tal installateurs zijn vanaf ‘s ochtends 10 uur tot bijna 18.00 uur in de weer geweest met het aanbrengen van de 9 panelen.

Dat is het maximium wat we kwijt kunnen op ons dak, want ze zijn best groot. Per stuk leveren ze 250Wp (Watt piekvermogen). Dat is een min of meer theoretische waarde, dat halen ze misschien onder optimale/ideale omstandigheden.

Het weer was niet geweldig, maar er stond gelukkig minder wind dan gisteren. Als het te hard waait dan gaat dat plaatsen van die grote dingen niet lukken.

Toen de installatie aan het eind van de middag werd ingeschakeld is er nog een klein beetje stroom opgewekt, maar het was niet meer de moeite. Inmiddels, na 4 dagen, hebben we zo’n 8KWh opgewekt. Goed voor ca. € 2,00? Niet veel, maar het is oktober. En écht veel zon was er ook niet, dus we wachten af… 😉

Comments

 1. Geen storing van de laad apparatuur e.d.?
  Wat wek je nu per dag gemiddeld op, bijv. afgelopen maandag, lekker weer en een zonnetje, tenminste hier in Arnhem dan 😉

  • Hoi Ben! Nee, totaal geen storing. Ik heb die (Duitse) SMA Sunny Boy, type 2000HF met transformator. Van hetzelfde type, een slagje zwaarder (3000HF), hingen er maar liefst 3 in het JOTA-gebouw. Die scouts hebben 450 kleine zonnepanelen gekregen door ze van een sloopproject te verwijderen. Tijdens de JOTA geen storing!
   En wat die mooie dag betreft: 4,5 KWh opgewekt, dat is toch niet gek voor oktober, op een dagverbruik van 12 KWh!

   • Dag Aloys, hoe sla je dat vermogen op, in accu’s neem ik aan?

    • Nee, aan die zonnepanelen hangt die rode omvormer, die maakt er 230 volt van en dat verbruiken we meteen, in de huishouding. Wordt er meer stroom opgewekt dan we verbruiken, dan leveren we terug aan het net. Dat wordt automatisch afgetrokken van onze energienota, dus we krijgen net zoveel geld terug voor een kilowatt/uur als dat we betalen. Die zonnige dag hebben we van de 4,5 KWh die er zijn opgewekt 2 teruggeleverd aan het net.
     Als het zo’n sombere bewolkte dag is, dan wordt er slechts zo’n 100 Watt per uur opgewekt, soms minder. Als het even iets opklaart, dan schiet ie naar 500 Watt. Met een zonnetje erbij gaat het richting 1.500 Watt. Dan heb je na een uur dus 1,5KWh opgewekt.
     De omvormer heeft bluetooth, op de laptop zie ik mooie grafiekjes en wat er op dit moment gebeurt, qua energieopwekking. Heel leuk!
     Overigens: pas als ie een minimum drempel haalt wordt de omvormer door een relais met het net verbonden. Dat begint pas rond een uur of 9 ‘s ochtends, in de middag is het na pakweg 5 uur, half zes wel afgelopen. In de tussenliggende tijd doet ie dus helemaal niets.

Speak Your Mind

*