2010: Zomervakantie – week 3

Woensdag 28 juli 2010
Na het ontbijt vertrekken we uit Hartungviken – Alnon. We rijden eerst naar Harnosund waar we bij de MacDonald koffie kopen en gaan internetten. ‘s Middags rijden we door het plaatsje Bonhamn. Dit is te klein om te overnachten dus gaan we verder. Vervolgens naar het National Park Skuleskogen, ingang zuid. Hier zou je kunnen staan maar dit blijkt alleen voor tenten te zijn. Dan maar naar de camping, Skuleberget. De informatie blijkt onjuist, de camping bestaat niet (meer?)
Onze laatste troef: het plaatsje Naske (134 inwoners) heeft een kleine jachthaven. Hier vinden we een aardige plek waar we blijven staan.

Donderdag 29 juli 2010
We vertrekken laat, omdat het niet zo mooi weer is zijn we wat later wakker en werken aan de foto’s voor het weblog. Daarna zoeken we een geocache die we ook vinden, met wespennest. De 2e cache is op de grens van het National Park, na lang zoeken blijkt het een keteltje te zijn dat in een boom hangt.
Wietse en Anja blijken net als wij ook onderweg te zijn op de E4. We treffen elkaar vlak bij Umea, maken een BBQ en een kampvuur.

Vrijdag 30 juli 2010
Verder naar het noorden. We arriveren in Burtrask rond lunchtijd. We bezoeken daar het kaashuis en eten een heerlijke quiche. Daarna gaan we op zoek naar de contest boerderij van Michael Larsmark een zendamateur SJ2W. We maken daar ook kennis met Gunnar SK3W uit Gavle.

Zaterdag 31 juli 2010
We vertrekken uit Burtrask en en gaan in Skeleftea naar de Toerist-informatie. Daar krijgen we wat we zoeken: informatie over de langste kabelbaan (voor personenvervoer) ter wereld: 13,6 kilometer. Dit willen we doen maar het kan alleen in de zomer.
In de maand juli gaat hij bijna dagelijks, in juni en augustus alleen op bepaalde dagen en maar 1x per dag dus als je niet op de goed tijd komt of op de verkeerde dag dan wordt het niks. En reserveren wordt aanbevolen!

Zondag 1 augustus 2010
We gaan met de kabelbaan. Vertrek is om 13.00 uur en wij staan klaar.

Tussen 1943 en 1987 is via deze kabelbaan 12 miljoen ton erts vervoerd, koper, lood, zink, zwavel, zilver en zelfs goud. Nu is het een deel van de industriële geschiedenis en tegelijk een bijzondere toeristische atractie. Je zeilt met een snelheid van 11 km in een uur en 3 kwartier over bomen, moeras, meren en rivieren van Ortrask naar Menstrask.
Bij aankomst staat de bus klaar en wordt je terugebracht naar het vertrekpunt.
Het schijnt dat je er een lunch kunt kopen maar toen wij er waren was dat niet zo. Wél kun je er met je camper overnachten, er hangt een kastje om het geld in te doen. Ook hebben ze een geocache en hun eigen rendier dat ons ‘s avonds even kwam bezoeken.
Voor de details kijk op: www.linbanan.com en http://www2.goldoflapland.com/en/to-do/a37886/the-worlds-longest-ropeway-menstrask/showdetails

Maandag 2 augustus 2010
We vertrekken uit Ortrask naar Kristineberg ca 130 km naar het noorden. Hier zou een ondergrondse kerk zijn, dat klinkt interessant. Helaas komen wij hier op maandagmorgen en de boel is uitgestorven. We zien lege huizen en lege winkels en het plaatsje maakt een trieste indruk. We gaan verder.
Wat we niet wisten is dat je in Thornegarden moet zijn voor de tour van ca. 90 minuten.Je bezoekt dan de ondergrondse kerk en de mijn zelf. Open van eind juni tot half augustus. Reserveren gewenst. Meer info op: http://www2.goldoflapland.com/en/to-do/a35286/underground-church/showdetails
We rijden via Slagnas en Arjeplog richting Noorwegen en vinden onderweg een mooi plek om te overnachten.

Dinsdag 3 augustus 2010
We passeren de poolcirkel in Zweden, niks bijzonders alleen een bord. Later passeren we de poolcirkel opnieuw als we in Noorwegen naar het zuiden rijden, hier staat een mooi bezoekerscentrum. Via Moi-i-Rana komen we Zweden weer binnen.